More

  ΕΣΚ ΟΤΕ: Nα παρθούν άμεσα μέτρα υγείας και ασφάλειας από την πανδημία για τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ

  «Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας σε όλη την επικράτεια και ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά του. Οι τραγικές εξελίξεις μάλιστα, με την επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού τις τελευταίες μέρες, αντί να γίνουν αφορμή για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αντιμετωπίζονται ως “ευκαιρία” για την προώθηση νέων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία, που αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως εμπόρευμα και ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης.

  Ο λαός αφήνεται απροστάτευτος, με τη ρητορική της ατομικής ευθύνης να έχει απογειωθεί και ενώ η χώρα μας μετρά χιλιάδες νεκρούς από την αρχή της πανδημίας. Τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση περιλαμβάνουν μία από τα ίδια, αφού δεν αγγίζουν τους χώρους υπερμετάδοσης, όπως τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και φυσικά τους χώρους δουλειάς. Η ιερή αγελάδα της ιδιωτικής υγείας συνεχίζει να παραμένει στο απυρόβλητο. Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά και επιτρέπει να θησαυρίζουν από τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο σύστημα Υγείας αφού αυτό έχει μετατραπεί σε σύστημα μίας νόσου.

  Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε την απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης για μείωση της καραντίνας σε όσους έχουν νοσήσει στις 5 μέρες και την επιστροφή τους κανονικά στην εργασία τους χωρίς να προβλέπεται η διενέργεια διαγνωστικού τεστ. Επιβεβαιώνεται περίτρανα δηλαδή ότι η προτεραιότητά τους στη διαχείριση της πανδημίας ήταν και παραμένει η εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι η προστασία των εργαζομένων και του λαού.

  Κάπως έτσι ο ιός καλπάζει μέσα στους χώρους δουλειάς, όπως οι χώροι του ΟΤΕ και των θυγατρικών του, με δεκάδες εργαζόμενους να “εξαφανίζονται” από τα τμήματα αφού βγουν θετικοί ενώ την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους συνεχίζουν να εργάζονται στους ίδιους χώρους σαν να μην τρέχει τίποτα. Θετικά κρούσματα κρατούνται μυστικά από προϊσταμένους για να μη “δημιουργηθεί πανικός”, να μην υπάρξουν αντιδράσεις από συναδέλφους τους που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, που μπορεί να έχουν άτομα υψηλού κινδύνου στο σπίτι τους. Επιπλέον το κόστος για την προμήθεια μασκών (όταν αυτές δεν χορηγούνται), είναι πολύ μεγαλύτερο από τις απαράδεκτες ΣΣΕ που υπέγραψαν διοίκηση και εργατοπατέρες για τις 3 θυγατρικές (στα όρια του κατώτατου μισθού της κυβέρνησης).

  Οι τεχνικοί πεδίου στη CTS “αποδεκατίζονται”, αφού συνεχίζουν να εργάζονται ακριβώς στις ίδιες συνθήκες. Να μπαίνουν στον χώρο του πελάτη ο οποίος αποκρύπτει στις περισσότερες των περιπτώσεων ότι νοσεί. Να μοιράζονται τα επιχειρησιακά οχήματα και τα εργαλεία της δουλειάς που δεν φτάνουν για όλους, χωρίς καμία πρόβλεψη απολύμανσης. Και τέλος ως διά μαγείας έχει εξαλειφθεί η ανάγκη απολύμανσης για χώρους που υπήρξε θετικό κρούσμα, επιστρατεύοντας πλέον για αυτή τη δουλειά τις καθαρίστριες.

  Τα παραπάνω παραδείγματα αποκαλύπτουν ένα πράγμα. Τα πρωτόκολλα προστασίας στους χώρους δουλειάς όπως ο δικός μας, με την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και των ιατρών εργασίας της επιχείρησης, αντί να αποκαλύπτουν και να προλαμβάνουν τη μετάδοση, τη συγκαλύπτουν και την ευνοούν.

  Απαιτούμε τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ.

  Δεν είναι δυνατόν την ώρα που όλοι έχουμε χάσει κοντινούς μας ανθρώπους από τη νόσο, ο όμιλος να αδιαφορεί, να διαφημίζει τις “κοινωνικές ευαισθησίες” του, ενώ κρύβεται πίσω από τρύπια πρωτόκολλα προστασίας. Διεκδικούμε άμεσα να παρθούν μέτρα:

  • Να γίνεται εβδομαδιαίος διαγνωστικός έλεγχος στο σύνολο των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, είτε αυτοί είναι εμβολιασμένοι είτε όχι, για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού στους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο, αποκλειστικά με κόστος της εργοδοσίας.
  • Να ξεκινήσει άμεσα προσωποποιημένη καμπάνια ενημέρωσης από τους γιατρούς Εργασίας στο σύνολο του προσωπικού για την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού, την αναχαίτιση τυχόν αμφιβολιών που έχει μερίδα εργαζομένων.
  • Να υπάρξει διαφάνεια σχετικά με το πλήθος των κρουσμάτων σε ένα τμήμα. Να ενημερώνονται άμεσα οι συνάδελφοι προκειμένου να γίνεται τεστ σε όσους εργαζόντουσαν στους ίδιους χώρους με ευθύνη και κόστος της εργοδοσίας. Ουσιαστική απολύμανση από εξειδικευμένα συνεργεία σε χώρους με θετικά κρούσματα και σε κοινόχρηστους χώρους.
  • Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη  του κράτους. 
  • Να σταματήσει άμεσα η κοινή χρήση εργαλείων και οχημάτων από τους τεχνικούς της CTS. Να γίνεται απολύμανση των οχημάτων πριν χρησιμοποιηθούν από διαφορετικούς εργαζόμενους.
  • Να γίνει καταγραφή και κοινοποίηση από τις ΕΥΑΕ, στα Σωματεία και την ΟΜΕ-ΟΤΕ, των κρουσμάτων που έρχονται σε γνώση τους, καθώς και την όποια έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας, σε κάθε χώρο δουλειάς.  

  Τα παραπάνω μέτρα ήταν μέρος του διεκδικητικού προγράμματος της ΕΣΚ ΟΤΕ για τη διεκδίκηση των ΣΣΕ σε κάθε εταιρεία του ομίλου. Η αδιαφορία των πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο και φυσικά της ΟΜΕ-ΟΤΕ για την υγεία των εργαζομένων, δείχνει και τον λόγο που αυτά απορρίφθηκαν από την πρώτη στιγμή από τις φιλοεργοδοτικές ηγεσίες τους, πριν ακόμα συζητηθούν με τη διοίκηση του ΟΤΕ. Ακόμα και τώρα, στην περίοδο των εκατοντάδων θυμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά, δεν έχουν βγάλει άχνα για τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας, αφήνοντας την εταιρεία να δρα ανενόχλητη εις βάρος των εργαζομένων, των οικογενειών τους και του κοινωνικού συνόλου».

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ