Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προειδοποιεί ότι χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα του ιού
Καθώς αυξάνεται η πίεση στις χώρες για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς κλειδώματος, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) προέτρεψε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την πρόληψη και τον έλεγχο του COVID-19 στο χώρο εργασίας , με ενεργό συμμετοχή και διάλογο με τις οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων.
Όλοι οι εργοδότες πρέπει να πραγματοποιήσουν εκτιμήσεις κινδύνου και να διασφαλίσουν ότι οι χώροι εργασίας τους πληρούν τα αυστηρά κριτήρια ασφάλειας και υγείας στην εργασία εκ των προτέρων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης στο COVID-19 για τους εργαζόμενους, λέει η ILO.
Χωρίς αυτούς τους ελέγχους, οι χώρες αντιμετωπίζουν τον πολύ πραγματικό κίνδυνο επανεμφάνισης του ιού. Η εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου κύματος μετάδοσης στο χώρο εργασίας.
«Αντιμέτωποι με ένα ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε τους εργαζομένους μας υπαγορεύει τώρα με σαφήνεια πόσο ασφαλείς είναι οι κοινότητές μας και πόσο ανθεκτικές θα είναι οι επιχειρήσεις μας, καθώς εξελίσσεται αυτή η πανδημία».
Guy Ryder, Γενικός Διευθυντής της ILO
«Η ασφάλεια και η υγεία ολόκληρου του εργατικού δυναμικού μας είναι πρωταρχικής σημασίας σήμερα. Ενόψει μιας επιδημίας μολυσματικών ασθενειών, ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε τους εργαζομένους μας υπαγορεύει τώρα σαφώς πόσο ασφαλείς είναι οι κοινότητές μας και πόσο ανθεκτικές θα είναι οι επιχειρήσεις μας, καθώς εξελίσσεται αυτή η πανδημία », δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ILO, Guy Ryder.
«Μόνο με την εφαρμογή επαγγελματικών μέτρων ασφάλειας και υγείας μπορούμε να προστατεύσουμε τη ζωή των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των ευρύτερων κοινοτήτων, να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της εργασίας και την οικονομική επιβίωση», πρόσθεσε ο Ryder.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα ελέγχου των κινδύνων πρέπει να προσαρμόζονται ειδικά στις ανάγκες των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι νοσοκόμες, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης, καθώς και εκείνοι σε υπηρεσίες λιανικής και καθαρισμού τροφίμων.
Η ILO τόνισε επίσης τις ανάγκες των πιο ευάλωτων εργαζομένων και επιχειρήσεων, ιδίως εκείνων στην άτυπη οικονομία, των μεταναστών και των οικιακών εργαζομένων. Τα μέτρα για την προστασία αυτών των εργαζομένων πρέπει να περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – εκπαίδευση και κατάρτιση σχετικά με ασφαλείς και υγιείς εργασιακές πρακτικές, δωρεάν παροχή ΜΑΠ ανάλογα με τις ανάγκες, πρόσβαση σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας και εναλλακτικές δυνατότητες διαβίωσης.
«Την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, καλώ όλες τις χώρες να διασφαλίσουν σαφώς καθορισμένες, αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας».
Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ
«Η πανδημία COVID-19 υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για ισχυρά εθνικά προγράμματα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα, των ανταποκριτών έκτακτης ανάγκης και πολλών άλλων εργαζομένων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για λογαριασμό μας», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ. «Την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Καλώ όλες τις χώρες να διασφαλίσουν σαφώς καθορισμένες, αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. ”
Για να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή στην εργασία και να αποφευχθούν περαιτέρω διακοπές εργασίας, η ILO συνιστά:
- Χαρτογράφηση κινδύνων και αξιολόγηση των κινδύνων μετάδοσης σε σχέση με όλες τις εργασίες εργασίας, και συνέχιση της αξιολόγησής τους μετά την επιστροφή στην εργασία.
- Υιοθέτηση μέτρων ελέγχου κινδύνων προσαρμοσμένα σε κάθε τομέα και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου εργασίας και εργατικού δυναμικού. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:- Μείωση των φυσικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ εργαζομένων, εργολάβων, πελατών και επισκεπτών και σεβασμός της φυσικής απόστασης όταν συμβαίνουν αλληλεπιδράσεις.
– Βελτίωση αερισμού στο χώρο εργασίας.
– Καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες, διασφαλίζοντας ότι οι χώροι εργασίας είναι καθαροί και υγιεινοί, και παρέχοντας επαρκείς εγκαταστάσεις για πλύσιμο στο χέρι και απολύμανση. - Παροχή προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (ΜΑΠ) σε εργαζομένους όπου είναι απαραίτητο και χωρίς κόστος.
- Παροχή ρυθμίσεων για την απομόνωση υπόπτων περιστατικών και τον εντοπισμό κάθε επαφής.
- Παροχή υποστήριξης ψυχικής υγείας για το προσωπικό.
- Παροχή κατάρτισης, εκπαίδευσης και ενημερωτικού υλικού σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, συμπεριλαμβανομένων των σωστών πρακτικών υγιεινής και της χρήσης οποιωνδήποτε ελέγχων στο χώρο εργασίας (συμπεριλαμβανομένου του ΜΑΠ).