More

  Ellinika Ηoaxes: Αυτός ο άνδρας ΔΕΝ αποχαιρετά την κόρη του για να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας!

  Ισχυρισμός

  Στο βίντεο απεικονίζεται η στιγμή που ένας Ουκρανός αποχαιρετά την κόρη του για να πάει να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας.

  Συμπέρασμα

  Ο άνδρας που απεικονίζεται στο επίμαχο βίντεο είναι κάτοικος της πόλης Γκορλόβκα, η οποία ανήκει στην ελεγχόμενη από αυτονομιστές περιφέρεια του Ντονέτσκ, και αποχαιρετάει την οικογένειά του που μετακινείται στο Ροστόφ της Ρωσίας.

  Στον ηλεκτρονικό τύπο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται ένα βίντεο αποχωρισμού ενός πατέρα από την κόρη του. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο πατέρας είναι Ουκρανός και ετοιμάζεται να πολεμήσει στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ας δούμε τι ισχύει.

  Παραδείγματα: tanea.grin.grreader.gr

  Τι ισχύει

  Αρχικά, πρέπει να τονιστεί πως το υπό εξέταση βίντεο που ανακυκλώνεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερωτικές ιστοσελίδες είναι κομμένο. Το αυθεντικό βίντεο έχει τραβηχτεί από ντόπιο κάτοικο στην πόλη Γκορλόβκα της ελεγχόμενης από Ρώσους αυτονομιστές περιφέρειας του Ντονέτσκ, στις 21 Φεβρουαρίου του 2022, δηλαδήπερίπου τρία εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία με την Ουκρανία, και δεν είχε κηρυχθεί επιστράτευση.

  Ειδικότερα, ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης της επονομαζόμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Ντενίς Πουσίλιν, είχε ήδη από τις 18 Φεβρουαρίου ανακοινώσει την οργανωμένη μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού (γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι) από το Ντονέτσκ, προς το Ροστόφ της Ρωσίας.

  Η μετακίνηση των αμάχων οργανώθηκε από τον δήμαρχο της Γκορλόβκα, Ιβάν Πριχόντκο, ο οποίος όρισε έξι σημεία αναχώρησης των λεωφορείων.

  Γεωεντοπισμός των έξι σημείων αναχώρησης στη Γκορλόβκα

  Τα πρώτα δρομολόγια προς το Ροστόφ ξεκίνησαν αργά το απόγευμα της 18ης Φεβρουαρίου του 2022, ενώ μετακινήσεις από αυτά τα σημεία πραγματοποιούνταν τουλάχιστον μέχρι τις 22 του μηνός.

  Η τοποθεσία λήψης

  Για να επαληθεύσουμε ότι η τοποθεσία λήψης του επίμαχου βίντεο είναι η πόλη Γκορλόβκα, αναλύσαμε πληροφορίες που περιέχει και εν συνεχεία τις συγκρίναμε με αντίστοιχες από βίντεο που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό, ηλεκτρονικό τύπο. Ειδικότερα, εντοπίσαμε ομοιότητες ανάμεσα σε λεωφορεία που ήταν συγκεντρωμένα στις 18 Φεβρουαρίου του 2022 σε κεντρική πλατεία της Γκορλόβκα και σε εκείνα που επιβιβαζόταν η μικρή με τη μητέρα της.

  Για παράδειγμα και τα δύο λεωφορεία φέρουν στο πίσω μέρος τους χρωματιστές καμπύλες σε σχήμα “Ζ”.

  Ομοίως, διαπιστώσαμε πως οι διαφημίσεις που βρίσκονται κολλημένες στα τζάμια των λεωφορείων αφορούν στην επιχείρηση μεταφοράς προσώπων με την επωνυμία “Premium Taxi”, η οποία δραστηριοποιείται στη Γκορλόβκα. [πηγή]

  Αναζητώντας πληροφορίες για τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων της Γκορλόβκα, επαληθεύσαμε πως το λεωφορείο που επιβιβάζονται η μητέρα με τη κόρη της ανήκει στην γραμμή 29b των αστικών λεωφορείων της πόλης.

  Παρά το γεγονός ότι η Google δεν προσφέρει τη δυνατότητα του Google Street View στη Γκορλόβκα, προσπαθήσαμε μέσω Google Earth να γεωεντοπίσουμε τη θέση λήψης του βίντεο. Σε πρώτη φάση ελέγξαμε όλα τα σημεία εκκίνησης των λεωφορείων που αναχωρούσαν για Ροστόφ. Έτσι καταλήξαμε στην Πλατεία Νίκης της Γκρολόβκα, στην αρχή της οποίας υπάρχει ένα συντριβάνι.

  Σε πρόσφατο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο κανάλι του Ρωσικού RT στο YouTube, διαπιστώνουμε πως το σιντριβάνι, το οποίο περιβάλλεται από έλατα, τους χειμερινούς μήνες καλύπτεται από έναν λευκό μουσαμά.

  Το συντριβάνι και ο μουσαμάς που το σκεπάζει εντοπίζονται επίσης στο υπό εξέταση βίντεο.

  Συμπέρασμα

  Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο ισχυρισμός ότι στο υπό εξέταση βίντεο απεικονίζεται ένας Ουκρανός που αποχαιρετά την κόρη και τη γυναίκα του για να πάει να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας, είναι λανθασμένος. Ο άνδρας είναι κάτοικος της πόλης Γκορλόβκα, η οποία ανήκει στην ελεγχόμενη από αυτονομιστές περιφέρεια του Ντονέτσκ, και αποχαιρετάει την οικογένειά του που μετακινείται στο Ροστόφ της Ρωσίας.

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ