More

  Δύο εργάτες νεκροί σε εργατικά δυστυχήματα

  Έχασαν τη ζωή του στη «μάχη» για το μεροκάματο. Δύο εργάτες σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας, μέσα σε λίγες ώρες ώρες, στην Πάτρα.

  Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, 58χρονος εργαζόμενος καταπλακώθηκε από μάρμαρα σε επιχείρηση η οποία έχει έδρα στην είσοδο της πόλης.

  Λίγο αργότερα 66χρονος εργαζόμενος σε μονάδα της Βιομηχανικής Ζώνης σκοτώθηκε όταν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, έσπασε ιμάντας, με αποτέλεσμα να πέσει από μεγάλο ύψος.

  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
  Με αφορμή τον θάνατο των δύο εργατών το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας διοργανώνει την Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 5 μ.μ συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

  Η συγκέντρωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας με όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της πανδημίας, όπως αποστάσεις, μάσκες κτλ., απαιτώντας άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς!

  Στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο σημειώνει:

  «Για άλλη μια φορά δύο εργαζόμενοι πλήρωσαν με τη ζωή τους τις τραγικές ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, το ανελέητο κυνήγι του κέρδους από τους εργοδότες. Σήμερα η εργατική τάξη της πόλης μας θρηνεί ένα συνάδελφο 58 ετών, που καταπλακώθηκε από μάρμαρα σε επιχείρηση επεξεργασίας μαρμάρων και ένα συνάδελφο 66 ετών, που εργαζόταν σε έργα επέκτασης της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας CBL.

  Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών συναδέλφων μας.

  Φτάνει πια αυτή η κατάσταση! Ούτε η κακιά στιγμή έφταιξε, ούτε η κακιά η ώρα, όπως θέλουν να λένε κυβέρνηση και εργοδοσία. Τα εργατικά ατυχήματα είναι εργοδοτικά εγκλήματα και έχουν ενόχους την κυβέρνηση και την εργοδοσία που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την υγιεινή και ασφάλεια ως κόστος που δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν, καθώς στόχος τους είναι να εξοικονομούν πόρους για να ενισχύουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

  Κυβέρνηση και εργοδοσία συνεχίζουν να παίζουν με τις ζωές μας!

  Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για την άσχημη κατάσταση στους χώρους δουλειάς, αφήνοντας συνολικά αθωράκιστους τους εργαζόμενους που καθημερινά ξεκινούν το μεροκάματο με το άγχος μήπως κολλήσουν με COVID-19, μήπως τραυματιστούν, ακόμη και αν θα γυρίσουν σπίτι στην οικογένειά τους. Και την ίδια στιγμή που δεν παίρνει κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που αφήνει την εργοδοσία να αλωνίζει, έχει αφήσει “γυμνό” όλο τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό, την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ.

  Στο ΣΕΠΕ Δυτικής Ελλάδας έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 20 χρόνια, οι λιγοστοί υπάλληλοι και επιθεωρητές εργασίας δεν αρκούν για τον αποτελεσματικό έλεγχο στους χώρους δουλειάς και ειδικά σε αυτές τις συνθήκες όπου η πανδημία κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο τους. Πολλές φορές οι ίδιοι οι επιθεωρητές εργασίας καταγγέλλουν τις ελλείψεις στις υπηρεσίες τους, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει ουσιαστικούς ελέγχους.

  Οι ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης δεν θα μείνουν αναπάντητες.

  Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία που μπροστά στο βωμό του κέρδους αυτά τα βλέπουν ως κόστος.

  Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία της πόλης μας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη 3 Μάρτη στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Στη συγκέντρωση θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της πανδημίας, όπως αποστάσεις, μάσκες κτλ..

  Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  Να γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο θάνατο τους δύο συναδέλφους μας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποδοθούν ευθύνες.

  Να παρθούν τώρα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

  Να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς με αυστηροποίηση των προστίμων και των κυρώσεων σε βάρος των εργοδοτών.

  Να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό και υποδομές όλοι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Πάτρα».

  Πηγή : https://www.imerodromos.gr

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ