
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ανάβει… φωτιές. “Πόλεμος” μαίνεται στις τάξεις των υγειονομικών για το συγκεκριμένο μέτρο. Χαρακτηριστικά είναι όσα εκτυλίσσονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Βόρεια Ελλάδα. Αντιεμβολιαστές γιατροί στρέφονται με εξώδικα κατά των συλλόγων τους, που δημόσια τάχθηκαν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στην υγεία.
Αφετηρία υπήρξε κοινή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης με ημερομηνία 5 Ιουλίου 2021. Τα προεδρεία των πέντε συλλόγων ανέφεραν ότι «η αναγκαιότητα της άμεσης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε ιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζομένους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας είναι επιβεβλημένη».
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα εξώδικα στους συλλόγους Η ανακοίνωση κοινοποιήθηκε στα μέλη των πέντε συλλόγων στις 27 Αυγούστου και τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ως απάντηση, αντιεμβολιαστές γιατροί απέστειλαν, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», εξώδικα στους συλλόγους αρνούμενοι να εμβολιαστούν και σε ορισμένες περιπτώσεις ζητώντας τις παραιτήσεις των προεδρείων των συλλόγων.
Επικαλούνται, μεταξύ άλλων, αντισυνταγματικότητα των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Στην Αλεξανδρούπολη, συγκεκριμένα, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι γιατροί που δεν έχουν και δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τον ιατρικό σύλλογο της πόλης αλλά και να αναστείλουν τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων τους υπό την απειλή προστίμων. Μιλώντας την Τρίτη στην «Καθημερινή», η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Όλγα Βασιλείου, τόνισε ότι «υπάρχουν αναφορές πως ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια της πόλης χορηγούν πλαστά rapid tests» και πρόσθεσε ότι ο σύλλογος είχε εγκαίρως ζητήσει από την αρμόδια 4η Υγειονομική Περιφέρεια τα πιστοποιητικά νόσησης να εκδίδονται μόνο κατόπιν μοριακών τεστ.
Τα «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως λέει έχει δώσει εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ «για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα.
Συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, καθώς εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού σε μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, τα οποία μάλιστα ήταν εμβολιασμένα. Την Κυριακή, επτά πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου -ένας γιατρός και έξι νοσηλεύτριες- βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Οι επτά εργαζόμενοι εμφάνισαν συμπτώματα κορωνοϊού και μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Λοιμώξεων, όπου και προχώρησαν σε PCR test, το οποίο σε όλες τις περιπτώσεις βγήκε θετικό. Άμεσα κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι επτά εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από την υπηρεσία τους. Περισσότερα από επτά τα κρούσματα; Την είδηση επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα ThessToday.gr και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός, ο οποίος αποκάλυψε ότι τα κρούσματα ίσως είναι και περισσότερα από επτά.
Ο ίδιος εξήγησε ότι, όταν οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι εμφανίσουν συμπτώματα κοροναϊού ή έχουν έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα, τότε οδηγούνται στο Τμήμα Λοιμώξεων και υποβάλλονται σε PCR test. Αν διαπιστωθεί ότι είναι θετικοί, απομακρύνονται από τον χώρο της εργασίας τους και ενημερώνεται άμεσα το οικογενειακό περιβάλλον τους. Μάλιστα, ο κ. Κοροξενός επισήμανε ότι με γνώμονα την αλλαγή καθεστώτος στα νοσοκομεία και τη λειτουργία τους μόνο με εμβολιασμένο προσωπικό, δεν γίνεται πλέον καμία απολύμανση -όπως ίσχυε όταν υπήρχαν και ανεμβολίαστοι-, αλλά τα άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή υποβάλλονται απλώς σε τεστ.
Την ίδια ώρα, ασφυκτική είναι η κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου μέσου, την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 31 Αυγούστου, ένας άνδρας, ο οποίος διεκομίσθη στο ΑΧΕΠΑ με κορονοϊό και έχρηζε νοσηλεία σε ΜΕΘ, παρέμεινε εκτός Εντατικής μέχρι το νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις ανάγκες του για να του βρει κρεβάτι.
Λαζανάς Υπέρ της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε κλάδους όπως η εστίαση και τα ξενοδοχεία, τα σχολεία, την αστυνομία και το στρατό, τάχθηκε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». «Σκεφτείτε να έχουμε κρίση στο Αιγαίο και το πλοίο να γυρίσει πίσω γιατί έχει επιδημία μες το πλοίο», τόνισε ο κ. Λαζανάς.
Εκτίμησε ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα «προφανώς είναι δεδομένο» ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα νοσήσουν και κάλεσε σε ευλαβική τήρηση των μέτρων προφύλαξης όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων τόσο από τους ανεμβολίαστους όσο και από τους εμβολιασμένους πολίτες. Ο κ. Λαζανάς έστρεψε τα βέλη του κατά γιατρών που πείθουν τους ασθενείς τους να μην εμβολιαστούν ή να πάρουν ακατάλληλα φάρμακα ή να μην διασωληνωθούν ενώ νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο λέγοντας μάλιστα ότι «δυστυχώς αυτά τα κρούσματα καθημερινά πολλαπλασιάζονται».
Στο ερώτημα εάν ένας ασθενείς μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος να μην διασωληνωθεί ο κ. Λαζανάς εξήγησε πως το θέμα είναι πάρα πολύ σύνθετο. Εάν είναι σε βαριά κατάσταση ο ασθενείς δεν είναι ψυχικά υγιής να αναλάβει την ευθύνη και να υπογράψει. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις μπορεί να φύγει αλλά με ειδικές συνθήκες και αφού ειδοποιηθεί ο ΕΟΔΥ να τον μεταφέρει, γιατί είναι μολυσματικός. «Το πολύ – πολύ άσχημο είναι ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε μονάδες Covid και αρνούνται ότι έχουν Covid», σημείωσε ο κ. Λαζανάς.
Πηγή άρθρου: porto-rafti