More

  Δραματική προειδοποίηση για την απασχόληση από τον ΟΟΣΑ

  Δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, οι ετήσιες προοπτικές απασχόλησης του ΟΟΣΑ , απεικονίζουν μια ζοφερή εικόνα της τρέχουσας κατάστασης και των προοπτικών για την αγορά εργασίας. Η βελτίωση της αγοράς εργασίας που καταγράφηκε από το 2009 έχει εξαφανιστεί σε μόλις τρεις μήνες.

  Ο αντίκτυπος του COVID-19, τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία, εξακολουθεί να είναι ανησυχητικός. Δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, οι ετήσιες προοπτικές απασχόλησης του ΟΟΣΑ απεικονίζουν μια ζοφερή εικόνα της τρέχουσας κατάστασης και των προοπτικών για την αγορά εργασίας. Η βελτίωση της αγοράς εργασίας που καταγράφηκε από το 2009 έχει εξαφανιστεί σε μόλις τρεις μήνες.

  Βλέπουμε μια απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που προκαλείται από κλειδώματα και από τους καταναλωτές και τις εταιρείες που περιορίζουν τις δαπάνες τους. Το ΑΕγχΠ στην περιοχή του ΟΟΣΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ήταν περίπου 15% χαμηλότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στην απασχόληση και στις ώρες εργασίας.

  Επικρατεί μια σοβαρή κρίση για την απασχόληση. Τους πρώτους μήνες της κρίσης, οι νέες αξιώσεις ανεργίας έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες και οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα είναι πολύ υψηλότερο από ό, τι στην κορυφή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία. Το μέσο ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ ανήλθε στο 8,4% τον Μάιο του 2020, απότομη αύξηση από το επίπεδο του Φεβρουαρίου 5,2%. Το επίπεδο ανεργίας θα φθάσει σχεδόν το 10% στον ΟΟΣΑ μέχρι τα τέλη του 2020 και θα φτάσει το 12% σε περίπτωση που χτυπήσει ένα δεύτερο πανδημικό κύμα. Δεν αναμένεται πτωτική τάση μετά το 2021.

  Εκτός από τα αυξανόμενα επίπεδα ανεργίας, οι βασικές τάσεις στην αγορά εργασίας μετά το ξέσπασμα της κρίσης είναι:  • Μια τεράστια στροφή προς την τηλεργασία μεταξύ των υπαλλήλων
  • Ένα πάγωμα στις προσλήψεις
  • Οι μη τυπικοί εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που εκδιώχθηκαν σε δύσκολους καιρούς
  • Μέρη του εργατικού δυναμικού σε αναμονή μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων διατήρησης εργασίας
  • Ευάλωτες ομάδες – τα άτομα με χαμηλή εξειδίκευση, οι νέοι και οι μετανάστες – καθώς και οι γυναίκες πληρώνουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.

  Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναγνωρίζει το ρόλο του κοινωνικού διαλόγου και των συντονισμένων διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δείχνει ότι οι κοινωνικοί εταίροι συμβάλλουν στη μείωση των απωλειών εισοδήματος μέσω συλλογικών συμβάσεων για άδεια μετ ‘αποδοχών, ταμείων αλληλεγγύης και διεκδικώντας επεκτάσεις σε μη τυπικούς εργαζομένους. Επιπλέον, η έκθεση επιβεβαιώνει ότι όταν οι κοινωνικοί εταίροι συνεργάζονται, οι απαιτούμενες απαντήσεις σχεδιάζονται αποτελεσματικά μέσω εξατομικευμένων συμφωνιών.

  Το Outlook μιλά υπέρ των εγγυήσεων των νέων και τονίζει έντονα την ανάγκη για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτή είναι μια καλή προσέγγιση για την επαναπροσδιορισμό του εργατικού δυναμικού που προϋποθέτει βεβαίως τη δέσμευση του εργοδότη για μάθηση με βάση την εργασία και δημόσια χρηματοδότηση της επανεκπαίδευσης. Είναι θεμελιωδώς σημαντικό να αναβαθμίσετε τις δεξιότητες για να αντιμετωπίσετε μελλοντικές προκλήσεις που συνδέονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη οικονομία και να απομακρυνθείτε από την επισφαλή εργασία και την ψευδή αυτοαπασχόληση.

  Η κοινωνική ασφάλιση, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων ανεργίας και της άδειας ασθενείας επί πληρωμή, συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών μέσων που παρέχουν προστασία έναντι των μειώσεων των αποδοχών που οφείλονται σε απώλειες θέσεων εργασίας. Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν επαρκή υποστήριξη. Υπάρχουν ελάχιστα όρια και άλλα κριτήρια προσόντων που αποκλείουν τους ανθρώπους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους για αξιοπρεπή διαβίωση. Η κρίση της Κορόνα έθεσε κενά και κενά στην κοινωνική προστασία και την προσβασιμότητα σε παροχές που αυξάνουν τον κίνδυνο να πέσουν στη φτώχεια για μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Σε αυτό, το Outlook συνιστά την επέκταση της διάρκειας των παροχών ανεργίας. Αυτό θα ήταν ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα.

  Οι προϋποθέσεις πρέπει να ισχύουν για τις επιχειρήσεις που επωφελούνται από τη μαζική δημόσια υποστήριξη, για παράδειγμα για την πρόσληψη και την εκ νέου πρόσληψη. Πρέπει να διατηρηθούν τα συστήματα διατήρησης θέσεων εργασίας και η υποστήριξη σε τομείς που εξακολουθούν να επηρεάζονται από μέτρα περιορισμού. Η υγεία και η ασφάλεια πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

  Ο Luc Triangle, Γενικός Γραμματέας της βιομηχανίας Όλης της Ευρώπης, δήλωσε: “Οι πολιτικοί πρέπει να λάβουν υπόψη αυτήν την προειδοποίηση ενάντια σε μια βίαιη κατάργηση των καθεστώτων στήριξης που θα σήμαινε ότι έχουν ήδη δαπανηθεί δισεκατομμύρια ευρώ για τίποτα. Τα σχέδια ανάκαμψης πρέπει να επικεντρωθούν στην πραγματική οικονομία και πλήρη , ποιοτική απασχόληση και προσαρμοσμένη στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο.

  Σύνδεσμος για την πλήρη έκθεση του ΟΟΣΑ εδώ  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ