Απαιτώντας, «άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων που έχουμε κατακτήσει», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, καλούν σε καθολική συμμετοχή σε 24ωρη απεργία σε όλες τις ειδικότητες στην Ν/Ζώνη την Τρίτη 14 Φλεβάρη.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο χώρο του Μνημείου, στη Ν/Ζώνη στο Πέραμα.

Στο κάλεσμά τους αναφέρουν τα εξής:

«Συνάδελφοι,

Με την αύξηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας το τελευταίο διάστημα και τους αγώνες που αναπτύξαμε καταφέραμε να υπογράψουμε μια σειρά συλλογικές συμβάσεις από το 2017 και μετά, κατοχυρώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις που τον καιρό της κρίσης η εργοδοσία τα είχε υπονομεύσει.

Από τα πιο σημαντικά που έχουμε καταφέρει είναι στην συλλογική μας σύμβαση να κατοχυρώνεται το ωράριο, το διάλειμμα, ο τρόπος που θα δουλεύουμε και θα αμειβόμαστε την υπερωριακή απασχόληση και μια σειρά άλλα, τα οποία δεν αφορούν το μεροκάματο αλλά την δυνατότητα που έχουμε να δουλεύουμε σαν άνθρωποι τον 21ο αιώνα και να πηγαίνουμε ζωντανοί και υγιείς στις οικογένειες μας

Το τελευταίο διάστημα αυτές οι κατακτήσεις μας έχουν μπει στο στόχαστρο από την εργοδοσία του χώρου με αποτέλεσμα καθημερινά στους χώρους δουλειάς να βλέπουμε καταστάσεις στον τομέα της ασφάλειας που να μας πηγαίνουν χρόνια πίσω.

Η αύξηση της δουλειάς, η βιασύνη να τελειώσει το πλοίο, η χρήση παντελώς ακατάλληλων υλικών και κακοσυντηρημένων εργαλείων, μαζί με τα εξαντλητικά ωράρια και τους εκατοντάδες νέους συνάδελφους που κάνεις δεν φροντίζει να εκπαιδεύσει, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε δεκάδες μικρότερα η μεγαλύτερα ατυχήματα.

Τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε προχωρήσει μαζί με το σωματείο των εργαζομένων στις προβλήτες της cosco και τους ναυτεργάτες σε 24ωρη απεργία. Είχαμε “βαρέσει καμπανάκι” προς τους υπευθύνους για την κατάσταση, λέγοντας τότε, ότι αυτή την φορά δεν είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε τον επόμενο νεκρό συνάδελφο για να κάνουμε απεργία.

Από τότε μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν καλυτέρεψαν τα πράγματα, αλλά συνεχίζει και χειροτερεύει η κατάσταση αφού υπάρχει παντελής έλλειψη ελέγχων από τις υπηρεσίες του κράτους και συνεχείς προσπάθειες να μην λειτουργούν οι μεικτές 5μελείς επιτροπές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ασυδοσία των επιχειρήσεων είναι το δεξαμενόπλοιο που πριν δυο εβδομάδες ήταν στο Πέραμα και γίνονταν εκτεταμένες εργασίες σε όλο το πλοίο, δεν υπήρχε ούτε ένα προστατευτικό ρέλι στα ανοίγματα και οι συνάδελφοί που δούλευαν υδροβολή στα αμπάρια δεν δούλευαν σε σκαλωσιές αλλά πάνω σε αυτοσχέδιες σχεδίες… Ενώ δόθηκε δυο φορές εντολή για διακοπή των εργασιών και ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας για τον κίνδυνο, το πλοίο συνέχισε να δουλεύει κανονικά και από θαύμα δεν είχαμε ατύχημα.

Συνάδελφοι τίποτα και πότε δεν μας έχει χαριστεί και είναι ξεκάθαρο και στον τελευταίο συνάδελφο ότι εφοπλιστές και εργολάβοι δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στα κέρδη τους».

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ