Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων καταγγέλλει τη δίωξη του προέδρου του σωματείου από μεγάλη αλυσίδα ψητοπωλείων, με πρόσχημα τη διατάραξη της λειτουργίας του εστιατορίου, επειδή διεκδίκησε βελτίωση όρων εργασίας.
Σύμφωνα με το Σωματείο, η δράση του για την βελτίωση των όρων εργασίας αλλά και την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, εμπόδισε αρνητικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο εστιατόριο, γεγονός που όπως τονίζεται, αποτελεί τον λόγο για την δίωξη.

«Ξέρουμε ότι η προώθηση ακόμη μεγαλύτερης εντατικοποίησης και επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου πάει πάντα μαζί με τρομοκρατία και καταστολή. Αυτή τη φορά η εργοδοσία επέλεξε να σύρει ένα εκλεγμένο συνδικαλιστή και μάλιστα πρόεδρο στα δικαστήρια επειδή απαίτησε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας», αναφέρει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η ίδια εργοδοσία είχε μηνύσει και τον πρόεδρο του Σωματείου Διανομέων «Ιωσήφ Σαριδάκης» Ν. Χανίων ο οποίος απαίτησε να μην γίνει διανομή με χιόνι.

Το Σωματείο επισημαίνει ότι στα Χανιά αυτού του τύπου οι διώξεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, με περιστατικά όπως:

Μηνύσεις και διώξεις απέναντι στην καμαριέρα που διεκδίκησε μαζί με τις υπόλοιπες συναδέλφισσες της την εφαρμογή της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η πρόσφατη επιχείρηση τρομοκράτησης του γραμματέα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (Χανίων) από την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης και την «επιτροπή δεοντολογίας», λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης. Το «αδίκημά» του ότι «χάλασε την εικόνα του Ιδρύματος» με την δημοσίευση της ανακοίνωσης του Σωματείου, η οποία αφορούσε τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου.
Η απόλυση του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου της E-food, από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Wolt (στην οποία επίσης εργαζόταν), με πρόσχημα την χαμηλή βαθμολογία και κακή αξιολόγηση.
«Οι επιθέσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, τους συγκεκριμένους συναδέλφους και συνδικαλιστές. Αφορούν το σύνολο του λαού μας: Θέλουν απομονωμένους και φοβισμένους τους εργαζόμενους και την νεολαία. Αποτελούν μια σαρωτική επίθεση σε κατακτημένες συνδικαλιστικές ελευθερίες. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τη δράση των συνδικάτων ως περίπου εγκληματική ενέργεια. Αποκαλύπτουν το μίσος εργοδοτών, κυβερνήσεων και των εκπροσώπων τους, απέναντι στην οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως η δίκη του προέδρου του Σωματείου είναι προγραμματισμένη για τις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη στις 9 το πρωΐ, με το Σωματείο να καλέι σε συγκέντρωση συμπαράστασης στα Δικαστήρια.

Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων διεκδικεί:

Καμιά δίωξη συνδικαλιστών. Κάτω τα χέρια από τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες.
Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.
Όχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ