More

  ΑΣΕΠ: Έθαψαν διαγωνισμό για υγειονομικούς εν μέσω πανδημίας

  Νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Εσωτερικών ζητάει η διοίκηση του ΑΣΕΠ

  Τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται οπωσδήποτε πρόσθετο προσωπικό για τη λειτουργία του, κωλυσιεργία εκδηλώνεται εκ μέρους της ηγεσίας του ΑΣΕΠ, που, αντί να εκτελέσει άμεσα τις δυο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες διορθώνουν την επαυξημένη μοριοδότηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και ανοίγουν τον δρόμο για περισσότερες προσλήψεις, πληροφορούμαστε ότι ζητάει χείρα βοηθείας από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη προκειμένου να κάνει ειδική νομοθετική ρύθμιση! 

  Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, προκειμένου να αποκαταστήσει τις αδικίες στην τακτοποίηση της εκκρεμότητας διορισμού για περισσότερους από 1.000 που υπηρετούσαν ως επικουρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, μονάδες ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θέσπισε ειδική μοριοδότηση. Προέβλεψε λοιπόν 20 μόρια ανά μήνα για κάθε έναν από τους πρώτους 48 μήνες προϋπηρεσίας και από εκεί και πέρα 7 μόρια για κάθε μήνα προϋπηρεσίας, έως τη συμπλήρωση 84 μηνών.  

  Αποκλεισμός των συμμετεχόντων

  Τον Μάρτιο του 2019 εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη προκειμένου να καλυφθούν 1.116 θέσεις τακτικού προσωπικού όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.ά.). Όμως, όπως συμβαίνει σε πολλούς διαγωνισμούς με επαυξημένη μοριοδότηση, κάποιοι από τους συμμετέχοντες αποκλείστηκαν. Έτσι, 29 υποψήφιοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας από το ΑΣΕΠ να διορθώσει τη μοριοδότηση της προκήρυξης, επικαλούμενοι την αρχή της ίσης μεταχείρισης, και αξίωναν τον διορισμό τους, δηλαδή την ένταξή τους στους οριστικούς πίνακες διορισμού του ΑΣΕΠ. 

  Η προσφυγή τους έγινε αποδεκτή από το ΣτΕ, το οποίο έκρινε ότι όντως πρέπει να ενταχθούν στους οριστικούς πίνακες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΑΣΕΠ πρέπει να επανεξετάσει τους πίνακες διορισμού και να εντάξει τους 29 υποψήφιους.  

  Όμως, ενώ οι αποφάσεις του ΣτΕ εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022, η ηγεσία του ΑΣΕΠ φαίνεται να κωλυσιεργεί, παρότι οι δυο αποφάσεις του ΣτΕ είναι άμεσα εκτελεστές από την Ανεξάρτητη Αρχή. Φέρεται να ζητάει νομοθετική παρέμβαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη, για να εκτελέσει την υποχρέωση επανεξέτασης των πινάκων διορισμού όχι μόνον για τους 29 υποψηφίους, αλλά και για τους 21 υποψηφίους οι οποίοι ζήτησαν εκ νέου επανεξέταση από το ΑΣΕΠ και ακόμη 10 υποψήφιους οι οποίοι έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο ζητώντας ακύρωση των πινάκων διοριστέων και επανεξέτασή τους. Σημειωτέον ότι οι διοριστέοι των αρχικών πινάκων έχουν ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια εργασίας. 

  Το μπαλάκι στον… υπουργό από τη διοίκηση του ΑΣΕΠ

  Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΑΣΕΠ τέθηκε το ζήτημα της επανεξέτασης των πινάκων. Πληροφορούμαστε ότι τα μέλη συμφώνησαν κατ’ αρχάς ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η κρίση του δικαστηρίου και ότι δεν πρέπει να απειληθεί η θέση όσων διορίστηκαν, καθώς -με βάση και τη νομολογία- πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματά τους. Έκπληξη, όμως, προκάλεσε το γεγονός ότι η ηγεσία του ΑΣΕΠ εξέφρασε τη γνώμη ότι «η διατήρηση στις θέσεις εργασίας πρέπει να διασφαλιστεί από την πολιτεία» και υπογράμμισε ότι γι’ αυτόν τον λόγο «πρέπει να συνταχθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση». 

  Ενδιαφέρον έχει και η νομική παρέμβαση διά υπομνημάτων των δικηγόρων αυτών που κέρδισαν την υπόθεση στο ΣτΕ, που ζητούν από το ΑΣΕΠ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει άμεσα στη μερική ανάκληση των πινάκων διορισμού και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τις θέσεις των υπηρετούντων, αλλά και να επανεξετάσει τους φακέλους των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις διορισμού, καλώντας τους εντός 20 ημερών να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης.  

  Ως εκ τούτου, γεννώνται ερωτήματα για τη στάση του ΑΣΕΠ, αφού η Ανεξάρτητη Αρχή έχει τη δικαιοδοσία να διορθώσει τους πίνακες χωρίς να διαταράξει την αποκατεστημένη εργασιακή σχέση γι’ αυτούς που έχουν ήδη διοριστεί. Επίσης προκύπτουν ερωτήματα για ποιο λόγο η ηγεσία του ΑΣΕΠ ζητάει ειδική νομοθετική ρύθμιση, η οποία, βέβαια, μπορεί να τινάξει τον διαγωνισμό του 2019 στον αέρα. Μήπως όλα αυτά θυμίζουν προεκλογικό δώρο στην κυβέρνηση; 

  Sourceavgi.gr
  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ