Νέα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στη ζούγκλα του τουριστικού κλάδου, της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας της χώρας» έρχονται στο..

Νέα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στη ζούγκλα του τουριστικού κλάδου, της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας της χώρας» έρχονται στο φως της δημοσιότητας, που αποκαλύπτουν το μέγεθος της εκμετάλλευσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι στο χώρο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», επιχειρηματίας του τουριστικού κλάδου πλήρωνε τους εργαζόμενους με το μισθό της Συλλογικής Σύμβασης και στη συνέχεια τους ζητούσε μέρος του μισθού τους πίσω με την απειλή ότι δεν θα τους έδινε τα δικαιολογητικά για να εγγραφούν στο ΟΑΕΔ μετά τη λήξη της τουριστικής σεζόν.

Αναλυτικά, τρεις ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο Κρήτης, έπειτα από συνεννόηση με τις Αρχές ανέδειξαν την αθλιότητα του τον εργοδότη τους, ο οποίος ενώ τους πλήρωνε κανονικά, απαιτούσε μετά να του επιστρέψουν μέρος του μισθού τους. Ο επιχειρηματίας συνελήφθη την Πέμπτη, την ώρα που παραλάμβανε 500 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα από τον έναν ξενοδοχοϋπάλληλο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, και με δεδομένη την υποχρεωτικότητα στην τήρηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο επιχειρηματίας κατέθετε κανονικά τα δεδουλευμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπαλλήλων του και μετά τους ζητούσε μέρος των χρημάτων πίσω, με την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τους έδινε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν στον ΟΑΕΔ για να πάρουν το επίδομα ανεργίας με τη λήξη της τουριστικής σεζόν.

Το γεγονός, όμως, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία στους κόλπους του ξενοδοχειακού κλάδου. Μελέτη μάλιστα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων (του 2020) χαρακτηρίζει πολύ ανησυχητική την περίπτωση εργαζόμενοι να λαμβάνουν ένα μέρος του μισθού τους στο χέρι, ήτοι «μαύρα», στον κλάδο τόσο του τουρισμού όσο και του επισιτισμού.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ