Με πολύμορφες κινητοποιήσεις σήμερα έξω από μονάδες Υγείας, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, γιατροί, υγειονομικοί και εργατικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα, συνεχίζουν την πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.
Στον Ευαγγελισμό έγινε συγκέντρωση το πρωί μπροστά από τα ΤΕΠ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι συγκροτημένα και με όλα τα μέτρα προστασίας πορεύτηκαν από το νοσοκομείο μέχρι το ύψος της Β. Σοφίας, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας ανακοινώσεις με τα αιτήματά τους.
Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Νοσοκομείου. Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους.
Στις πύλες εισόδου των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στο «Αγία Όλγα στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και στο νοσοκομείο «Λαϊκό» ανέδειξαν και αυτοί με τη σειρά τους τις διεκδικήσεις τους, όπως μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ, να μη μετατραπούν τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία covid και άλλα.
Στο Παίδων «Αγία Σοφία», οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας (περισσότερα τεστ, θερμομέτρηση του προσωπικού ανά βάρδια και άλλα), ενώ ανέδειξαν το ζήτημα με την καθαριότητας, καθώς όπως αναφέρουν παρατηρείται έλλειψη σε μέσα και υλικά καθαριότητας (σακούλες και άλλα).
Στο «Αττικόν» Νοσοκομείο στη συγκέντρωση των εργαζομένων παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες σωματείων εργαζομένων και μαζικών φορέων της περιοχής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο γγ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Γιώργος Σιδέρης, εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων της περιοχής και ο Μιχάλης Σελέκος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Χαϊδαρίου και πρώην δήμαρχος της πόλης.
Συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων έγιναν και από τους εργαζόμενους σε ΚΑΤ, Ιπποκράτειο Αθήνας και «Μεταξά».
Διατρανώνοντας αποφασιστικά ότι «τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή» οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων «Αλεξάνδρα», «Γ. Γεννηματάς», «Σωτηρία» «Ελπίς», διεκδίκησαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ίδιων και των ασθενών, καθώς και την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Θριάσιο Ελευσίνας και στο ΨΝΑ Αττικής στο Δαφνί.
Σε άλλες πόλεις

Σε Θεσσαλονίκη – Βόρεια Ελλάδα: Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων, καθώς και ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα και τα αιτήματά τους.
Επίσης, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, «ΑΧΕΠΑ» και «Θεαγένειο», ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν ακόμη στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Παπαγεωργίου. Στο πλευρό τους σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της Θεσσαλονίκης, τα οποία ανέπτυξαν και πολύμορφη δράση.
Εξάλλου, κινητοποιήσεις έγιναν στα Νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Σερρών, Φλώρινας και Κιλκίς, και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας στις οποίες συμμετείχαν, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και αντιπροσωπείες σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής. Η ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και η ανάγκη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε νοσοκομεία, χώρους δουλειάς και αλλού, βρέθηκαν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων που έγιναν το πρωί της Πέμπτης, σε δημόσια νοσοκομεία και μονάδες Υγείας της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της σημερινής Μέρας Δράσης των Υγειονομικών.
Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμη σε Λάρισα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ρίο, Αίγιο, Γιάννενα, Καρδίτσα, Βόλο, Λευκάδα, Τρίκαλα και αλλού.
Τα αιτήματα υγειονομικών και εργατικών σωματείων




- Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας – Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό χωρίς αγορά υπηρεσιών.
- Να επαναλειτουργήσουν στελεχωμένα τα νοσοκομεία «Λοιμωδών» και «Παναγία».
- Μαζικά δωρεάν τεστ με επίταξη και ιδιωτικών εργαστηρίων.
- Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία.
- Αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς, προσλήψεις και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων.
- Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.
- Να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
«Ο αγώνας για την υγεία και τα δικαιώματά μας δεν αναβάλλεται», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και καλεί σε πανελλαδική δράση με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σε συντονισμό με τα αντίστοιχα πρωτοβάθμια σωματεία. «Μόνο με την οργανωμένη διεκδίκηση θα αποσπαστούν λύσεις στα προβλήματα της ουσιαστικής στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας, της επάρκειας σε απλές και κλίνες ΜΕΘ, της πρόληψης. Οι υγειονομικοί, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας πριν να είναι πολύ αργά», σημειώνει.
Πηγή : www.902.gr