Τα ξενοδοχεία κλείνουν στις τουριστικές περιοχές του Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι απολύονται για αν μπουν στο ταμείο ανεργίας, αλλά μέχρι να μπει το οριστικό λουκέτο για το χειμώνα είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται χωρίς ασφάλιση και χωρίς μισθό για πολλές ημέρες.

Αιτία ο τελικός καθαρισμός και τακτοποίηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων για κλείσουν μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Αυτή την εικόνα μετέφερε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδουπαλλήλων Ηρακλείου κ. Νίκος Κοκολάκης μετά από καταγγελίες εργαζομένων που έχει δεχτεί το σωματείο.

Εργάζονται και… απολυμένοι

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες έχουν απολύσει το προσωπικό αλλά του ζητά να παραμείνει και να εργάζεται κανονικά χωρίς μισθό και ασφάλιση έως ότου καθαριστούν οι χώροι και άλλες εργασίες για να κλείσει για το χειμώνα.

Αυτό, σημείωσε είναι εκμετάλλευση που έρχεται να προστεθεί στα άλλα προβλήματα που είχαν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό κ.α.

Δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί

Δυστυχώς, είπε, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποστελεχωμένοι , έλεγχοι δεν γίνονται με αποτέλεσμα να επικρατεί μια εργασιακή ζούγκλα που έχει αντίκτυπο και στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και έχει αναγκάσει πολλούς να αλλάξουν επάγγελμα και να υπάρχει αυτή η μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Αναμένουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Ο κ. Κοκαλάκης, ανέφερε επίσης ότι, αναμένει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπως ο ίδιος έχει δεσμευτεί σε συνάντηση που είχε το σωματείο, ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ και ο πρόεδρος του ΕΚΗ κ. Βοριάς, με τον πρωθυπουργό πριν λίγο καιρό στη Χερσόνησο, στο περιθώριο της συνέλευσης του ΕΛΚ, όπου του ανέφεραν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν από την κ.Μητσοτάκη την επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά 2 μήνες καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και απέσπασαν τη δέσμευση ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον ίδιο.

“Μην κλείνεται συμφωνίες, έρχονται αυξήσεις”

Παράλληλα ο πρόεδρος του Σωματείου, κάλεσε τους ξενοδουπαλλήλους να μην κλείνουν συμφωνίες με τους ξενοδόχους για την επόμενη χρονιά καθώς επίκειται νέα συλλογική σύμβαση εργασίας σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο που θα προβλέπουν αυξήσεις από 7 έως 10%.

Τέλος, κάνοντας ένα απολογισμό της φετινής χρονιάς για τον Κρητικό τουρισμό, ανέφερε ότι η Κρήτη είχε έσοδα 4,5 δις ευρώ, υποδέχτηκε 4,5 εκατ περίπου τουρίστες ξεπερνώντας σε όλα τα επίπεδα το 2019.Μόνο τον Οκτώβριο, κατέληξε, έφτασαν στο νησί μας 350.000 ξένοι επισκέπτες.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ