More

  Απροθυμία γιατρών να εργαστούν σε νησιά -Ελλείψεις προσωπικού

  Την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και την απροθυμία των γιατρών να εργαστούν στη νησιωτική χώρα και τις συνεχείς αεροδιακομιδές ασθενών στα μεγάλα αστικά κέντρα, περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κάνοντας έκκληση για στελέχωση των νησιών με γιατρούς.

  “Οι γυναίκες και οι άνδρες του εθνικού συστήματος υγείας πέρα από την πίεση εδώ και 2,5 χρόνια της πανδημίας έχουν και παραπάνω πίεση με τη σημαντική τουριστική ροή που έχουμε”, είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάϊ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, προχθές σε συνεννόηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ τον κύριο Παπαευσταθίου, μόνο από τις Κυκλάδες, σε μια μέρα χρειάστηκε να γίνουν γύρω στις 23 διακομιδές συμπολιτών μας επειδή έπασχαν από νοσήματα και έπρεπε να μεταφερθούν σε μεγάλα νοσοκομεία.

  “Η ένταση παραμένει πολύ έντονη και στους γιατρούς και στους νοσηλευτές και σε όλους τους ανθρώπους” και εξήγησε ότι τα νησιά έχουν δυο κεντρικά θέματα.

  Το ένα κεντρικό θέμα είναι άγονες προκηρύξεις που υπάρχουν ούτως ή άλλως, ακόμα και για την εξυπηρέτηση του κανονικού πληθυσμού γιατί δεν υπάρχει προθυμία γιατρών σε διάφορα σημεία.

  Aπροθυμία των γιατρών

  Υπάρχει απροθυμία των γιατρών, είπε, λόγου χάρη στη Ρόδο και στην Κω, σε νησιά μεγάλα που κάποιος μπορεί να ζήσει όλο το χρόνο ζώντας σε συνθήκες που θα ζούσε και σε μια μεγάλη πόλη.

  Και έχουμε και το δεύτερο σημείο ότι ακόμα και εκεί που είμαστε καλά στελεχωμένοι, προφανώς άλλο είναι να εξυπηρετείς 7.000 – 8.000 άτομα το χειμώνα και άλλο αυτά να γίνονται 40.000 το καλοκαίρι.

  “Το πρόβλημα προσπαθούμε να το λύσουμε με δύο τρόπους, συνέχισε. Ο πρώτος τρόπος είναι ότι πια στους γιατρούς που μετακινούνται οικειοθελώς για τους θερινούς μήνες δίνουμε ως Υπουργείο Υγείας, επιπλέον 1500 ευρώ στο μισθό τους.

  Δηλαδή στην πραγματικότητα σε κάποιες κατηγορίες διπλασιάζουμε το μισθό για τους θερινούς μήνες στους γιατρούς που θέλουν να πάνε στις νησιωτικές περιοχές.

  Εκεί πέρα εξαρτάται, και με τη συνεργασία που έχουμε με κάθε δημοτική αρχή. Υπάρχουν δημοτικές αρχές οι οποίες θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουν γιατρούς και μας βοηθάνε στο να έχουν κατάλυμα οι γιατροί οπότε παίρνοντας 1500 ευρώ επιπλέον και έχοντας δωρεάν τη διαμονή τους εκεί πέρα βλέπουμε ότι καλύπτονται και υπάρχει προθυμία.

  Εμείς λοιπόν προσπαθούμε με τα οικονομικά κίνητρα να στείλουμε τον κόσμο. Έχουμε καλή συνεργασία, με κάποιες, με τις περισσότερες, με την συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας και σε επίπεδο Περιφέρειας και σε επίπεδο Δήμων.

  Αλλά έχουμε και περιπτώσεις όπου δυστυχώς δεν μπορούμε ούτε να βρούμε καταλύματα ακόμα και αν θελήσουμε να το πληρώσουμε. Και εκεί πέρα που πάμε να κάνουμε παρέμβαση όπως έγινε στη Μήλο προσωρινά να μένουν στο χώρο του Κέντρου Υγείας, δεχόμαστε και μηνύσεις ότι κάνουμε παρεμβάσεις και αλλάζουμε τη δομή του Περιφερειακού Ιατρείου”.

  «Είναι μια δύσκολη εξίσωση. Με τα οικονομικά κίνητρα που δώσαμε θα καλύψουμε και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο και χαράσσουμε μια συνολική πολιτική ώστε από εδώ και πέρα να υπάρχει απευθείας διασύνδεση των νησιών με μεγάλα νοσοκομεία και οικειοθελώς να μπορούν από αυτά τα μεγάλα νοσοκομεία με καλή οικονομική ανταπόκριση να μπορούν οι γιατροί όταν τους χρειαζόμαστε να πηγαίνουν», κατέληξε.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Απαλλάσσονται οι εργαζόμενοι και ο εργοδότης από τις υποχρεώσεις τους σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως έντονες καιρικές χιονοπτώσεις;

  Ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν ακόμα και με μέτρα άκρας επιμέλειας είναι δυνατόν...

  Aύξηση μισθών 8% για το 2023 ανακοίνωσε η διοίκηση του ξενοδοχειακού Ομίλου Sani/Ikos

  εκπροσώπους των εργαζομένων για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατέληξε η διοίκηση του Ομίλου Sani/Ikos. Η νέα...

  Μπαταρία έσκασε στο πρόσωπο 30χρονου εργαζόμενου

  Ένας άνδρας τραυματίστηκε στη Θεσσαλονίκη όταν την ώρα που εργαζόταν μία μπαταρία έσκασε μπροστά του με αποτέλεσμα...

  Καταγγελία για σοβαρές παραβάσεις σε επισκευαστικά συνεργεία στο Πέραμα

  Σοβαρές παραβάσεις πάλι από δύο επισκευαστικά συνεργεία στο Πέραμα, καταγγέλλουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων...

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  Απαλλάσσονται οι εργαζόμενοι και ο εργοδότης από τις υποχρεώσεις τους σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως έντονες καιρικές χιονοπτώσεις;

  Ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν ακόμα και με μέτρα άκρας επιμέλειας είναι δυνατόν να απαλλάξουν τις μέρη από τις υποχρεώσεις...

  Aύξηση μισθών 8% για το 2023 ανακοίνωσε η διοίκηση του ξενοδοχειακού Ομίλου Sani/Ikos

  εκπροσώπους των εργαζομένων για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατέληξε η διοίκηση του Ομίλου Sani/Ikos. Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει για όλους τους...

  Μπαταρία έσκασε στο πρόσωπο 30χρονου εργαζόμενου

  Ένας άνδρας τραυματίστηκε στη Θεσσαλονίκη όταν την ώρα που εργαζόταν μία μπαταρία έσκασε μπροστά του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.Συγκεκριμένα, ο άνδρας περίπου 30 ετών...