«Απαιτούμε από την Aluminco SA να λάβει κάθε μέτρο για να μην συμβεί άλλο εργατικό ατύχημα και να διασφαλίσει τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων της», τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Βοιωτίας, σε ανακοίνωσή του, ενημερώνοντας για το εργατικό ατύχημα που συνέβη τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη σε εργαζόμενο στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Aluminco στα Οινόφυτα.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, στο τμήμα αποθήκης εξαρτημάτων κατά την διάρκεια της πρωινής βάρδιας έφυγε από ύψος σιδερένιο καλάθι της ρομποτικής αποθήκης και χτύπησε εργαζόμενο στο κεφάλι με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύ τραυματισμό (ράμματα σε όλο το κεφάλι) και κάταγμα στον αυχένα. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας και από εκεί σε νοσοκομείο στην Αθήνα όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ιατρική περίθαλψη».

Το Συνδικάτο εύχεται καλή ανάρρωση στον εργαζόμενο σημειώνοντας ότι θα είναι δίπλα του για ό,τι χρειαστεί. 

Τονίζει πως, «όσοι δουλεύουν σε διέλαση αλουμινίου και ξέρουν το μέγεθος και το βάρος τέτοιων καλαθιών μπορούν να καταλάβουν ότι ο συνάδελφος είχε “Άγιο” σε πάρα πολλά εισαγωγικά».

«Όπως για κάθε εργατικό ατύχημα δεν ευθύνεται η “κακιά η ώρα”, έτσι και σε αυτή την περίπτωση τα πραγματικά αίτια είναι υπαρκτά και έχουν όνομα:

  • Πρώτο και κύριο ζήτημα είναι τα μηδενικά μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί υπόψιν κατά την λειτουργία του εργοστασίου. Στην προκειμένη περίπτωση ένα δίχτυ προστασίας καθ ύψος της ρομποτικής αποθήκης θα είχε κυριολεκτικά σώσει τον συνάδελφο. Παρόμοια παραδείγματα ειδικά με βαριά (τόνοι) δέματα τα οποία μεταφέρονται με γερανογέφυρες πάνω απ τα κεφάλια συναδέλφων την ώρα που δουλεύουν στην γραμμή είναι αμέτρητα και καθημερινότητα στην συγκεκριμένη εταιρία.
  • Δεύτερο ζήτημα είναι τα ατομικά μέσα προστασίας που επίσης είναι ελλειπή. Τι κι αν τις τελευταίες μέρες και κατόπιν εορτής δόθηκαν κάποια κράνη; Όταν κάποιος πακετάρει προφίλ και πέσει πάνω του καλάθι με βέργες αλουμινίου το κράνος θα τον σώσει;
  • Η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, τη συνεχή μετακίνηση των εργαζομένων από πόστο σε πόστο, το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που υφίσταται και στο εργασιακό στρες που προκαλείται στους εργαζόμενους είναι συνδυασμός που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε εργατικά δυστυχήματα», επισημαίνει το Συνδικάτο.

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι, «το θέμα όμως έχει κι άλλη διάσταση:

Όλες οι κυβερνήσεις έχουν κάνει παρεμβάσεις για την αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών -αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους- με αποκορύφωμα το νόμο «έκτρωμα Χατζηδάκη» που μετέτρεψε και το ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) σε ανεξάρτητη αρχή. Ενδεικτικό αυτών είναι ότι για τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας υπάρχουν μόνο δύο Τεχνικοί Επιθεωρητές, που σημαίνει ότι για να περάσουν έστω από μία φορά για προληπτικό έλεγχο σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους δύο Νομούς, θα χρειαστούν να περάσουν αρκετά χρόνια.

Συνεπώς και σε αυτή την περίπτωση μόνοι υπεύθυνοι είναι η εργοδοσία και το κράτος».

«Με την οργανωμένη πάλη μας να διεκδικήσουμε μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας, για την προστασία της ίδιας μας της ζωής. Οργανωνόμαστε στο συνδικάτο μας. Κανείς μόνος του!», καταλήγει το Συνδικάτο.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ