More

  Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ: Όχι τόσο δωρεάν τα σπίτια που θα δοθούν στους δικαιούχους ΚΕΑ

  Με εκπτώσεις ως 50% θα πληρώσουν τις αδιάθετες και κενές κατοικίες του ΟΑΕΔ, περίπου 100, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος όπως αναφέρει η Αδέσμευτη Φωνή των Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ.

  Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «ο ΟΕΚ, πλέον ΟΑΕΔ κατέχει μια ακίνητη περιουσία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ της οποίας και ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό από σπίτια τα οποία για πολλούς λόγους δεν κληρώθηκαν ή δεν υπάρχουν δικαιούχοι. Παρότι είναι γνωστό ότι τα περισσότερα σπίτια χρήζουν σοβαρών επισκευών προτού διατεθούν στους δικαιούχους ο ΟΑΕΔ, δεν έχει κάνει το παραμικρό για να προχωρήσουν οι σχετικές ενέργειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα τέσσερα σπίτια στη Ζάκυνθο από το 2013 που εκδόθηκε η σχετική απόφαση μόλις λίγους μήνες πριν ξεκίνησε η διαδικασία για τις επισκευές παρότι οι δικαιούχοι που τους κληρώθηκαν τα σπίτια, περιμένουν από το 2017».

  Σημειώνοντας ότι δέχονται τους τελευταίους μήνες ερωτήματα από ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, από οικογένειες που δεν έχουν τα αναγκαία για να διαβιώσουν για το “πότε θα δώσουμε τα δωρεάν σπίτια και γιατί αργούμε. Κανείς μας δεν γνωρίζει να απαντήσει αφού η Διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει σκοπίμως αδιαφορήσει να ενημερώσει τους δικαιούχους τόσο για το πόσα σπίτια πρόκειται να διατεθούν όσο και για το πού βρίσκονται. Έχει σκοπίμως αδιαφορήσει και για τις φήμες και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δωρεάν σπίτια”. Υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 947/Β/11.3.2021 «Καθορισμός των προϋποθέσεων και των εισοδηματικών κριτηρίων για την παραχώρηση της παρ.1 του άρθρου 62 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235) » ξεκαθαρίζεται ότι κάθε άλλο παρά δωρεάν θα διατεθούν τα σπίτια.

  Συγκεκριμένα στο άρθ.3. σημειώνεται ότι:

  «Η χρέωση των κατοικιών που έχουν ανεγερθεί σε οικισμούς τ. ΟΕΚ γίνεται με βάση την υπ’ αρ. 3153/195/ 17-2-2017 (Β’ 474) κοινή απόφαση της Υπουργού και της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ των αγορασμένων διαμερισμάτων μέσω προγράμματος ΠΑ.ΚΑ. ΔΙ. με βάση την αναγραφόμενη, στο αγοραστικό συμβόλαιο, τιμή. Εφαρμόζονται και για τις εν λόγω παραχωρήσεις οι υπουργικές αποφάσεις περί ρύθμισης οφειλών, ήτοι οι υπ’αρ. 13097/661/25-4-2017 (Β’ 1403) και 52246/3173/26-1-2018 (Β’ 539)».

  Παράλληλα η Αδέσμευτη Φωνή των Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ καταγγέλλουν ότι “τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε ένα απίστευτο κρεσέντο παραπληροφόρησης εις βάρος χιλιάδων συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη στήριξης από το Κράτος για αξιοπρεπή στέγαση. Συγκεκριμένα ο ΟΑΕΔ ως καθολικός διάδοχος του μοναδικού κρατικού φορέα στέγασης, του ΟΕΚ, που καταργήθηκε αρχές του 2012, δεν έχει υλοποιήσει ούτε ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα. Και αυτό παρότι εισέπραξε τα αποθεματικά του ΟΕΚ αλλά και τις εισφορές υπέρ ΟΕΚ από όλους τους εργαζόμενους από το 2012 μέχρι και σήμερα δεδομένου ότι συνεχίζονται οι κρατήσεις υπέρ ΟΕΚ για τους υπαλλήλους Δημοσίου ΙΔΑΧ & ΙΔΟΧ”.

  Υπενθυμίζεται ότι:

  α) Δικαιούχοι παραχώρησης κατοικίας είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που προσέφεραν εξαρτημένη εργασία ιδιωτικού δικαίου, ασφαλισμένοι, για τουλάχιστον 900 ημέρες μέχρι την 31.12.2020, σε οποιοδήποτε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών και κατέβαλλαν τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ τ.ΟΕΚ.

  Για την συμπλήρωση της βασικής ασφαλιστικής προϋπόθεσης των 900 ημερών εργασίας, οι ημέρες επιδότησης λόγω ανεργίας ή ασθένειας ή κυήσεως και λοχείας υπολογίζονται ως ημέρες εργασίας στην ασφάλιση, ενώ για το χρόνο στράτευσης υπολογίζονται στην ασφάλιση ως ημέρες εργασίας δέκα (10), για κάθε μήνα στράτευσης.

  β) Μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων:

  • Οι αιτούντες δικαιούχοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ικανών να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους. Για την εκτίμηση της περιουσιακής κατάστασης λαμβάνονται υπόψη και ακίνητα που τυχόν μεταβιβάστηκαν παλαιότερα ή ενόψει της παραχώρησης της κατοικίας.

  • Οι αιτούντες να μην έχουν τύχει άλλης στεγαστικής παροχής (δάνειο ή κατοικία)από τον τ. ΟΕΚ.

  γ) Ύπαρξη προστατευόμενων τέκνων :
  Απαραίτητη προϋπόθεση για υποβολή αιτήματος παραχώρησης κατοικίας είναι η ύπαρξη τέκνων που προστατεύονται από τον δικαιούχο και συγκατοικούν μ’αυτόν κατά τρόπο μόνιμο.

  δ) Οι αιτούντες να είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου

  ε) Διαμονή: Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεως για παραχώρηση κατοικίας που
  βρίσκεται στον τόπο (Δήμο) μόνιμης διαμονής τους.
  Εφόσον διαπιστωθεί η υποβολή περισσότερων της μίας αιτήσεων θεωρούνται όλες άκυρες.

  Καθορισμός προτεραιότητας για την επιλογή των δικαιούχων:

  • Ανήλικα Τέκνα : 50 μόρια ανά ανήλικο τέκνο, με ανώτατο όριο τα 200 μόρια.
  • Ύπαρξη αναπηρίας: για 67% και άνω 200 μόρια για κάθε ανάπηρο μέλος.
  • Μονογονεϊκή οικογένεια : 100 μόρια.

  Πηγή : https://www.dikaiologitika.gr

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ