Σε πανελλαδική κινητοποίηση, 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και στάση εργασίας στην Αττική προχωρούν σήμερα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, οι υγειονομικοί σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για την απαξίωση του ΕΣΥ και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για καταργήσεις, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις για ενίσχυση του συστήματος υγείας.

«Με τα ίδια καρμπόν επιχειρήματα της κυβέρνησης Σημίτη το 1997 που εγκαινίασε το θεσμό της ομηρίας του επικουρικού γιατρού που αξιοποιήθηκε από όλες τις επόμενες κυβερνήσεις για να μην κάνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών, καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, καθιερώνει γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνει τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και καλεί σε πορεία προς το υπουργείο Υγείας στις 8.30πμ καθώς και σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκηρύχθηκε για την περιφέρεια και τη στάση εργασίας στο διάστημα από τις 8πμ έως τις 3μμ στην Αττική.

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως την ώρα που οι κυβερνήσεις αρνούνται να υλοποιήσουν τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, επικαλούμενες τις αντοχές της οικονομίας, η ίδια οικονομία «αντέχει εκατοντάδες δις σε επιχειρηματικούς ομίλους»,  ενώ «οι νοσοκομειακοί γιατροί τα χρόνια των μνημονίων, που θεωρητικά έχουμε βγει δύο φορές από αυτά, έχουμε υποστεί απώλειες στο εισόδημα μας πάνω από το 40%, εξαιτίας των περικοπών στο βασικό μισθό, μιας σειράς επιδομάτων, την κατάργηση του χρονοεπιδόματος, του 13ου και 14ου μισθού, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών».

««Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους συναδέλφους μας υγειονομικούς στις άλλες χώρες που βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικούν και πετυχαίνουν νίκες. Διεκδικούμε:

  • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.
  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων.»

Εργασιακή εξουθένωση, μισθοί πείνας και απέραντες λίστες χειρουργείων η πραγματικότητα στα νοσοκομεία λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Για μια δημόσια υγεία που «νοσεί βαριά», ασθενείς που ταλαιπωρούνται και υγειονομικούς που καταρρέουν λόγω εργασιακής εξουθένωσης κάνει λόγο από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), υπογραμμίζοντας την υποστελέχωση από την οποία υποφέρουν τα νοσοκομεία την ώρα που είναι ορατό το ενδεχόμενο να καταλήξουν πάλι «σε μονοθεματική λειτουργία σε βάρος ασθενών άλλων παθήσεων με αναστολή χειρουργείων, θεραπειών, εξετάσεων» λόγω της «συνάντησης» γρίπης και κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι λόγω των συνθηκών εργασίας και των «μισθών πείνας», υπάρχει αυξητική τάση αποχωρήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα Νοσοκομεία, με τις λίστες των χειρουργείων να είναι διαχρονικές και απέραντες. «Εν καιρώ πανδημίας αυξήθηκαν λόγω της μονοθεματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και της διακοπής των τακτικών χειρουργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στο κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, συνυπολογίζοντας κανείς ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ λαμβάνουν 12 μισθούς κατ’ έτος, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας. Με την ακρίβεια στα ύψη».

Η ΠΟΕΔΗΝ εγκαλεί επίσης την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις μεταβίβασης των υπηρεσιών περίθαλψης και υποστήριξης στους εργολάβους, καθώς δεν δίνει τη δυνατότητα σύναψης νέων συμβάσεων εργασίας (ΣΟΧ) στα Νοσοκομεία «τα οποία εκδίδουν διαγωνισμούς επιστροφής των εργολάβων και του εργασιακού μεσαίωνα, των εκβιασμών σε βάρος των εργαζομένων που εκπροσωπούν».

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ