More

  Δεύτερος νεκρός εργάτης στον Ασπρόπυργο – Έπεσε από ύψος 12 μέτρων ενώ εκτελούσε εργασίες μόνωσης

  Ένας ακόμα εργάτης (εργολαβικού συνεργείου) έχασε τη ζωή του πάνω στο μεροκάματο, πέφτοντας στο κενό από ύψος 12 μέτρων, ενώ εκτελούσε εργασίες μόνωσης σε κτίριο της «ΕΛΑΣΤΡΟΝ», στον Ασπρόπυργο. 

  Όπως τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος, «είναι εξοργιστικό η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, η περιοχή του Θριασίου, να μετατρέπεται καθημερινά σε παγίδα θανάτου. Είναι εξοργιστικό να θρηνούμε άλλον έναν νεκρό μέσα σε λίγες μέρες, αφού στις 8/9 ένας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του σε εργοστάσιο πλαστικών και πάλι στον Ασπρόπυργο, ενώ στις 20/9 άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και επισκευής της παλιάς γέφυρας, στον κόμβο Νέας Περάμου στα Μέγαρα».

  «Γνωρίζουμε καλά και από τον δικό μας κλάδο τις αιτίες για τον βαρύ φόρο αίματος που πληρώνει καθημερινά η εργατική τάξη. Δεν είναι ούτε η κακιά στιγμή, ούτε η αμέλεια των ίδιων των θυμάτων, όπως προκλητικά ισχυρίζονται οι εργοδότες.

  Η απουσία μέτρων και ελέγχων για την ασφαλή εργασία, η ελλιπής συντήρηση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, η ελλιπής εκπαίδευση των εργαζομένων και η εντατικοποίηση συνθέτουν τη γενική εικόνα των χώρων δουλειάς με τις πλάτες της κυβέρνησης και του κράτους. Η απουσία όλων των αναγκαίων όρων για την προστασία της ζωής είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που καλεί τον λαό να ζήσει με τα επιδόματα της ανέχειας και βαφτίζει τις δαπάνες για τις ανάγκες του ως “κοστολογημένα μέτρα”», υπογραμμίζει το Συνδικάτο.

  Όπως επισημαίνει, «απαιτούμε να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του ατυχήματος. Ειδικότερα:

  1. Να προσδιοριστεί αν τηρήθηκε η σειρά των μέτρων πρόληψης για πτώση από ύψος. Αν στον χώρο εργασίας είχε προηγηθεί η εγκατάσταση όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή εκτέλεση εργασιών (κιγκλιδώματα, δίχτυα προστασίας, ειδικό αντιπτωτικό προπέτασμα κ.ά.).
  2. Να προσδιοριστεί αν υπήρχε η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών για εργασία σε ύψος, την ώρα του ατυχήματος.
  3. Να προσδιοριστεί αν η εργοδοσία είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη εκπαίδευση που απαιτείται για τις εργασίες σε ύψος, αν διέθετε Ιατρική Βεβαίωση Καταλληλότητας για εργασία σε ύψος για το συγκεκριμένο εργαζόμενο.
  4. Να προσδιοριστεί αν η εργοδοσία είχε εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (όπως κράνος, κατάλληλα υποδήματα ασφαλείας και άλλα μέσα ατομικής προστασίας, ανάλογα με το είδος της εργασίας και τους κινδύνους, όπως και ολόσωμης ζώνης ασφάλειας).

  Δεν θα δεχθούμε να βάζουμε τη ζωή μας καθημερινά σε κίνδυνο. Συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας παλεύουμε για:

  • Να ενισχυθούν ουσιαστικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους (ΣΕΠΕ, ΚΕΠΕΚ), με μόνιμο προσωπικό από έμπειρους επιθεωρητές, να πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς. Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο που περιορίζει τη δικαιοδοσία τους, την υποχρεωτικότητα για την εφαρμογή των αποφάσεών τους από τους εργοδότες.
  • Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη.
  • Να προσλαμβάνεται όλο το αναγκαίο προσωπικό για κάθε εργασία για να αποφεύγονται λάθη από την εντατικοποίηση της εργασίας.
  • Μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς.

  Οργανωνόμαστε στο Σωματείο, εκλέγουμε Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς».

  «Δεν προσαρμοζόμαστε στη φτώχεια, στην ανέχεια και στο θάνατο! Η προστασία της ζωής είναι υπόθεση του συλλογικού αγώνα κόντρα σε κυβέρνηση – εργοδοσία και το κράτος τους!

  Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου μας», καταλήγει το Συνδικάτο.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Απαλλάσσονται οι εργαζόμενοι και ο εργοδότης από τις υποχρεώσεις τους σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως έντονες καιρικές χιονοπτώσεις;

  Ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν ακόμα και με μέτρα άκρας επιμέλειας είναι δυνατόν...

  Aύξηση μισθών 8% για το 2023 ανακοίνωσε η διοίκηση του ξενοδοχειακού Ομίλου Sani/Ikos

  εκπροσώπους των εργαζομένων για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατέληξε η διοίκηση του Ομίλου Sani/Ikos. Η νέα...

  Μπαταρία έσκασε στο πρόσωπο 30χρονου εργαζόμενου

  Ένας άνδρας τραυματίστηκε στη Θεσσαλονίκη όταν την ώρα που εργαζόταν μία μπαταρία έσκασε μπροστά του με αποτέλεσμα...

  Καταγγελία για σοβαρές παραβάσεις σε επισκευαστικά συνεργεία στο Πέραμα

  Σοβαρές παραβάσεις πάλι από δύο επισκευαστικά συνεργεία στο Πέραμα, καταγγέλλουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων...

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Απαλλάσσονται οι εργαζόμενοι και ο εργοδότης από τις υποχρεώσεις τους σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως έντονες καιρικές χιονοπτώσεις;

  Ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν ακόμα και με μέτρα άκρας επιμέλειας είναι δυνατόν να απαλλάξουν τις μέρη από τις υποχρεώσεις...

  Aύξηση μισθών 8% για το 2023 ανακοίνωσε η διοίκηση του ξενοδοχειακού Ομίλου Sani/Ikos

  εκπροσώπους των εργαζομένων για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατέληξε η διοίκηση του Ομίλου Sani/Ikos. Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει για όλους τους...

  Μπαταρία έσκασε στο πρόσωπο 30χρονου εργαζόμενου

  Ένας άνδρας τραυματίστηκε στη Θεσσαλονίκη όταν την ώρα που εργαζόταν μία μπαταρία έσκασε μπροστά του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.Συγκεκριμένα, ο άνδρας περίπου 30 ετών...