Του Στάθη Τραχανατζή

Αν κάτι  θετικό μπορεί να αφήσει, η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την σημερινή κυβέρνηση είναι οτι οι κυβερνητικοί βουλευτές όλα τα στελέχη της ΝΔ ,είναι συνυπεύθυνα για όσα συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία 4 χρόνια. Και αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκυβερνήσει με την ΝΔ ανεξάρτητα ποιον έχει επικεφαλή.

Δέκα μέρες πριν το 3ο  του ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΣΥΡΙΖΑ  στην Εφημερίδα των Συντακτών ο τίτλος του άρθρου -ρεπορτάζ μας πληροφορεί  Α.ΤΣΙΠΡΑΣ “ Εμείς με τον Μητσοτάκη δεν μπορούμε να τα βρούμε”

Μια δήλωση με πολλά ερωτηματικά ,με κύριο το παρακάτω” δηλαδή με την ΝΔ θα μπορούσε να τα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ? Η πιο συγκεκριμένα με την ΝΔ υπό κάποιον άλλο αρχηγό θα μπορούσε να τα βρει?”

Μια ατυχής και προβληματική δήλωση που η ερμηνεία  της  αποτελεί τον πυρήνα της αμφισβήτησης χιλιάδων αριστερών σκεπτόμενων ψηφοφόρων ,οι οποίοι τελικά δεν προσήλθαν  στις κάλπες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Το ερώτημα ,για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και μπορεί να πραγματοποιήσει βαθιές τομές στην οικονομία, την εργασία ,την κοινωνία  αποτελεί και σήμερα έναν από τους λόγους που ,από ότι φαίνεται θα κρατήσει την συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων μακριά από τις κάλπες των επερχόμενων εκλογών. Πιστεύουν και αποδεικνύουν, ότι οι πληγές των μνημονίων είναι ακόμα ανοικτές. Είναι απαισιόδοξοι για τον μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δημιουργήσει αυτήν την φορά ,προσδοκία για  αλλαγές και τομές.

Μια ατυχής δήλωση ,ακόμα  και αν  έγινε με σκοπό να δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στην ΝΔ .Τους νόμους που ψηφίστηκαν και  πήγαν την Ελλάδα 50 χρόνια πίσω, τους ψήφισαν όλοι στην ΝΔ και είναι  όλοι συνυπεύθυνοι.

Προκειμένου να μην χάσει την διακυβέρνηση η ΝΔ ,ακόμη και την αντικατάσταση του Κ. Μητσοτάκη (,ο οποίος έχει κάνει όλη την “λάντζα” για την επιστροφή της Ελλάδας ,στο παρελθόν)μπορεί να δρομολογήσει τοποθετώντας ,ένα λιγότερο “ξινό “ υπερόπτη και περισσότερο “ δημοκρατικοφανή¨” ηγέτη. Και τότε  η ελλείψει και ανικανότητα δημοκρατικής δραστηριότητας του λαϊκού και εργατικού υποκειμένου ,θα φανεί πιο καθαρά. Η πλήρης κατάρρευση της κοινωνικής δυναμικής ,για την οποία φέρει μεγάλη ευθύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μέγα θέμα. 

Η ευθύνη του  ΣΥΡΙΖΑ  για  την κοινωνική  κινηματική ακινησία την τελευταία δεκαετία

*είτε  έγινε, για άλλους, λόγω της ξαφνικής και δύσκολης απρόβλεπτης ενασχόλησης του με την διακυβέρνηση της χώρας 

*είτε,  για άλλους, λόγω της απόφασης  του για την  άσκηση  μιας επιβεβλημένης μνημονιακής πολιτικής , η οποία δεν χρειαζόταν κοινωνικές δυνάμεις ,συνδικάτα κλπ σε εγρήγορση ,είναι έτσι και αλλιώς ευθύνη.

Σε λίγους μήνες θα κλείσουν 4 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, μιας φαύλης, ταξικής και καταστροφικής πολιτικής ,από την ΝΔ. Της χειρότερης κυβέρνηση από την εποχή της μεταπολίτευσης.

Δεν είναι κρυφό μυστικό , ότι  ισχυροί οικονομικοί κύκλοι ,εντός και εκτός Ελλάδας θα ήθελαν είτε μια εκ νέου επικράτηση της ΝΔ  η την επανάληψη , μιάς συγκυβέρνησης που θα χωρά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα προβλήματα και τα κοινωνικά αδιέξοδα , που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν ,από την ΝΔ ,είναι μεγάλα ,και για ορισμένους ,”δεν θα μπορεί να τα διαχειριστεί μόνη της η ΝΔ.”

Μπορεί  και πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις στα θέματα με την γείτονα χώρα ,το επόμενο διάστημα, να εντείνουν αυτήν την πίεση των οικονομικών και όχι μόνον ,κύκλων. Ίσως δε και ένα μίνι επεισόδιο στο Αιγαίο ,να ωφελεί τόσο τον Μητσοτάκη όσο και τον Ερτογάν, να φουσκώσει τα ποσοστά  των κομμάτων τους η να επιβάλει ευρύτερα κυβερνητικά σχήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Μια τέτοια πιθανότητα είτε της διατήρησης της διακυβέρνησης από την ΝΔ η  μιας νέας συγκυβέρνησης και με τον ΣΥΡΙΖΑ ,δεν θα είναι καταστροφική μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την κοινωνία που είχε υποστεί ,τις επιπτώσεις της εσωτερικής υποτίμησης ,των μνημονιακών πολιτικών και  επίσης εχει δεί τα 4 τελευταία χρόνια με τις ασκηθείς πολιτικές της ΝΔ ,να πηγαίνει η χώρα 50 χρόνια πίσω.

Η ΝΔ με σύμμαχο τα πιό φιλικά ΜΜΕ που είχε ποτέ ελληνική κυβέρνηση από την εποχή της μεταπολίτευσης, αισθάνεται την δυσαρέσκειά του κόσμου για την οικονομική δυσπραγία αλλά παίρνει ορισμένες πρωτοβουλίες για να τονώσει το λαικό προφίλ που δεν έχει. Επιχειρεί στο παραπέντε της προκήρυξης των Βουλευτικών Εκλογών μια αμφίδρομη διεύρυνση και στα δεξιά της και προς τον χώρο του ΚΙΝΑΛ.ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτά και με την πρόσφατη επίσκεψη του Κ.Μητσοτακη ,για πρώτη φορά Έλληνα πρωθυπουργού στην Κοριτσά ,προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και τα αλλα νέα και παλιά μορφώματα της Ακροδεξιάς, Με την προσπάθεια της για επιστροφή των  Ελληνικών Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους από παντού αλλά περισσότερο από το ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ λόγω της γνωστής πρωτοβουλίας της Μελίνας Μερκούρη. Με  ένα σύνθημα “το είπαμε το κάναμε” η ΝΔ θα επιχειρήσει να κερδίσει εκ νέου της εκλογές προβάλλοντας την αποφασιστικότητα της να περάσει με ευκολία , όλα αυτά τα μέτρα που πέρασε  στην Θητείας της. Η ευκολία αυτή όμως της δόθηκε από την ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ για δράσεις με την κοινωνία για την κοινωνία και από την ανυπαρξία δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος .

Η αγωνία στο ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην καταγράψει ποσοστά μικρότερα των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα φουντώσει την γρίνια και διότι η ήττα δεν θα είναι πιά ορφανή. Παρά την επικράτηση των απόψεων της πλειοψηφίας η ανομοιογένεια εντός των κομματικών οργανώσεων και τειχών ,καλά κρατεί. Στην μία οργάνωση επικρατεί το κλίμα “Σήκω Αντρέα για να δείς τα παιδιά της Αλλαγής” και στην άλλη “Να κάνουμε μιά εκδήλωση για τον Αρη Βελουχιώτη για να τονίσουμε το αριστερό προφίλ μας” Η πολιτική ομογενοποίηση του οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επιτευχθεί. ΟΙ οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν  μεταμορφωθεί από την μιά κακή ποιότητας εσωτερικής διαμάχης του παρελθόντος στο σήμερα που η μετατροπή των ΟΜ και των Νομαρχιακών σε εκλογικά γραφεία των τοπικών βουλευτών των περιοχών. Κόμμα συνεκτικό το οποίο να δρα και να ηγεμονεύει στην κοινωνία δεν υπάρχει. ΟΙ επόμενες εκλογές είναι οι πιό δύσκολες των τελευταίων εκλογών για το ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπέμπει μια θαμπή εικόνα στις θέσεις του και αυτό του δημιουργεί ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα αλλαγής ,στην κοινωνία.

Το ΚΙΝΑΛ ως” νέος “πολίτικός σχηματισμός ,δεν θα ήθελε , και όχι μόνον προεκλογικά, να αποτελέσει έναν σύμμαχο ούτε της ΝΔ ,ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ούτε όμως  και του ΣΥΡΙΖΑ που του έχει πάρει ζωτικό χώρο από την Σοσιαλδημοκρατία. Θα αναγκαστεί όμως τελικά να ανοίξει τα χαρτιά του και να αποφασίσει. Γιατί κόμματα που φιλοδοξούν να πάρουν μέρος στην διακυβέρνηση της χώρας δεν μπορούν να κρύβονται ούτε να σφυρίζουν αδιάφορα.

Το ΚΚΕ επιμένει στην μοναξιά της καθαρότητας ,της “Μουσειακής” Αριστεράς που περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες για να πολιτευθεί ως κόμμα που θέλει να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Τα όποια ανοίγματα του σε συνεργαζόμενους που θα εχει στα ψηφοδέλτια του ,δεν θα του αποδώσουν ούτε εκλογικά ούτε στην κοινωνία. Μπορεί σε ορισμένα θέματα να εχει επιβεβαιωθεί, αλλά τα πολιτικά κόμματα δεν είναι για να κάνουν διαπιστώσεις 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ αφού υπέστει  στραπάτσο ,ως θεωρούμενο από πολλούς φιλορωσικό κόμμα στην Ελλάδα ,λόγω του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας, προσπαθεί να μειώσει τις απώλειες προς την ΝΔ ιδιαίτερα στις δεύτερες εκλογές αλλά και απέναντι σε νεαρότερα ακροδεξιά μορφώματα που θα συμμετέχουν για πρώτη φορά στις κάλπες. Είναι σίγουρο ότι οι κεραλοιφές δεν μπορούν να βοηθήσουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στα αδιέξοδα της. 

Το ΜΕΡΑ 25 προσπάθησε να ξεπεράσει τον μονοθεματικό  πολιτικό του χαρακτήρα ,”ότι εμείς το 2016 ταχτήκαμε με την σύγκρουση με την ΕΕ σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που ενέδωσε” και να εμπλουτίσει τον κοινωνικό και πολιτικό του σχεδιασμό και προβληματισμό. Μπορεί οι τελευταίες μεταγραφές του ΣΥΡΙΖΑ από το ΜΕΡΑ 25 να οδηγήσουν ορισμένους πρώην ψηφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να το συναντήσουν στις κάλπες αλλά αν καταφέρει τελικά  και μπει στην Βουλή  , τα δύσκολα για αυτό θα έρθουν, αν γίνει πιθανό το μέχρι τώρα απίθανο, να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει.

Η εκτός κοινοβουλίου ριζοσπαστική Αριστερά σπαράσσεται συνεχώς από την πολυδιάσπαση η οποία δεν θα τις επιτρέψει και πάλι την είσοδο στο Κοινοβούλιο.

Οι πολίτες που είναι πολιτικοποιημένοι ,ανήκουν στην Αριστερά  και  εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια ,βλέπουν τις ζωές να χειροτερεύουν ,τα δικαιώματα τους να χάνονται ,να μην υπάρχει ελπίδα για ουσιαστικές τομές υπέρ των πολλών, στην κοινωνία ,την οικονομία και την πολιτική ,έχουν κατοικίσει τα τελευταία χρόνια στα όρη του “ΛΕΥΚΟΥ” και του ¨ΑΚΥΡΟΥ” Και από ότι φαίνεται δεν πρόκειτε να κατέλθουν στις κάλπες . Ολο αυτό θα εχει σαν αποτέλεσμα την εκ νέου επικράτηση της ΝΔ ,γεγονός που θα θεμελιώσει την προοπτική  και να σταθεροποιήσει την επιλογή της ΝΔ να πάει την χώρα 50 χρόνια πίσω.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ