More

  Απλήρωτοι εκπαιδευτικοί ζουν με… δανεικά

  Απλήρωτοι πάνω από επτά μήνες παραμένουν 47 εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια μετ’ αποδοχών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβληθεί οι χρωστούμενοι μισθοί τους. Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάζονται να ζήσουν με δανεικά προκειμένου να επιβιώσουν, επειδή, όπως λένε, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ελλιπή ενημέρωση από πλευράς του υπουργείου Παιδείας, τρομερή γραφειοκρατία και τελικά μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών τους.

  Μάλιστα, οκτώ εξ αυτών αναμένεται να προχωρήσουν σε εξώδικο προς το υπουργείο Παιδείας, ενώ εξώδικη διαμαρτυρία για το ζήτημα αυτό είχε στείλει τον Δεκέμβριο και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ). Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, το υπουργείο Παιδείας εξέφρασε την… αισιοδοξία πως από τον Απρίλιο θα έχει ομαλοποιηθεί οριστικά η καταβολή των μισθών.

  Τα πάντα με καθυστέρηση

  Κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας βγάζει προκηρύξεις για τις άδειες μετ’ αποδοχών για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές. Φέτος η προκήρυξη για τις εκπαιδευτικές άδειες βγήκε τον Ιούλιο του 2020.

  Άλλες χρονιές οι άδειες λάμβαναν την τελική έγκριση από το υπουργείο Παιδείας τον Σεπτέμβριο, ώστε οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε σχολεία να σταματάνε πριν από την αρχή της σχολικής χρονιάς για να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους και στη θέση τους να έρχονται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί προκείμενου να καλύψουν το κενό. Ωστόσο φέτος οι άδειες πήραν το «πράσινο φως» στις 10 Νοεμβρίου 2020.

  Όμως, παρότι έλαβαν έστω και καθυστερημένα την έγκριση για τις εκπαιδευτικές άδειές τους, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ από όλη αυτή την κατάσταση και επιβιώνουν με δανεικά. Μάλιστα έχουν υπογράψει χαρτί από τον Σεπτέμβριο ότι απαγορεύεται να λάβουν οποιοδήποτε άλλο εισόδημα.

  Υποσχέσεις στον βρόντο

  Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για «πλήρη απαξίωση, δυσκολία στη συνεννόηση και πρωτοφανή αγένεια» από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί οι μισθοί για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Άλλες χρονιές η μισθοδοσία άρχιζε από τον Δεκέμβριο.

  Σε τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία που είχαν διαρκώς με τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Παιδείας, το τμήμα της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Εκκαθάρισης Αποδοχών και λοιπών επιδομάτων και την Αυτοτελή Διεύθυνση Συγκέντρωσης Υποβολής Παραστατικών, ενημερώθηκαν ότι η καταβολή της μισθοδοσίας τους δεν ήταν εφικτή τον Δεκέμβριο.

  Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και οκτώ μήνες οι εκπαιδευτικοί έφτασαν στο σημείο να στείλουν επιστολή μέχρι και στον πρωθυπουργό την Πέμπτη 4 Μαρτίου.

  «Αντιθέτως μας διαβεβαίωσαν τηλεφωνικά ότι θα γινόταν τον Φεβρουάριο. Εφόσον είχαμε υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά – για τα οποία κανένας δεν μας ενημέρωσε για τον τρόπο της υποβολής τους, αλλά βασιστήκαμε σε περσινές πρακτικές – τέλη του Ιανουαρίου πληροφορηθήκαμε από την ΟΙΕΛΕ ότι χρειάζονται επιπρόσθετα δικαιολογητικά, τα οποία σπεύσαμε να υποβάλουμε αμέσως» αναφέρουν στην επιστολή τους.

  «Με δική μας πρωτοβουλία ξανά, σε επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο, μας πληροφόρησαν ότι τα χαρτιά μας ήταν είτε ελλιπή είτε ληξιπρόθεσμα» προσθέτουν. Πρόκειται για δικαιολογητικά, προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών και διαδικασίες για τις οποίες ποτέ κανένας αρμόδιος του υπουργείου Παιδείας δεν τους ενημέρωσε υπεύθυνα.

  «Τον μήνα Φεβρουάριο μερικοί από εμάς πήραν έναν μισθό, και κάποιοι άλλοι όχι, καθώς, όπως μας είπαν, έγινε “τυχαία επιλογή” στο ποιος θα πάρει μισθό και ποιος όχι» επισημαίνουν στην επιστολή τους.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι «ο μισθός που έλαβαν κάποιοι από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ήταν για τον μήνα Σεπτέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι παραμένουν απλήρωτοι για τους υπόλοιπους μήνες» αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι γίνονται διακρίσεις στη διαδικασία καταβολής των μισθών.

  Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί τονίζουν στην επιστολή τους ότι έφτασαν στο σημείο να επικοινωνήσουν για το ζήτημα αυτό στις 19 Φεβρουαρίου, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας επικοινωνίας Zoom, με την ίδια την υπουργό Παιδείας, η οποία «μας είπε ότι δεν γνώριζε για το θέμα και ότι λυπάται πολύ. Μας διαβεβαίωσε, ακόμα, ότι θα δει τους φακέλους μας προσωπικά, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει» λένε οι εκπαιδευτικοί.

  Πηγή: Το Ποντίκι

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ