More

  Δραματικές καταστάσεις στην εφημερία του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου καταγγέλλουν υγειονομικοί

  Δραματική αύξηση της προσέλευσης στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου σημειώθηκε χτες κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας από ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό COVID-19, με τις υποδομές του νοσοκομείου να μην μπορούν να ανταποκριθούν, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων.

  Τα διαθέσιμα κρεβάτια είχαν γεμίσει από τις πρώτες πρωινές ώρες λόγω λόγω του μεγάλου αριθμού εισαγωγών τόσο στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ το ίδιο συνέβη και στις απλές κλίνες της Παθολογικής Κλινικής που υποδέχονται ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, σύμφωνα με εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

  Συγκεκριμένα, στις 4 μ.μ., δηλαδή 8 ώρες μετά το κλείσιμο της εφημερίας, 18 περιστατικά παρέμεναν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών περιμένοντας την εισαγωγή τους σε κρεβάτι της Παθολογικής κλινικής είτε, για 13 από αυτά, την μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία (Φλέμινγκ, Παμμακάριστος) λόγω της αδυναμίας του νοσοκομείου να τα απορροφήσει. Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, η διοίκηση του νοσοκομείου ανακατένειμε το συνολικό αριθμό κρεβατιών του νοσοκομείου δεσμεύοντας κρεβάτια άλλων κλινικών (π.χ. Καρδιολογικής Κλινικής) και μετατρέποντας τα σε κλίνες της Παθολογικής στερώντας όμως έτσι τη νοσηλεία από ασθενείς με άλλα σοβαρά προβλήματα ή προγραμματισμένες επεμβάσεις.

  Επιπλέον, τονίζουν ότι η Διοίκηση είναι υπόλογη για τις συνθήκες συνωστισμού και τις μεγάλες αναμονές στο ΤΕΠ που δημιουργούν ουσιαστικά συνθήκες υπερμετάδοσης και διασποράς του ιού.

  Αιτία, όπως αναφέρουν εργαζόμενοι, είναι η ανεπάρκεια σε χώρους για την οποία δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση παρά το ότι το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό, από την εποχή της έναρξης της πανδημίας, αλλά και η ανεπάρκεια σε βοηθητικό προσωπικό (π.χ. τραυματιοφορείς) και νοσηλευτές με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διακίνηση των περιστατικών και την πολύωρη αναμονή μέχρι την διεκπεραίωση τους.

  Και να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του προσωπικού αποτελείται από συμβασιούχους (επικουρικοί, εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ) που εργάζονται υπό καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας παρά τις τεράστιες υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στο νοσοκομείο έως τώρα. Παρά τις διαβεβαιώσεις η διοίκηση του νοσοκομείου και της ΥΠΕ εμφανίζεται παντελώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της διασποράς του κορονοϊού.

  Ακόμα, όπως ανέφεραν εργαζόμενοι, σε όλα αυτά πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και την μετάδοση και νόσηση σε εργαζόμενους του νοσοκομείου που οδηγεί σε μείωση του διαθέσιμου προσωπικού τη στιγμή που τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν ήδη οριακά, με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και άδειες (π.χ. Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και το προσωπικό τους στα όρια της εξουθένωσης. Να σημειωθεί ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά τις αναστολές του μη-εμβολιασμένου προσωπικού που αποστέρησαν από απολύτως απαραίτητο προσωπικό τα ήδη αποδεκατισμένα τμήματα, φέρνοντας ορισμένα από τα σημαντικότερα από αυτά στα όρια της διάλυσης (πχ Μικροβιολογικό).

  Σε όλα αυτά η Διοίκηση του νοσοκομείου και της ΥΠΕ παρέμειναν απλοί θεατές μη ενισχύοντας το νοσοκομείο με το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό και προσπαθώντας με πίεση προς το προσωπικό, μη χορήγηση αδειών, μετακινήσεις εργαζομένων από τμήμα σε τμήμα να μπαλώσουν τα τεράστια κενά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στο Ιπποκράτειο υπάρχουν δεκάδες κενές θέσεις ειδικευόμενων, παρά τη μεγάλη λίστα αναμονής για έναρξη ειδικότητας, λόγω της κωλυσιεργίας στους διορισμούς.

  Συνολικά, εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι στην έναρξη του νέου κύματος διασποράς του κορονοϊού το Ιπποκράτειο και το Σύστημα Υγείας συνολικά παρουσιάζεται απροετοίμαστο να προστατεύσει την υγεία του λαού.

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ