More

  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ : Δυναμική κινητοποίηση

  «Για μας ένα είναι το πρωτόκολλο: Όλοι στη δουλειά, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας μας». Αυτό το μήνυμα έστειλαν εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό με τη μαζική και δυναμική τους κινητοποίηση στην Αθήνα, μπροστά στις προετοιμασίες κυβέρνησης και εργοδοσίας για το άνοιγμα του Τουρισμού και την έναρξη της φετινής σεζόν.

  Η κινητοποίηση έγινε μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων, το οποίο είχε κηρύξει στάση εργασίας, και συμμετείχαν πολλά επιχειρησιακά σωματεία.

  Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και πορεύτηκαν στο υπουργείο Τουρισμού, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Φτάνει πια πληρώσαμε πολλά, να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά»«Τα ξενοδοχεία είμαστε εμείς, εργάτη σε καλούμε να ξεσηκωθείς» και «Για τους διανομείς μέτρα προστασίας κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας».

  Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μάγειρες, σερβιτόροι, ξεναγοί, ντελιβεράδες, εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις διαδήλωσαν φωνάζοντας «Του Τουρισμού το θαύμα εμείς το ‘χουμε χτίσει, ματώσαμε για κέρδη, πληρώνουμε την κρίση» και «Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές».

  Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

  Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με την υφυπουργό, Σ. Ζαχαράκη, και τη γενική γραμματέα του υπουργείου.

  «Πάμε για μια από τα ίδια», κατήγγειλε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Αττικής, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους πως δεν υπάρχει ακόμα καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πώς θα ξεκινήσει η σεζόν. Ακόμα χειρότερα, οι εκπρόσωποι του υπουργείου ισχυρίστηκαν πως η κυβέρνηση θα «λάβει υπόψη» το «μοντέλο» της «αυτοδιάγνωσης», με το οποίο πρόκειται να ανοίξουν τα σχολεία, κάνοντας έτσι πρόβα τα νέα επεισόδια της …ατομικής ευθύνης, καταργώντας την ευθύνη της εργοδοσίας για μέτρα προστασίας. «Προετοιμάζουμε ακόμα πιο μαζική και δυναμική απάντηση», τόνισε και έδωσε το έναυσμα της εντατικής προετοιμασίας της κινητοποίησης του κλάδου στις 20 Απρίλη, αλλά και του αγωνιστικού εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τονίζοντας πως «η Πρωτομαγιά θα είναι απεργία και όχι γιορτή».

  Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

  Η συγκέντρωση στο υπουργείο Τουρισμού

  «Ξέρουμε πολύ καλά πώς άνοιξαν τα ξενοδοχεία πέρσι, πώς άνοιξαν τα εστιατόρια», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, υπενθυμίζοντας πως τα μόνα «πρωτόκολλα» που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν κυβέρνηση και εργοδότες είναι αυτά που αφορούν τα κέρδη.

  Στις άθλιες προσπάθειες να επιβληθεί το επόμενο διάστημα lockdown στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στους αγώνες και τη διεκδίκηση, αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ). «Να βρεθούμε στον δρόμο απέναντι στην κυβέρνηση των εργοδοτών και στους ίδιους τους εργοδότες», τόνισε. Μπροστά στο «άνοιγμα» του Τουρισμού υπενθύμισε ότι το περασμένο καλοκαίρι οι εργοδότες είχαν το ελεύθερο από την κυβέρνηση να απασχολούν όσους ήθελαν και για όσο χρόνο ήθελαν. Σχολίασε ότι τώρα η κυβέρνηση επιδιώκει να τους χαρίσει νέα αντεργατικά μέτρα, όπως η δεκάωρη δουλειά με απλήρωτη υπερωρία. Καλώντας στη νέα πανελλαδική κινητοποίηση στον κλάδο στις 20 Απρίλη, διαμήνυσε πως κάθε μέρα και ώρα είναι αφιερωμένες στην προετοιμασία της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων.

  «Είμαστε σήμερα εδώ για να ξαναφωνάξουμε, να διεκδικήσουμε ξανά Βαρέα και Ανθυγιεινά, μέτρα προστασίας», σημείωσε ο Γιάννης Σκλάβος, διανομέας, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής στα «Goody’s» – «Everest», υπενθυμίζοντας την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό και την απαράδεκτη στάση του υπουργείου Εργασίας απέναντι στα αιτήματά τους.

  Τις δραματικές απώλειες στο εισόδημα των εποχικών εργαζομένων, που ζούνε για μήνες με ψίχουλα και σήμερα βρίσκονται στο αέρα, επισήμανε η Σία Μάρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εποχικό ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonisi». 

  «Σήμερα είναι μια μέρα μάχης, από αυτές που δίνουμε εδώ και έναν χρόνο, για να σταθούμε όρθιοι, να είμαστε δυνατοί», τόνισε η Αγάπη Καρούση, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤ». Κατήγγειλε ότι για μια ακόμα χρονιά σχεδιάζεται το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ενώ τα «σπασμένα» της κάμψης της τουριστικής κίνησης φορτώνονται στις δικές τους πλάτες. «Ξέρουμε καλά ότι η δράση που έχουμε αναπτύξει με τα σωματεία μας είναι αυτή που έφερε αποτελέσματα», επισήμανε και κάλεσε σε δυνάμωμα του αγώνα για τα δίκαια αιτήματα για τη δουλειά, τα δικαιώματα, την Υγεία.

  «Η σημερινή μας κινητοποίηση επιλέξαμε να ξεκινήσει από εκεί που πέρασαν τα εκατομμύρια των τουριστών», σχολίασε η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, μέλος της Διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου και του επιχειρησιακού Σωματείου στο ξενοδοχείο «Saint George Lycabetus». Τα εκατομμύρια αυτά των επισκεπτών εξυπηρετήθηκαν από τους εργαζόμενους, ενώ γέμισαν τα ταμεία των ξενοδόχων. «Δεν θα το βάλουμε κάτω, συνεχίζουμε», διαμήνυσε.

  Για τις μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης των εργαζομένων του κλάδου μίλησε ο Μανώλης Καμηλάκης, μέλος της Διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου και του επιχειρησιακού Σωματείου στο «Hilton». Την ίδια στιγμή πρόσθεσε πως οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου αποκομίζουν επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές. 

  «Σε λίγες μέρες, όπως λένε, ανοίγει ο τουρισμός. Κάνεις δεν ξέρει με τι όρους», ανέφερε η Σίσσυ Ρανού, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Zafolia», μεταφέροντας την ανησυχία και την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

  Τον αποκλεισμό των ξεναγών από τα στοιχειώδη μέτρα στήριξης κατήγγειλε στο χαιρετισμό της η Άντζελα Μανιάτη, από την Ομάδα Δράσης των Διπλωματούχων Ξεναγών και έθεσε τα αιτήματα για επιστροφή στη δουλειά με ασφάλεια για την υγεία τους και με τα δικαιώματά τους.

  Τη στήριξη της ΟΓΕ στον αγώνα των εργαζομένων και των Σωματείων μετέφερε η Αθήνα Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας. «Δεν ανεχόμαστε οι ανάγκες των γυναικών του κλάδου να θεωρούνται κόστος για το κράτος», σημείωσε.

  Τον χαιρετισμό των σπουδαστών Επαγγελματικών Σχολών, μετέφερε ο Βασίλειος Σπύρος, σπουδαστής στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στο Αιγάλεω.

  Πηγή : 902

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ