More

  Απόσυρση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου ζητούν οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης

  Την απόσυρση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου ζητεί με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «Ελληνική Φύση».

  Ως «δόλια πράξη πολύ καλά μεθοδευμένη» χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης την μη κλήση τους στην ακρόαση των φορέων της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ.

  Όπως υποστηρίζουν, ο κ. Χατζηδάκης προχωρά με εμμονή στη διάλυση των Φορέων Διαχείρισης χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδοεπιχειρήματα με βασικότερο ότι αυτοί είναι ανεπαρκείς, χωρίς όμως να έχει βασιστεί σε καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση και αξιολόγηση.

  Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:

  «Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

  Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών είναι ένα ΑΚΟΜΑΤΙΣΤΟ πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο εγγεγραμμένο στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και στη ΓΣΕΕ. Πρωταρχικός σκοπός του Συλλόγου αποτελεί τόσο η διαφύλαξη και η προαγωγή των εργασιακών συμφερόντων των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών όσο και η βελτίωση της λειτουργίας και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

  Σας γνωρίζουμε πως ο Σύλλογός μας, για πρώτη φορά δεν εκλήθη να συμμετάσχει στην ακρόαση των φορέων σε συζήτηση νομοσχεδίου για τις Προστατευόμενες Περιοχές.

  Για τους εργαζόμενους στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών η μη κλήση μας στην ακρόαση των φορέων της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, δεν αποτελεί έκπληξη καθώς μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά αποτελεί μια δόλια πράξη πολύ καλά μεθοδευμένη, η οποία έρχεται σε συνέχεια της διαρκούς άρνησης του Υπουργού κ. Χατζηδάκη να συναντήσει και να συζητήσει με τους εργαζόμενους στους Φορείς Διαχείρισης. Η πλήρης απαξίωση της επιστημονικής τους γνώσης και της 14ετούς εμπειρίας τους στο πεδίο και στους Φορείς Διαχείρισης, είναι πρωτοφανής.

  Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Υπουργός – εκτός από τους εργαζόμενους – ποτέ δεν δέχθηκε να συναντηθεί με το Συντονιστικό όργανο των Προέδρων των Φ.Δ., που στην συντριπτική τους πλειονότητα αποτελείται από καθηγητές πανεπιστημίου με πολλά χρόνια εμπειρίας στη διοίκηση των  Φορέων Διαχείρισης, δεν ζήτησε την γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών του ίδιου του Υπουργείου του (Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας – Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών), δεν ζήτησε την γνώμη του επίσημου γνωμοδοτικού οργάνου του Υπουργείου του, της Επιτροπής Φύση 2000 και δεν άκουσε τα αποτελέσματα της «διαβούλευσης» που ισχυρίζεται ότι έκανε.

  Παρά το γεγονός ότι ο κ. Υπουργός παρευρέθηκε στην διαβούλευση – με μορφή ημερίδας – που οργάνωσε το ΥΠΕΝ τον περασμένο Οκτώβριο, εντούτοις, δεν άκουσε το σύνολο των παρευρισκόμενων φορέων που τον καλούσε όχι μόνο να μην υπαχθούν οι Φορείς Διαχείρισης στις Περιφέρειες, αλλά αντιθέτως να στηριχθούν με λίγες αλλά σημαντικές παρεμβάσεις καθώς το έργο τους κρίνεται σημαντικά θετικό. Η υπαγωγή βεβαίως στις Περιφέρειες δεν προχώρησε διότι προσκρούει στο άρθρο 24 του Συντάγματος και όχι διότι εισακούστηκαν (δήθεν) οι συμμετέχοντες φορείς.

  Προφανώς δεν άκουσε και την συντριπτική πλειοψηφία των σχεδόν 1600 σχολίων που κατατέθηκαν στην – κατ΄ επίφαση όπως αποδείχθηκε – ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου, που ζητούσαν την συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου ή στην καλύτερη ασκούσαν δριμεία κριτική στις διατάξεις του.

  Ούτε βέβαια τις Περιβαλλοντικές ΜΚΟ που τον κατηγορούν δημόσια για διάπραξη «πρωτοφανούς περιβαλλοντικού εγκλήματος», ενώ τον καλούν σχεδόν σύσσωμες, να αποσύρει το νομοσχέδιο.

  Και προφανώς δεν θα ακούσει και τις χιλιάδες υπογραφές που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από δύο σχετικές πλατφόρμες και αγγίζουν τις 25.000 και απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

  Ο κ. Υπουργός προχωρά με εμμονή στη διάλυση των Φορέων Διαχείρισης χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδοεπιχειρήματα με βασικότερο ότι αυτοί είναι ανεπαρκείς, χωρίς όμως να έχει βασιστεί σε καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση και αξιολόγηση. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: ποιος το έκρινε αυτό; Πάντως όχι η «διαβούλευση» που καμαρώνει ο κ. υπουργός ότι διενεργεί για πολλούς μήνες. Σίγουρα όχι η σχετική έκθεση της Επιτροπής Φύσης 2000 και το Ομόφωνο Πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών. Σε όλες ανεξαιρέτως τις παραπάνω αξιολογήσεις και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις, ο θεσμός των Φορέων Διαχείρισης κρίθηκε θετικά.

  Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι η «ανεπάρκεια» των Φορέων Διαχείρισης αλλά αντιθέτως η επάρκειά τους καθώς από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, αυτοί αποτέλεσαν τον θεματοφύλακα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντοςεδραιώθηκαν στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών και αποτέλεσαν ανάχωμα στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες μικρών και μεγάλων συμφερόντωνΑυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί και όχι η ανεπάρκειά τους.

  Με το νομοσχέδιο οι 36 Φορείς Διαχείρισης γίνονται 24 Μονάδες Διαχείρισης, δημιουργώντας ταυτόχρονα τεράστιες εκτάσεις οι οποίες είναι πρακτικά αδύνατο να διαχειριστούν από τα νέα σχήματα, ενώ παράλληλα δημιουργούν τεράστια σύγχυση στις τοπικές κοινωνίες σχετικά με τις περιοχές ευθύνης των νέων Μονάδων. Παράλληλα, τα νέα σχήματα υποβαθμίζονται σε επίπεδο Τμήματος (από επιπέδου Δ/νσης που ήταν οι Φ.Δ.) και τους αφαιρείται η υποχρέωση παροχής Γνωμοδοτήσεων για έργα και δραστηριότητες εντός της προστατευόμενης περιοχής, κατά τη διαδικασία της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

  Τέλος, σε ότι αφορά τους 349 συνολικά εργαζόμενους που απέμειναν στους Φ.Δ., αυτό που τους κατέλειπε ο κ. Χατζηδάκης είναι μια απλή αναφορά ότι μεταφέρονται στο νέο σχήμα. Αυτή η επιεικώς απαράδεκτη διάταξη δεν αρμόζει σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει τα πάντα στους ΦΔ και ταλαιπωρούνται για 14 χρόνια, παρά το γεγονός όλοι προσλήφθηκαν αποκλειστικά με ΑΣΕΠ. Το γεγονός ότι για αυτούς τους ανθρώπους ο κ. Χατζηδάκης δεν μπόρεσε να γράψει τίποτα περισσότερο (στα πρότυπα της αντίστοιχης διαδικασίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», κ.ά.), σε συνδυασμό με την άρνησή του να τους συναντήσει, φανερώνει τα πραγματικά του αισθήματα για τους εργαζόμενους και διαφαίνεται το μέλλον που τους επιφυλάσσει.

  Κύριε Πρωθυπουργέ,

  Ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου θα επιφέρουν μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, γεγονός που αποτελεί κοινό τόπο όλων των εμπλεκομένων φορέων και αποτυπώνεται ξεκάθαρα τόσο στα σχεδόν 1600 σχόλια που κατατέθηκαν στην ηλεκτρονική διαβούλευση όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις των περιβαλλοντικών ΜΚΟ, Πανεπιστημίων, κ.ά.

  Ζητούμενο αποτελεί να ξεκινήσει ένας πραγματικός διάλογος με ευρεία συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων κινούμενος στην πλήρη αναμόρφωση των διατάξεων του νομοσχεδίου.

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ