Η Δυτική Αττική είναι μια περιοχή που είναι γεμάτη από εκατοντάδες αποθήκες και απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη σχεδόν την Αττική.
Ενώ οι αποθήκες στη περιοχή ειδικά τα τελευταία χρόνια φυτρώνουν παντού και ακούμε από όλους τους μεγάλους ομίλους για επενδύσεις, επέκταση και δημιουργία νέων αποθηκών, εμείς οι εργαζόμενοι σε αυτές ζούμε κάθε χρόνο και χειρότερα.

Όλοι αυτοί οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα αφεντικά έχουν μπουκώσει από κέρδη ενώ οι μισθοί μας, είναι καθηλωμένοι εδώ και χρόνια.

Ένα μικρό δείγμα από εταιρίες που έχουν αποθήκες στη περιοχή: Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ με 3,98 δις ευρώ τζίρο το 2021, επενδύσεις σε νέα καταστήματα, σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, εξοικονόμησης ενέργειας, υποδομών. Πάνω 400 εκ. ευρώ τζίρο άλλη μεγάλη αλυσίδα, με 30 νέα καταστήματα μέσα στο 2021 και εξαγορές μικρότερων αλυσίδων.

Αλυσίδα εμπορίου οικιακών συσκευών με 654 εκ. ευρώ τζίρο έως τον Απρίλιο του 2021, επενδύσεις ύψους 13.2 εκ, με πλάνο οι επενδύσεις να φτάσουν την επόμενη διετία σε 26 εκ.

Ανάλογη αλυσίδα με τζίρο 192,2  εκ. ευρώ το ά εξάμηνο του 2022. Ταμειακά διαθέσιμα 14,1 εκ. ευρώ.

Εφοδιαστικές και άλλες εταιρείες. Η μία με τζίρο 21.5 εκ ευρώ με αύξηση 8% από πέρσι και παράλληλα επέκταση και δημιουργία νέων αποθηκών.  Άλλη με 41,7 εκ ευρώ τζίρο με αύξηση 19% από πέρσι και αυτή επεκτείνεται με νέες αποθήκες και εξαγορές μικρότερων εταιρειών. Και Τρίτη με 86,27 εκ. ευρώ τζίρο με αύξηση 10% από πέρσι και νέες  επενδύσεις στις εγκαταστάσεις.

Ενώ λοιπόν όλοι αυτοί χαίρονται για τα κέρδη τους και πανηγυρίζουν εμείς μέσα στις αποθήκες ματώνουμε.

Κουραστήκαμε να βλέπουμε ασθενοφόρα να μπαινοβγαίνουν στις αποθήκες. Δεν υπάρχει αποθήκη που να μην έχουμε ακούσει για εργατικά ατυχήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σοβαρά. Ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα θα βγούμε σακατεμένοι επειδή για αυτούς τα μέτρα υγείας και ασφάλειας αποτελούν κόστος.

Η κυβέρνηση σιγοντάρει αυτήν τη κατάσταση. Παράδειγμα το τελευταίο αριστούργημα Γεωργιάδη να καταργήσει το δίπλωμα για ανυψωτικά και θέλει να βάλει ανειδίκευτους σε αυτή τη δουλειά για να ρίξει το κόστος, είναι επικίνδυνο και θα μετρήσουμε δεκάδες ατυχήματα αν εφαρμοστεί.

Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα, 9 Νοέμβρη, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Στο σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που δείχνουν τη δύναμη και την αξία της οργάνωσης των εργαζομένων.

Από τους εργολαβικούς εργαζόμενους που κατέκτησαν το προηγούμενο διάστημα νυχτερινά, μέσα προστασίας, ημέρες αδείας, τριετίες ως τους  εργαζόμενους στην σε αποθήκη σούπερ μάρκετ στη Μάνδρα που εμπιστευτήκαν το κλαδικό σωματείο και κατάφεραν να βάλουν τείχος στην εργοδοσία που  προσπαθεί με πιέσεις από διευθυντές και προϊστάμενους να κατακρεουργήσει τα δικαιώματα τους (ρεπό, άδειες κα), υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που δείχνουν την ανάγκη της οργάνωσης και του αγώνα.

Γνωρίζουμε φυσικά ότι μια απεργία δε μπορεί να φέρει την άνοιξη! Για αυτό και παλεύουμε για την κλιμάκωση των αγώνων, για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης σε εργοδοσία και κυβέρνηση. Η επιτυχία της απεργίας στις 9/11 είναι μια πρώτη μάχη που η επιτυχία μπορεί να δώσει πνοή σε νέους αγώνες τόσο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής αλλά και σε κάθε πόλη, σε κάθε κλάδο. Να είναι μια μαζική απάντηση σε εργοδοσία, κυβέρνηση και νέους επίδοξους σωτήρες, που μας καλούν σε  υπομονή και να βάλουμε ταβάνι στις διεκδικήσεις μας, να ζήσουμε με τα ψίχουλα.

Η οργή και η αγανάκτηση που έχουμε είναι ανάγκη να γίνει συλλογικός αγώνας. Αν κάτι επιβεβαιώνεται καθημερινά είναι ότι κερδισμένος βγαίνει ο εργαζόμενος που σηκώνει το ανάστημα του, που μαζί με τους συναδέλφους του διεκδικεί οργανωμένα και συλλογικά. 

* Ο Γιάννης Παπαδάς, είναι πρόεδρος στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμπορ/λων Δυτικής Αττικής

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ