More

  Χαρδαλιάς: Τα 74 εναέρια μέσα είναι μόλις… 40, η παραίτησή μου είναι ψηλά στο συρτάρι του πρωθυπουργού

  Για την κατάσταση στα μέτωπα μίλησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ απάντησε και για τα εναέρια μέσα που δεν έβλεπαν στην Εύβοια.

  Ο Νίκος Χαρδαλιάς, εξήγησε γιατί τα 74 εναέρια μέσα που έχει η Ελλάδα είναι μόλις… 40, εκ των οποίων κάθε φορά πετάνε τα μισά.

  Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε ακόμα και για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα.

  Τι συμβαίνει με τα εναέρια μέσα: «Παρακολουθώ τη συζήτηση. Έχουμε 74 μέσα. 73 μετά το Πετζετέλ που χάσαμε στη Ζάκυνθο. Δεν πετάνε και τα 74 μαζί. Τα 67 είναι πυρόσβεσβης. Τα υπόλοιπα είναι εναέρια συντονιστικά κέντρα ή μεταφοράς προσωπικού. Συμβάλλουν αλλά δεν είναι πυρόσβεσης. Από τα 67, 6-7 έχουν συντήρηση.
  Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε το ελικόπτερο στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα στο δάσος της Δαδιάς.

  Ακόμα και αν ρισκάραμε μια φωτιά στη Δαδιά. Η απόσταση, θέλει 1 ώρα και κάτι να ενεργήσει. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι τα Πετζετέλ που βρίσκονται σε ακριτικά σημεία, παραμένουν εκεί για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προφυλάξουν ένα νέο μέτωπο.
  Δεν πετάνε και τα 40 μαζί, πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται. 20 από αυτά είναι στον αέρα. Δεν έβλεπαν οι κάτοικοι τα εναέρια μέσα».

  Για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα «Η εικόνα σε όλα τα μέτωπα είναι πολύ καλύτερη σήμερα. Γορτυνία Αρκαδίας έχουμε ύφεση. Είχαμε μια αναζωπύρωση στο Καπελίτσι. Όλα πάνε καλά και θα αντιμετωπιστεί.

  Η κατάσταση στην Εύβοια, όλα τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Κρατάμε ισχυρές τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Εκεί που η εναέρια προσβολή είναι και σήμερα πολύ δύσκολη λόγω της μηδενικής ορατότητας. Οριοθετημένη η πυρκαγιά στη Δυτική Μάνη. Δυστυχώς χθες χάσαμε ένα μαχητή, χειριστή μηχανήματος. Η σκέψη μας με την οικογένειά του. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

  Έχει γίνει πολύ συζήτηση για το ότι δεν απαντάω. Έχω επιλέξει όταν έχουμε κρίση να διαχειριστούμε ότι την ώρα της μάχης κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Έχουμε ακόμα ανοιχτά μέτωπα».

  «Η παραίτησή μου είναι ψηλά στο συρτάρι του πρωθυπουργού»

  «Δεν ξέρω αν υπάρχει σχέδιο εμπρησμού. Μένει να φανεί σε επίπεδο ανακριτικό. Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού, η δική μου είναι πάνω – πάνω και το ξέρω από την πρώτη στιγμή. Γιατί καλούμε κάθε μέρα να πάρω δύσκολες αποφάσεις, στο πεδίο, στα κέντρα επιχειρήσεων που αφορούν την ανθρώπινη ζωή.

  Παραμένω κρατικός λειτουργός, άνθρωπος καθήκοντος. Δεν είναι ζητήματα μικροκομματικά, χρειάζεται συνεργασία. Είναι πατριωτικό καθήκον. Λυπάμαι αλλά αν πραγματικά υπήρχε ενδιαφέρον από τις 7 Ιουλίου που έχουμε στείλει επιστολές στους προέδρους για ορισμό εκπροσώπων στη διακομματική για την πολιτική προστασία, θα είχαν ορίσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι χθες δεν είχε ορίσει.

  Κάθε σπίτι που χάνεται, για όλους εμάς είναι μια τραγωδία, είναι μια μαχαιριά στην καρδιά. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι δόθηκε μια τεράστια μάχη. Άυπνη μείναμε εκεί, καθοδηγώντας την πυροσβεστική, την αστυνομία. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Σ’ αυτή τη μάχη οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών».

  «Ο πρωθυπουργός έχει συγκλονιστεί με αυτό που έχει συμβεί»

  Ερωτώμενος αν έγιναν όλα σωστά, γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε «συγγνώμη», ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε: «Ο κρατικός μηχανισμός έκανε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Όμως δεν είμαστε ικανοποιημένοι μετά από τέτοια καταστροφή. Ο πρωθυπουργός έχει συγκλονιστεί με αυτό που έχει συμβεί. Ήταν εδώ μαζί μας συνέχεια. Όλοι νιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη. Το αν πραγματικά μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό μένει να το δούμε στην πορεία και να το αποτιμήσουμε. Το λέω και το τονίζω δώσαμε μια μεγάλη μάχη και οι απώλειες ήταν απώλειες μαχητών και όχι πολιτών».

  Πηγή : https://www.dikaiologitika.gr

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ