More

  Ενημέρωση για τις σαρωτικές αλλαγές σε ΕΟΠΥΥ και ΠΦΥ

  Εντός του 2ου εξαμήνου 2022 θα πάρουν «σάρκα και οστά» οι σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται στο νέο μοντέλο λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με τον αρμόδιο υπουργό Θάνο Πλεύρη να προχωρά σήμερα σε διευκρινιστική άτυπη ενημέρωση επί του νομοσχεδίου, στο υπουργείο Υγείας.

  Την προηγούμενη εβδομάδα ο Θάνος Πλεύρης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου που αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν συνολικότερες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ.

  «Παλεύοντας» εδώ και μήνες με τις νομοθετικές αλλαγές που αφορούν στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας προχωρά σε αλλαγές στη σχέση με τους παρόχους και τους συμβεβλημένους ιατρούς. Σε αυτό εντάσσονταν και μέτρα που σχετίζονταν με τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

  Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν την οργανωτική αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ με όρους σύγχρονου ασφαλιστικού φορέα, την ένταξη ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών ως βασικού παράγοντα για τη σύναψη συμβάσεων με τον Οργανισμό και την αποζημίωση των πράξεων, καθώς και τον έλεγχο των υπηρεσιών όλων των παρόχων σε πραγματικό χρόνο (real time), ώστε να αξιολογούνται άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

  Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η προωθούμενη μεταρρύθμιση στόχο έχει να ωφελήσει τον ασφαλισμένο, υποχρεώνοντας τους παρόχους να αναβαθμίσουν ποιοτικά τις υπηρεσίες τους, αλλά και το φορολογούμενο, καθώς μέσω του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο θα εξοικονομηθούν πόροι.

  Αλλαγές σε επίταξη και υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών

  Παράλληλα, προωθείται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ιδιώτες πάροχοι που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΠΥ θα είναι υποχρεωμένοι, σε έκτακτες συνθήκες, να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για τις οποίες και θα πληρώνονται, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι επιτάξεις.

  Ειδικότερα, η διάταξη θα προβλέπει συμβατική υποχρέωση των ιδιωτών γιατρών, που θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και άρα λαμβάνουν αμοιβή από το κράτος, να πραγματοποιούν 2 εφημερίες το μήνα, σε νοσοκομείο, κυρίως της περιοχής τους, στο οποίο υπάρχει ανάγκη. Οι γιατροί θα λαμβάνουν αμοιβή για την εφημερία τους.

  Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την κατάταξη των παρόχων με βάση τα υπό καθιέρωση ποιοτικά κριτήρια και ποιοτικούς δείκτες, ενώ προβλέπει τη διακοπή των υφιστάμενων συμβάσεων με τον Οργανισμό και την αδυναμία σύναψης νέων για όσους δεν πληρούν το ελάχιστο οριζόμενο των ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις, στα ποιοτικά κριτήρια δεν θα περιλαμβάνεται η παλαιότητα των μηχανημάτων για απεικονιστικές εξετάσεις.

  Ωστόσο, δρομολογείται η καθιέρωση κλιμακωτού ποιοτικού rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) ή μείωση της αποζημίωσης, για τους ιδιώτες, με βάση με την παλαιότητα των μηχανημάτων τους. Αυτό σημαίνει πως οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εκπτώσεις στις τιμές τους προς τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με την παλαιότητα των μηχανημάτων.

  Όσον αφορά στις αιματολογικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πάροχοι θα υποχρεούνται να παρέχουν έκπτωση 20%, στον Οργανισμό, εάν δίνουν σε εξωτερικά εργαστήρια την υπηρεσία για τις διαγνώσεις.

  Πλεύρης: Συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με εφημερίες στο ΕΣΥ

  Στην πρόσφατη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας και οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους/ θανάτους εκτός ΜΕΘ» ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Εμείς ως κυβέρνηση βάζουμε ανοικτά στο τραπέζι όλα τα θέματα και τα συζητάμε προκειμένου οι πολίτης να έχει το καλύτερο αγαθό στην Υγεία και δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί».

  Ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα φέρει διάταξη όπου όποιος ιατρός συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει σε περίπτωση που του ζητηθεί να είναι υποχρεωμένος να προσφέρει επί πληρωμή εφημερίες σε δημόσιο σύστημα υγείας, όπως και ότι ιδιώτες ιατροί να μπορούν να κάνουν απογευματινά τακτικά χειρουργεία σε δημόσια νοσοκομεία, «κάτι που μπορεί να δυσαρεστεί τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα χάσουν ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα θα φέρει στα δημόσια νοσοκομεία ένα μεγάλο μέρος από το 40% που σήμερα κατέχει ο ιδιωτικός τομέας».

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ