
Του Χρήστου Ζαρκινού
Χρειάζεται μια «Γενναία» αύξηση μισθού, «ξεπάγωμα» τριετιών και μείωση ωραρίου- «Δουλεύουμε λιγότερο όλοι, για να δουλεύουμε όλοι»
Η αύξηση του πληθωρισμού ροκανίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων, και ενώ το καλάθι αγορών έχει γίνει ακριβότερο, με μεγαλύτερο αντίκτυπο στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, τα κέρδη των εταιρειών αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς!
Τα μεγαλύτερα κέρδη παρουσιάζουν οι εταιρείες τροφίμων και ενέργειας που για να διατηρήσουν τα υπερκέρδη τους έχουν αυξήσει τις τιμές του. Τα περιθώρια κέρδους πολλών πολυεθνικών και εταιρειών δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλά, με τόσο υψηλό πληθωρισμό, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας ή των τροφίμων δεν οφείλονται στις αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, το αποδεικνύει η περίσταση.
Αυτό που βιώνουμε είναι η μεγαλύτερη απώλεια αγοραστικής δύναμης της εργατικής τάξης εδώ και 20 χρόνια και αυτό που πρέπει να προτείνουμε απέναντι σε εκείνους που εγγυώνται τα κέρδη των εταιρειών και των τραπεζών (που απορρίπτουν κάθε αύξηση μισθών), είναι ακριβώς αυτό. Αύξηση μισθού και συντάξεων, μείωση ωραρίου με τις ίδιες αποδοχές, Φτάνουν αυτά; όχι, το επόμενο βήμα είναι να περάσουν σε δημόσιο έλεγχο εταιρείες ενέργειας, o Μακρόν στη Γαλλία προχώρησε, δεν τον λες και αριστερό.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ – ΤΡΙΕΤΙΕΣ
Αύξηση στα 800€ του κατώτατου μισθού είναι η αρχή και το ξεπάγωμα των τριετιών. Ο μνημονιακός νόμος που εφαρμόστηκε το 2012(νόμος Βρούτση), αναφέρει πως το σύνολο των εργαζομένων δεν μπορεί να λάβει προσαύξηση στις απολαβές του έως ότου η ανεργία στη χώρα δεν υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Αυτός ο «κατάπτυστος» νόμος που έχει βάλει τους εργαζόμενους σε ομηρία πρέπει να καταργηθεί «χθες».
ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΜΕ ΙΔΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις την ανεργία αλλά και να αυξήσεις το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων είναι η μείωση του ωραρίου με τις ίδιες αποδοχές. «Δουλεύουμε λιγότερο όλοι» για να «δουλεύουμε όλοι» είναι το σύνθημα. Άλλωστε οι εταιρείες που έχουν ξεκινήσει το πρόγραμμα των λιγότερων ωρών έχουν απίστευτα αποτελέσματα και στην αύξηση της παραγωγής τους
Δεν μπορούμε να παραμείνουμε και να παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση με σταυρωμένα χέρια και πόλεμο ανακοινώσεων. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τον «χειμώνα» που έρχεται