Σε καταγγελία σχετικά με το ότι δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας οι εργαζόμενοι σε βιομηχανία επεξεργασίας φρούτων προχώρησε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Μάλιστα, την προσεχή Τρίτη, 31 Ιανουαρίου η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου συγκαλεί σύσκεψη με το Συνδικάτο της επιχείρησης καθώς και με το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στο πρόβλημα.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το Εργατικό Κέντρο, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Την Δευτέρα 23/01/2023 το Συνδικάτο μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ.Υ.Π.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) για την καθυστέρηση της καταβολής του Ταμείου Ανεργίας, έπειτα από καταγγελίες που έχουμε από εργαζόμενες που δούλευαν ως εποχικές στη βιομηχανία επεξεργασίας φρούτων DELMONTE.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ μας απάντησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στον έλεγχο που γίνεται στο αρμόδιο τμήμα από τις κεντρικές υπηρεσίες. Με βάση αυτόν έλεγχο , οι εποχικά εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο όχι μόνο δεν θα πάρουν το ταμείο ανεργίας, αλλά θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά του Ταμείου Ανεργίας που εισέπραξαν από το 2018 έως σήμερα, γιατί ο χαρακτηρισμός της παραπάνω επιχείρησης ως εποχικής δεν έγινε με τα κριτήρια που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του ΟΑΕΔ(118454/16-06-89).

Αναδεικνύεται περίτρανα το πόσο δίκαιο είναι το αίτημα του Συνδικάτου και των εργαζομένων που ζητάει να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να ενταχθούν στο νόμο 1836/89 ώστε να χαρακτηρίζονται εποχικοί οι εργαζόμενοι και όχι η ποσόστωση των εργοστασίων.

Το Συνδικάτο Λάρισας μαζί και με άλλα ομοειδή Συνδικάτα καθώς και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους εκάστοτε Υπουργούς Εργασίας την αλλαγή αυτής της διάταξης που εδώ και χρονιά, ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους και τους έχει ομήρους εξαιτίας της ποσόστωσης που προβλέπει η εγκύκλιος για τα εποχικά εργοστάσια όμως κανένας τους δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει την κορόιδα της κυβέρνησης, που κατά τα άλλα αυτό διαφημίζετε ότι ενισχύει τα φτωχά λαϊκά στρώματα ενώ στην πράξη κάνει ακριβώς το αντίθετο, και απαιτεί από τον Υπουργό Εργασίας να παρέμβει άμεσα στην Δ.Υ.Π.Α. (πρώην ΟΑΕΔ) για να πάρουν οι εποχικοί εργαζόμενοι της DELMONΤE, το Ταμείο Ανεργίας που το περιμένουν πως και πως για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, τροποποιώντας την συγκεκριμένη εγκύκλιο, βάση της οποίας απαιτείται από τους ανέργους της DELMONΤE, η επιστροφή των χρημάτων από το 2018 έως σήμερα .

Το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών καλεί τους εποχικούς εργαζόμενους του DELMONΤE καθώς και άλλων ομοειδών εργοστασίων την Τρίτη 31/01/2023 και ώρα 18:30μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας για να καθορίσουμε τις ενέργειές μας».

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ