Μετά από εισαγγελική έρευνα, ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθεί άλλος ένας εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη.

Την πόρτα και των σχολείων περνά το φαινόμενο που αφορά στην σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Ολοένα και συχνότερα, αντιμέτωποι με κατηγορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση κάθονται στο εδώλιο εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καταγγέλθηκαν από μαθήτριες τους.

Πλέον πρόσφατο παράδειγμα, η παραπομπή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ενός καθηγητή Γυμνασίου, κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών του, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Το αδίκημα που του αποδίδεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι αυτό της κατάχρησης ανηλίκου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Στη δικογραφία σύμφωνα με το grtimes.gr περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις εννέα μαθητριών γυμνασίου, στις οποίες ο 65χρονος εκπαιδευτικός φέρεται να «απηύθυνε χειρονομίες και προτάσεις γενετήσιου χαρακτήρα».

Είχε προηγηθεί αναφορά των γονιών τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και ακολούθησε έρευνα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ., όπου οι καταγγέλλουσες έφηβες (ηλικίας τότε 14 με 15 ετών) εξετάστηκαν, παρουσία παιδοψυχολόγου.

Τα περιστατικά συνέβησαν στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης στο οποίο μάλιστα μετά τις πρώτες αποκαλύψεις οι μαθητές προχώρησαν τον περασμένο Φεβρουάριο σε κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ανήρτησαν και πανό συμπαράστασης στις μαθήτριες, ενώ στην πόρτα εισόδου του σχολείου έχει τοποθετηθεί χαρτόνι στο οποίο έχουν κολληθεί χαρτάκια με χυδαίες εκφράσεις που φέρονται να έχουν ειπωθεί από τους καθηγητές προς τις καταγγέλλουσες μαθήτριες.

Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Οι καταθέσεις των μαθητριών

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ζήτησε από την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται κατάχρηση ανηλίκων, κατά συρροή ή προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά ανηλίκου.

Στις καταθέσεις τους οι μαθήτριες φαίνεται να κατήγγειλαν -μεταξύ άλλων- ότι ο καθηγητής τους απηύθυνε ερωτήσεις για τις ερωτικές τους προτιμήσεις και τυχόν σεξουαλικές εμπειρίες, καθώς επίσης ότι προέβη σε «αγγίγματα» πάνω από τα ρούχα και σε γυμνά μέρη στην κοιλιακή χώρα. Οι καταγγελίες αφορούσαν το περσινό σχολικό έτος (2021-22) και ειδικότερα το διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο.

Όπως περιέγραψε μαθήτρια του γυμνασίου, φίλες της έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του σχολείου και η ίδια τόνισε ότι τις πιστεύει.

“Όταν είχαμε τα μαθήματά του και χτυπούσε το κουδούνι για διάλειμμα, πάντα έλεγε όλα τα αγόρια να κατέβουν κάτω για να μην υπάρχει κανένα στην αίθουσα μπορεί να κρατούσε δύο – τρία κορίτσια ή να είμαστε και εμείς εκεί”, καταγγέλλει, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις χυδαίες ερωτήσεις του καθηγητή προς τις μαθήτριες για τη σεξουαλική τους ζωή.

“Οι συμμαθήτριές μου ήταν σε σοκαριστική κατάσταση, έκλαιγαν γιατί κανένας δεν τους πίστευε. Κάποιοι από τους καθηγητές έλεγαν ότι το κάνουμε επίτηδες γιατί δεν μας έβαλαν καλούς βαθμούς. Η φίλη μου είναι 15χρονων ενώ αντιμετωπίζει αυτή τη συμπεριφορά από τον καθηγητή από πέρυσι”, αναφέρει η μαθήτρια. Σύμφωνα με την ίδια, πολλά κορίτσια δεν ήταν έτοιμα να μιλήσουν τόσο καιρό στους γονείς τους.

Αρνούνται τις κατηγορίες οι καθηγητές

Όπως αναφέρεται, οι ίδιοι οι καθηγητές πάντως αρνούνται τα πάντα, αναφέρουν πως τα όσα αναφέρονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και μάλιστα ένας από αυτούς σκοπεύει να κινηθεί και νομικά.

Ο 65χρονος καθηγητής, που παραπέμφθηκε σε δίκη, επιμένει στην αθωότητά του, ισχυριζόμενος ότι στοχοποιήθηκε επειδή ήταν αντίθετος στις καταλήψεις που πραγματοποιούνταν στο σχολείο.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ