Απεργία ΠΝΟ: Μετά τους λιμενεργάτες απεργούν οι ναυτεργάτες
Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία σε όλη τη χώρα από τις 6πμ της Τετάρτης 10/11 μέχρι τις 6πμ της Παρασκευής 12/11, λόγω της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας που έχει κηρύξει με ομόφωνη απόφαση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), η οποία μιλάει για κλιμάκωση σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα.
Απεργιακή συγκέντρωση έχει καλεστεί για την Πέμπτη 11/11 στις 10.30πμ στο λιμάνι απέναντι από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, ενώ απεργιακές περιφρουρήσεις-συγκεντρώσεις θα γίνουν και τις δύο μέρες στις 5.30πμ.
Οι Ναυτεργάτες απεργούν ενάντια στην κλιμάκωση της επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ και των εφοπλιστών και με βασική αιχμή την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς. Από το 2011 μέχρι σήμερα, μόνο δύο χρονιές έχουν υπογραφεί ΣΣΕ με αυξήσεις 2%, όλες τις υπόλοιπες οι απολαβές έμειναν σταθερές. Ταυτόχρονα όμως αυξανόταν η φορολογία των Ναυτεργατών, ψηφίζονταν φορομπηχτικά μέτρα και έγιναν περικοπές σε υπερωρίες και επιδόματα, και σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που καλπάζει, το εισόδημα των Ναυτεργατών μειώθηκε δραματικά. Επίσης, οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ ξεπέρασαν το 50%.
Σύγκρουση με τους εφοπλιστές
Η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη είναι επίσης στο κέντρο των αιτημάτων της απεργίας της ΠΝΟ, όπως και άλλοι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν κατά παραγγελία των εφοπλιστών, που είχαν, σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, «αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση και την εντατικοποίηση της δουλειάς, την επιβολή συνθηκών στρες μέσα στα καράβια προκειμένου με την ελάχιστη πλέον σύνθεση οι εναπομείναντες Ναυτεργάτες να ανταποκριθούν στα υπεραυξημένα επαγγελματικά τους καθήκοντα. Ωράρια εργασίας, ώρες ανάπαυσης, εργασιακές σχέσεις και συνθήκες δουλειάς επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο όπως και ο βαθμός εκμετάλλευσης των Ναυτεργατών σε συνδυασμό με την καθημερινή εφοπλιστική παραβατικότητα η οποία είναι γενικευμένη και αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων».
Και συνεχίζει: «Στο διάστημα της πανδημίας η κυβέρνηση έδωσε ζεστό δημόσιο χρήμα για την ενίσχυση των Aκτοπλοϊκών εταιρειών που άγγιξε τα 120 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τους Nαυτεργάτες έδωσε φτωχοεπιδόματα ύψους 534 ευρώ (αναστολή σύμβασης) και για τους ανέργους 400 ευρώ (έγγαμοι) – 350 ευρώ (άγαμοι)! Οι μικτοί έλεγχοι πού έγιναν σε δεκάδες πλοία τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβρη ανέδειξαν εκτεταμένες παραβιάσεις στα εργασιακά δικαιώματα στην επιβατηγό ναυτιλία και το χειρότερο είναι ότι αυτά δεν αποκαθίστανται!».
Με την έμπνευση από τη συγκλονιστική απεργία των λιμενεργατών και μέσα στο γενικότερο κλίμα αντίστασης απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών, η απεργία των Ναυτεργατών αποκτάει μεγάλη δυναμική. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και οι δημοτικές κινήσεις «Ανταρσία στο Λιμάνι» και «Ανταρσία στην Κοκκινιά» θα στηρίξουν με τη συμμετοχή τους τις φρουρές και την απεργιακή συγκέντρωση, καλώντας σε απεργιακό συντονισμό ώστε να φτιαχτεί ένα μεγάλο ενιαίο μέτωπο όλων των εργατών του Πειραιά, που θα τσακίσει κυβέρνηση και εργοδοσία.
Πηγή : https://ergatiki.gr