Να σταματήσει αμέσως κάθε προσπάθεια αλλαγής του Κανονισμού Προσωπικού και να διαλύσει την επιτροπή που σύστησε, καλεί τη διοίκηση της εταιρείας η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ, ξεκαθαρίζοντας πως «ο διαχρονικός στόχος της εργοδοσίας είναι η διάλυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η αύξηση της κερδοφορίας τους».
Υπενθυμίζει πως το καλοκαίρι του 2021 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ΣΣΕ η διοίκηση προσπάθησε να περάσει αλλαγές στον Κανονισμό Προσωπικού που ουσιαστικά θα καταργούσαν την προστασία των εργαζομένων, ωστόσο η «προσπάθεια της διοίκησης ήταν ανεπιτυχής μετά από τη σθεναρή στάση που κράτησαν οι εκλεγμένοι της ΕΣΚ στα σωματεία και ο εκπρόσωπός της στην ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και άλλοι αγωνιστές σε αντίθεση με όσους είχαν αποδεχτεί τις αλλαγές ή τους άλλους που είχαν κρυφτεί».
Πλέον με τον νέο κανονισμό, σημειώνει η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ, «θέλουν να περάσουν διάταξη όπου εκτός του μισθού “όλες οι παροχές σε είδος ή σε χρήμα” (κουπόνια σίτισης, χιλιομετρικές αποζημιώσεις, κατασκηνώσεις, ξένες γλώσσες, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ασφαλιστικά προγράμματα υγείας και σύνταξης, επιδόματα θέσης, bonus, καταβολή αυξημένων επιδομάτων, ακόμα και δώρων και άδειας κ.ά.) να θεωρείται οικειοθελής παροχή που θα μπορεί η εργοδοσία να την τροποποιεί ή να την καταργεί μονομερώς. Κοινώς, πάει ο μισθός μας». Επίσης «αλλάζει όλο το καθεστώς των απολύσεων τις οποίες απελευθερώνει πλήρως αφού προβλέπει πως η σύμβαση εργασίας λύνεται και με μονομερή καταγγελία από μέρους της εταιρείας. Δηλαδή όπως απολύουν και στα σούπερ μάρκετ», ενώ «καταργεί τους περιορισμούς που είχε η εργοδοσία για να μας απολύει αφού προβλέπει πως η απόλυση δεν είναι πειθαρχική ποινή και είναι ανεξάρτητη διαδικασία (οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ έχουν μονιμότητα γιατί οι μόνοι λόγοι απόλυσης είναι να έχουν διαπράξει πειθαρχικά παραπτώματα και να έχουν κριθεί τελεσίδικα). Εισάγει την κινητικότητα αφού προβλέπει πως τόπος εργασίας είναι όλα τα μέρη της Ελλάδας που η ΕΥΔΑΠ έχει ή θα ιδρύσει στο μέλλον υποκαταστήματα, ακόμα και σε θυγατρικές της (ΕΥΔΑΠ Νήσων;) και ο εργαζόμενος μπορεί να τοποθετείται, να μετατίθεται και να αποσπάται ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης (θα μας κάνουν εργαζόμενους νομάδες). Πειθαρχικές ποινές χωρίς την ανάγκη ύπαρξης απόφασης Πειθαρχικού Συμβουλίου θα μπορούν να “ρίχνουν” προϊστάμενοι, διευθυντές, γεν. διευθυντές, τέτοιες που να περικόπτουν μισθό, ασφάλιση κλπ. (θα κρέμονται οι εργαζόμενοι και οι ζωές τους από τις διαθέσεις των οργάνων της διοίκησης).
Για το θέμα καλεί όλα τα σωματεία να συνεδριάσουν άμεσα και να πάρουν αποφάσεις κινητοποιήσεων, το νέο ΔΣ της ΟΜΕ – ΕΥΔΑΠ που θα προκύψει από το συνέδριο να κόψει τον βήχα της εργοδοσίας και να μη μπει σε καμία συζήτηση (που κάποιοι ονειρεύονται), αλλά και τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν και να μην επιτρέψουν να περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας στην ΕΥΔΑΠ «κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις μας ώστε να είναι πετυχημένη η απεργία στις 9 Νοέμβρη, να είναι μαζική η συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, να βουλιάξει η Αθήνα από απεργούς» (διαβάστε εδώ αναλυτικά).