More

  Έρχεται ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τράπεζες & σούπερ μάρκετ -Τι αλλάζει

  Οι ρυθμίσεις για την τηλεργασία, η ψηφιακή κάρτα εργασίας και η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου κατάρτισης των εργαζομένων, (με το σχετικό νομοσχέδιο να παρουσιάζεται αύριο στο υπουργικό συμβούλιο), είναι οι τρεις βασικότερες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη μετάβαση της ψηφιακής εργασίας στη νέα εποχή, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο Digital Economy Forum 2021, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

  «Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιχειρούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να απαντήσουμε στις προκλήσεις της νέας εποχής. Μια από αυτές είναι η τηλεργασία, για την οποία θεσπίσαμε ένα πολύ προοδευτικό πλαίσιο με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας, αναγνωρίζοντας ότι είναι μια νέα πραγματικότητα που ήρθε, για να μείνει. Μεταξύ άλλων, θεσπίσαμε το “δικαίωμα αποσύνδεσης”, τρίτοι μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, μετά τη Γαλλία και την Ισπανία» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

  «Με τον ίδιο νόμο», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης, «φέραμε την πολύ σημαντική ρύθμιση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή της απασχόλησης των εργαζομένων, κάτι που αποτελεί εγγύηση για τα ωράρια των εργαζομένων. Παράλληλα, συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας, που είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς εργασίας σήμερα. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, θέσαμε σε πιλοτική λειτουργία το myergani.gov.gr, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς, μέσω της ιστοσελίδας αυτής, κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να δει ο ίδιος, όσα έχει δηλώσει ο εργοδότης του για εκείνον στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”.

  Ειδικότερα, τους πρώτους μήνες του 2022, θα ακολουθήσει η καθιέρωση της κάρτας σε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες είναι ευκολότερο να εφαρμόσουν το νέο σύστημα, καθώς  διαθέτουν ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής των ωρών προσέλευσης και αποχώρησης στην εργασία.

  Η πρώτη φάση

  Η πρώτη φάση του προγράμματος ξεκινά άμεσα με τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής στο πληροφοριακό πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ» – το Εργάνη web app – που θα αποτελέσει τον «πρόδρομο» της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Μέσω της εφαρμογής αυτής οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες τους.

  Η εφαρμογή αυτή, μπορεί να εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ενδιαφερόμενου και θα τον καθιστά συνδεδεμένο με τα στοιχεία, που «φαίνονται» στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Μέσω αυτού θα μπορεί ο εργαζόμενος να παρακολουθεί τις υπερωρίες που δηλώνει ο εργοδότης, το ωράριο εργασίας, τα ρεπό, τις άδειες κλπ. Η παρακολούθηση των στοιχείων αυτών θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

  Άλλες πρωτοβουλίες

  Η τρίτη προσπάθεια του υπουργείου, είπε ο κ. Χατζηδάκης, συνίσταται στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, στο πλαίσιο μιας νέας φιλοσοφίας για την κατάρτιση. Όπως υπογράμμισε, «αύριο παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την κατάρτιση, τις δεξιότητες και τον νέο ρόλο του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για μια ριζική μεταρρύθμιση της κατάρτισης στη χώρα, με βασικές αρχές την ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης, όσο και των καταρτιζόμενων, αλλά και με φροντίδα τα χρήματα που θα πάνε στην κατάρτιση να πιάνουν τόπο. Στόχος μας είναι η κατάρτιση να μην είναι κάτι δευτερεύον, αλλά ένα ουσιαστικό εφόδιο, ένα εργαλείο για τον εργαζόμενο. Τα πιλοτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με κολοσσούς, όπως η Amazon, η Google και η Cisco, δείχνουν τον δρόμο, που θέλουμε να ακολουθήσουμε, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, ύψους 1 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προγράμματα που θα ωφελήσουν 500.000 νέους, εργαζόμενους και ανέργους, τα επόμενα χρόνια.

  «Προχωρούμε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης της νέας ψηφιακής εποχής από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας. Θεσμοθετήσαμε σύγχρονες, πρωτοποριακές ρυθμίσεις για την τηλεργασία. Προχωρούμε στις ρυθμίσεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας με όλες τις αναγκαίες εξειδικεύσεις, προκειμένου να ελέγξουμε το φαινόμενο της “μαύρης” και της υποδηλωμένης εργασίας και υιοθετούμε μια νέα φιλοσοφία για τα θέματα κατάρτισης και ειδικά των ψηφιακών δεξιοτήτων, διότι θέλουμε τα χρήματα της ΕΕ να πιάνουν τόπο και η κατάρτιση να μετατραπεί σε “όπλο” των εργαζομένων και των ανέργων για το μέλλον» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ