More

  Ευλογιά των πιθήκων: To CDC συστήνει εμβολιασμό για υγειονομικούς

  Τις πρώτες οδηγίες για τον εμβολιασμό σχετικά με το πρόσφατο ξέσπασμα κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εξέδωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και στα εργαστήρια να είναι οι πρώτοι που βρίσκονται στη σχετική λίστα για να το κάνουν.

  Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης (ACIP), στην οποία βρίσκονται κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του CDC για τα εμβόλια, εξέδωσε σύσταση την Παρασκευή (27/5) για τον εμβολιασμό κατά της νόσου, που θα περιλαμβάνει εργαστηριακούς οι οποίοι ερευνούν τους ορθοποξικούς ιούς, άτομα που εργάζονται σε περιβάλλοντα εργαστηριακών δοκιμών και προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης που θεραπεύει μολυσμένους ασθενείς.

  Το εν λόγω εμβόλιο είναι προσαρμοσμένο τόσο στην ευλογιά των πιθήκων όσο και στην «απλή» ευλογιά -όπως και πολλά άλλα αντίστοιχα φάρμακα πιστεύεται επίσης ότι είναι αποτελεσματικά κατά του σπάνιου ιού.

  ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να αναχαιτισθεί, αν δράσουμε τώρα

  Νωρίτερα, ανώτερη αξιωματούχος του ΠΟΥ δήλωσε ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η αναχαίτιση της ευλογιάς των πιθήκων στις χώρες που δεν είναι ενδημική.

  «Πιστεύουμε πως, αν πάρουμε τα σωστά μέτρα τώρα, μπορούμε να την αναχαιτίσουμε εύκολα», δήλωσε η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, αρμόδια για την ετοιμότητα έναντι του κινδύνου από τις μολυσματικές νόσους, στη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης των κρατών μελών κατά την ετήσια συνέλευση του εν λόγω οργανισμού του ΟΗΕ για την υγεία.

  Η ίδια υπογράμμισε πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να εμποδισθεί η περαιτέρω διάδοση και κάλεσε το κοινό να μην ανησυχεί, καθώς η μετάδοση είναι πολύ πιο βραδεία απ’ ό,τι άλλων ιών όπως ο κορωνοϊός.

  Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό, όμως στοχευμένος εμβολιασμός είναι διαθέσιμος για στενές επαφές μολυσμένων προσώπων.

  «Η διερεύνηση των κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση των επαφών, η απομόνωση στο σπίτι είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορεί κανείς να πάρει», είπε η Ρόζαμουντ Λιούις, επικεφαλής της γραμματείας του ΠΟΥ για την ευλογιά, η οποία αποτελεί τμήμα του προγράμματος του Οργανισμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

  Παράλληλα, σύμφωνα με σουηδική εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε κοινές αγορές εμβολίου και αντιικής θεραπείας για την καταπολέμηση του ξεσπάσματος της ευλογιάς των πιθήκων, ενός ιού ενδημικού στην Αφρική και συνήθως σπάνιου σε άλλα μέρη, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής.

  Εμβόλιο και αντιική θεραπεία

  «Έπειτα από αρκετές συναντήσεις αποφασίσθηκε ότι θα αγοράσουμε τόσο εμβόλιο όσο και μια αντιική θεραπεία», δήλωσε ο συντονιστής της Σουηδίας για τα εμβόλια, Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ, σύμφωνα με την Dagens Nyheter.

  Η εφημερίδα αναφέρει πως η ΕΕ, θα αγοράσει το Imvanex της Bavarian Nordic και το Tecovirimat της Siga Technologies στις ΗΠΑ. Ο Μπέργκστρομ δήλωσε πως η ΕΕ δεν έχει ακόμη υπογράψει συμβόλαιο με καμία από τις δύο εταιρείες.

  «Όμως θα προχωρήσουμε γρήγορα. Θα πρέπει να έχουμε έτοιμο το συμβόλαιο σε μία εβδομάδα περίπου και μερικές περιορισμένης έκτασης παραδόσεις μπορεί να γίνουν τον Ιούνιο», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το Reuters αναφέρει πως επιδιώκει σχόλιο από την ΕΕ για το δημοσίευμα αυτό. Το Imvanex είναι ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς, ασθένεια με την οποία έχει στενή σχέση η ευλογιά των πιθήκων. Έχει αμερικανική έγκριση για την πρόληψη τόσο της ευλογιάς όσο και της ευλογιάς των πιθήκων.

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ