Τους εργαζόμενους που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της στις εκλογές του επιχειρησιακού Σωματείου, στις οποίες συμμετείχε για πρώτη φορά, χαιρετίζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) των εργαζομένων «ΜΕΤΡΟ – My Market».

Παράλληλα αναδεικνύει τις μεθόδους που επιστράτευσε ο εργοδοτικός μηχανισμός της εταιρείας κρατώντας μακριά από την ουσιαστική συμμετοχή τους εργαζόμενους. 

Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση έγινε πρωί καθημερινής, σε εργάσιμες ώρες (!), «ώστε να αποκλειστεί η συμμετοχή των εργαζομένων από τα καταστήματα και τις αποθήκες δηλαδή των εργαζομένων που αποτελούν το κακοπληρωμένο κομμάτι της επιχείρησης», ενώ αποκλείστηκαν οι εργαζόμενοι από την περιφέρεια.

Στις αρχαιρεσίες επιστρατεύτηκε διήμερη ηλεκτρονική ψηφοφορία. «Το σωματείο στα Μy Market κάτω από τις ευλογίες της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ και των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε λαγός στην εφαρμογή του νόμου – εκτρώματος του Χατζηδάκη για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, μακριά από ζωντανές και άμεσες συλλογικές διαδικασίες. Με την εφορευτική επιτροπή διακοσμητική προχώρησαν σε διήμερο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για σωματεία καθ’ ομοίωση του νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ, όταν την ίδια ώρα το ΣτΕ έβαζε πάγο στο ηλεκτρονικό μητρώο για τις απαράδεκτες διατάξεις του».

Όσον αφορά τη διαδικασία της δια ζώσης ψηφοφορίας, οι εκλογές έγιναν «κάτω από τον έλεγχο της επιχείρησης και του τμήματος προσωπικού της, με τον ΗR να κανονίζει τα πάντα, με τη συμμετοχή διευθυντών, περιφερειακών στελεχών και προϊστάμενων. Οι Διευθυντές προσπαθούσαν να φέρουν αγκαζέ τους εργαζόμενους ως την κάλπη για να τους ψηφίσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και ως αντιπροσώπους για τα Συνέδρια στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Οι ίδιες δηλαδή γνωστές εικόνες που συναντήσαμε τα προηγούμενα χρόνια με αναβαθμισμένη την ηλεκτρονική ψηφοφορία, με links που δίνονταν σε συγκεκριμένους συναδέλφους, με μυστικές μαζώξεις διευθυντικών στελεχών για να καναλιζάρουν ακόμα και αυτές τις σκοτεινές διαδικασίες».

«Οι σάπιες διαδικασίες, μας κάνουν πιο δυνατούς για να αντιμετωπίσουμε την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, ώστε το σωματείο να περάσει στα χέρια των εργαζομένων, να δυναμώσει η δική μας φωνή, κόντρα σε όσους μας βλέπουν αναλώσιμους» τονίζει η ΔΑΣ και υπογραμμίζει ότι «κατέβηκε 1η φορά στο σωματείο και ήρθε για να μείνει».

«Εμείς, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην “Metro – My Market”, μπορούμε με τον αγώνα μας να φέρουμε στο προσκήνιο της δίκες μας ανάγκες, να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους δουλειάς στα καταστήματα και τις αποθήκες, μα μην δεχτούμε εργοδοτικές, διευθυντικές ή άλλες πιέσεις!» επισημαίνει και προσθέτει:

«Θα συνεχίσουμε των αγώνα μας, μέσα από τα αγωνιστικά κλαδικά σωματεία σε όλη τη χώρα, μαζί με το ΠΑΜΕ, αλλά παράλληλα δεσμευόμαστε πως θα κάνουμε ότι μπορούμε για να παρέμβουμε μέσα στο επιχειρησιακό σωματείο.

Μας δίνει δύναμη η πετυχημένη απεργία στις 9 Νοέμβρη και οι τεράστιες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Μας δίνει κουράγιο η συμμετοχή στην απεργία εργαζομένων από την επιχείρηση που σε πολλές περιπτώσεις έκαναν για πρώτη φορά το βήμα να συγκρουστούν με την εργοδοσία, με τον φόβο, με απειλές.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά δίνοντας τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στο εμπόριο, με αυξήσεις στους μισθούς μας, για την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την πληρωμή όλων των υπερωριών, για μέτρα υγείας και προστασίας της ζωής μας μέσα στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να επικοινωνήσουν μαζί μας για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς, για το μισθό, για το ωράριο, για τα ρεπό, για τις συνθήκες ασφάλειας.

Να μη δώσουμε χώρο στην εργοδοτική τρομοκρατία! Όλοι μαζί μία γροθιά! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Όλοι στον αγώνα!».

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ