More

  Απογευματινά χειρουργεία: Ετοιμάζονται έως το καλοκαίρι στα δημόσια νοσοκομεία – Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν να πληρώσουν

  Την επιτομή του διαχωρισμού των πολιτών σε έχοντες και μη κατέχοντες αναμένεται να αποτελέσουν τα απογευματινά χειρουργεία, τη λειτουργία των οποίων προωθεί το υπουργείο Υγείας με ιδιωτικούς όρους και έως το καλοκαίρι.

  Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο, το οποίο μάλιστα θα στηριχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση που είχε γίνει πριν από πολλά χρόνια. Άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση είχε επιδιώξει να εφαρμόσει απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, αλλά η διαδικασία σκόνταψε στις αντιδράσεις των γιατρών. Αντίστοιχα και η κυβέρνηση Σαμαρά είχε επιχειρήσει αντίστοιχη ρύθμιση αλλά επίσης έμεινε στα χαρτιά. Όχι τυχαία βέβαια.

  Τα αγκάθια με τα απογευματινά χειρουργεία
  Τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ με ιδιωτικούς όρους, αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές δυσλειτουργίες στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία, ενώ θα στοιχίσουν στις τσέπες των ασθενών, εκείνων τουλάχιστον που έχουν να τα διαθέσουν ή έχουν ιδιωτικές ασφάλειες.

  Παρότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διατείνεται ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα αποσυμφορούν την πρωινή λίστα, επομένως ο ασθενής που θα πηγαίνει στο δημόσιο σύστημα θα εξυπηρετείται καλύτερα, η αλήθεια από την εμπειρία του ΕΣΥ, απέχει παρασάγγας.

  -Έστω κι αν εφαρμοσθούν δικλείδες ασφαλείας ώστε οι χειρουργοί που θα εργάζονται το απόγευμα να πρέπει να κάνουν αντίστοιχες επεμβάσεις και τις πρωινές ώρες, θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα καταστρατηγηθεί. Κάτι που άλλωστε απεδείχθη και με τα απογευματινά ιατρεία.

  Οι πρωινοί ασθενείς είναι συνήθως το …αναγκαίο κακό και όλη η προσοχή δίνεται στους απογευματινούς ασθενείς που πληρώνουν την επίσκεψη.

  -Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ασθενείς στις λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο οι οποίοι περιμένουν μήνες για να δουν νυστέρι. Με τα απογευματινά χειρουργεία οι γιατροί θα απασχολούνται και το απόγευμα συνεπώς η πρωινή λίστα θα αυξηθεί αντί να μειωθεί. Εκτός κι αν οι ασθενείς επιλέξουν να πληρώσουν για να εξυπηρετηθούν.
  Και το ερώτημα είναι γιατί να επιλέξουν τότε τις δομές του απαρχαιωμένου ΕΣΥ και γιατί να μην χειρουργηθούν κατ’ ευθείαν στον ιδιωτικό τομέα;

  -Άλλο ένα πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει είναι σχετικά με το που θα νοσηλεύονται οι ασθενείς από τα απογευματινά χειρουργεία, σε ποια κρεβάτια δηλαδή. Σήμερα τα περισσότερα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν πληρότητα 100%, γι’ αυτό και τοποθετούνται και ράντζα στους διαδρόμους.
  Οι απογευματινοί χειρουργημένοι ασθενείς θα έχουν προτεραιότητα έναντι όσων θα χειρουργούνται το πρωί;

  -Ακόμη, αυτό που προβληματίζει είναι πώς θα εργάζονται οι χειρουργοί, οι οποίοι και ανθρωπίνως μπορούν να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένο αριθμό επεμβάσεων την ημέρα.

  Απογευματινά χειρουργεία για να χτυπηθεί το «φακελάκι»
  Στο σκεπτικό πάντως όσων ήθελαν να εφαρμόσουν και στο παρελθόν τα απογευματινά χειρουργεία ήταν για να καταπολεμηθεί το «φακελάκι» στα νοσοκομεία.

  Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει επισημάνει ότι με τη λειτουργία τους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους, καθώς «θα τους δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν εκτός ωραρίου ΕΣΥ».

  Το επιχείρημα βέβαια για όσους εξωνημένους λειτουργούς του Ιπποκράτη παίρνουν φακελάκι, δεν φαίνεται να μπορεί να είναι πολύ πειστικό. Και αυτό διότι τα χρήματα που θα εισπράττονται από τους χειρουργούς που θα κάνουν απογευματινά χειρουργεία θα είναι κατά πολύ μειωμένα σε σύγκριση με τα «μαύρα» χρήματα που εισπράττουν παρανόμως από τους ασθενείς με το φακελάκι.

  Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr – μόνο το 30% των πληρωμών αναμένεται να καταλήγει στην τσέπη του γιατρού, αφού τα υπόλοιπα θα τα εισπράττει το νοσοκομείο, θα κατευθύνονται για τις αμοιβές του λοιπού προσωπικού ενώ θα είναι και φορολογημένα.

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ