More

  Η απόλυτη κατάντια – Η κυβέρνηση δεν πλήρωσε τις εφημερίες στους ήρωες γιατρούς

  Στα χαμένα πήγαν τα χειροκροτήματα της κυβέρνησης στο υγειονομικό προσωπικό. Τροπολογία για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης καταθέτει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ

  Εδώ και έξι μήνες σε πολλά νοσοκομεία της χώρας έχουν να πληρωθούν οι γιατροί τις πρόσθετες εφημερίες που δούλεψαν αναγκαστικά για να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες του συστήματος υγείας.

  Πρόκειται για τις εφημερίες που υπερβαίνουν τις 7 τις οποίες κατά μέσο όρο καλούνται να καλύψουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

  Μάλιστα, καταγγελίες αναφέρουν ότι υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί τις πρόσθετες εφημερίες για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα με χαρακτηριστικό το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η καθυστέρηση ξεπερνά τον χρόνο.

  Το πρόβλημα έχει προκύψει από το νομοθετικό κενό που υπάρχει, αλλά και την έλλειψη αντανακλαστικών από πλευράς της κυβέρνησης που θα μπορούσε να το λύσει με μία υπογραφή από τους διοικητές ΥΠΕ ή τον υπουργό Υγείας.

  Για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει τροπολογία αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του χωροταξικού. Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, θα ζητήσει να ανασταλεί για όσο διαρκεί η πανδημία το πλαφόν του 9% που υπάρχει στις δαπάνες για την πληρωμή των εφημεριών.

  Π. Παπανικολάου: Απλήρωτες οι υπερωρίες των γιατρών από έξι μήνες έως και 1,5 χρόνο

  Δεν έχει καταβληθεί το κονδύλι των τακτικών εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού, ούτε των έκτακτων, «υπεράριθμων» υπερωριών που γίνονται ελλείψει προσωπικού. Αυτό κατήγγειλε Στο Κόκκινο ο Πάνος Παπανικολάου, γνωστός συνδικαλιστής και γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

  Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την απαράδεκτη καθυστέρηση στην αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών

  Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καταγγέλλει την απαράδεκτη καθυστέρηση στην αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών.

  «Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ για μια ακόμη φορά μέσα στο 2020 παρατηρεί απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή των τακτικών δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών, λόγω μη έγκαιρης έγκρισης του κονδυλίου του τριμήνου (αυτή τη φορά του τελευταίου τριμήνου Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020).

  Επίσης, παρατηρείται πολύμηνη αργοπορία στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών (σε πολλά νοσοκομεία είναι τουλάχιστον έξι μήνες ενώ σε άλλα μέχρι ενάμιση χρόνο), ενώ δεν έχει γίνει ακόμη νομοθετική ρύθμιση για το πλαφόν των πρόσθετων εφημεριών από το 9%, το οποίο έληξε 30/6/2020, στο 15% και πρέπει να ρυθμιστεί αναδρομικά από 30/6/2020 με επέκταση ισχύος έως 21/12/2020.

  Επειδή το πρόβλημα έχει επισημανθεί πολλές φορές από εμάς και δε λύνεται, θεωρούμε εξοργιστική τη στάση της κυβέρνησης που από τη μία δήθεν επαινεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς και από την άλλη δεν εκπληρώνει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις απέναντί τους όπως την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους εφημεριών.

  Απαιτούμε την άμεση λύση του θέματος και την πειθαρχική τιμωρία των αρμοδίων που ευθύνονται για αυτές τις απαράδεκτες καθυστερήσεις».

  Ν. Ηλιόπουλος: Εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης

  «Η εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση αφήνει απλήρωτες, τακτικές και πρόσθετες εφημερίες του ιατρικού προσωπικού».

  Ο ίδιος, προαναγγέλλει, την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης από την αξιωματική αντιπολίτευση «για την πληρωμή των δεδουλευμένων και αναστολή του πλαφόν στις πρόσθετες εφημερίες, όσο διαρκεί η πανδημία».

  «Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Τα υποκριτικά χειροκροτήματα δεν αρκούν», καταλήγει ο Ν. Ηλιόπουλος.

  Ολόκληρη η δήλωση:

  «Η εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο.Εν μέσω πανδημίας, με τα νοσοκομεία στο κόκκινο, αφήνει απλήρωτες, τακτικές και πρόσθετες εφημερίες του ιατρικού προσωπικού. Σε πολλές περιπτώσεις, τα δεδουλευμένα ξεπερνάνε εφημερίες έξι μηνών.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την πληρωμή των δεδουλευμένων και αναστολή του πλαφόν στις πρόσθετες εφημερίες, όσο διαρκεί η πανδημία. Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Τα υποκριτικά χειροκροτήματα δεν αρκούν».

  Πηγή : https://www.avgi.gr

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ