Σκοτώθηκε ένας ακόμα εργάτης σε λατομείο. Συγκεκριμένα, τη ζωή του έχασε σήμερα το πρωί ένας 52χρονος εργαζόμενος σε λατομείο στη Μάκρη Έβρου. Ο εργαζόμενος ανασύρθηκε από τους συναδέλφους του νεκρός από το τεράστιο όχημα (ντάμπερ) με το οποίο εκτελούσε την εργασία του όταν αυτό ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό. 

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί του αρμόδιου γραφείου εγκληματολογικών ερευνών, για να διερευνήσουν τις συνθήκες του δυστυχήματος, ενώ προανάκριση διενεργεί η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του 52χρονου εργαζομένου, όπως επίσης και τα βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της στην οικογένεια και τους οικείους του.

«Δε γίνεται να μη νιώθουμε οργή που ακόμα ένας εργαζόμενος μπαίνει στη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων» σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνεται ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων, ειδικά το τελευταία χρόνια. Όλοι οι νεκροί και οι τσακισμένοι εργάτες, δεν είναι ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία. Αιτία  είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς για να τελειώσει το έργο, για να φύγει η παραγγελία, είτε από την πίεση να βάλουμε πλάτη για να πάει καλά η επιχείρηση. Είναι τα ελλιπή μέτρα Ασφάλειας αφού για την εργοδοσία και το κράτος της, αυτά θεωρούνται κόστος.

Δεν γίνεται, κάθε φορά στο τέλος, υπαίτιος να παρουσιάζεται ο σκοτωμένος ή να φταίει η «κακιά η ώρα».Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, έχουν μεγάλες ευθύνες που τα εργοτάξια και οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες θανάτου»

Η Ένωση Οικοδόμων απαιτεί:

  • Την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος από τους αρμόδιους φορείς και τον καταλογισμό των ευθυνών.
  • Την άμεση στήριξη της οικογένειας.
  • Να δημιουργηθούν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε επιχείρηση σε κάθε λατομείο.
  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Εκπαίδευση των εργαζομένων με ευθύνη της εργοδοσίας, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των κενών και την επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ