Την ανησυχία και τη διαμαρτυρία τους, με αφορμή τις εξετάσεις της “πρώτης φουρνιάς” των ειδικευόμενων Νοσηλευτών εκφράζουν οι συνδικαλιστές Μανώλης Βαρδαβάκης Νοσηλευτής ΠΕ, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ, Πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο και η Άννα Ψαρρού, Νοσηλεύτρια ΤΕ, μέλος του ΔΣ του σωματείο στο Αττικό νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, στη γραπτή δήλωσή τους οι δύο συνδικαλιστές αναφέρουν: 

1. Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή μπήκαν στα νοσοκομεία ως εργαζόμενοι (όχι και ως εκπαιδευόμενοι) και κάλυψαν κενά των τεράστιων ελλείψεων που έχουν διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, στην κορύφωση της πανδημίας COVID-19.

2. Με ευθύνη του υπουργείου υγείας και των διοικήσεων των νοσοκομείων κλήθηκαν να δουλέψουν ακόμα και χωρίς καμία εμπειρία- προϋπηρεσία σε εξειδικευμένα τμήματα (ΜΕΘ) και σε τμήματα πρώτης γραμμής (ΤΕΠ). Όχι για να εκπαιδευτούν (άλλωστε η πλειοψηφία των ειδικοτήτων αφορά τα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ) αλλά για να βγάλουν λάντζα και μάλιστα πολλές φορές σε τμήματα και κλινικές άσχετα με την ειδικότητα τους. Δούλεψαν πολλές φορές σε κυκλικά ωράρια, σε διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό, χωρίς κενά σαββατοκύριακα, χωρίς άδειες, αναλαμβάνοντας και οι ίδιοι υπεύθυνα πόστα, αφού δεν υπήρχε άλλος νοσηλευτής (όχι για να τους εκπαιδεύσει αλλά ούτε για να δουλέψει μαζί τους!)

3. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν υπήρχε ούτε για τους τύπους, εκτός κι αν θεωρείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα μια “ύλη” που τους δόθηκε αόριστα να διαβάσουν, όταν κι αν βρουν χρόνο ανάμεσα στα εξαντλητικά ωράρια. Όλο αυτό ονομάστηκε τροποποίηση της νοσηλευτικής ειδικότητας και συνεχίστηκε με τον ίδιο πρόχειρο και αντιεκπαιδευτικό τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ολοκληρώθηκαν οι γραπτές εξετάσεις ΔΕΝ έχει οριστεί ακόμα ακριβής ώρα και μέρα για τις προφορικές εξετάσεις (οι οποίες θα γίνουν γενικώς και αορίστως σε δύο εβδομάδες!!!) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ληφθούν άδειες, να φτιαχτούν προγράμματα, να κανονιστούν ταξίδια (αρκετοί συνάδελφοι έρχονται από νησιά και επαρχία).

4. Να μην τολμήσουν οι διάφορες εξεταστικές επιτροπές να κάνουν αυτό που φάνηκε στις γραπτές εξετάσεις ότι προσπαθούν, δηλαδή να δυσκολέψουν τους νοσηλευτές να πάρουν τον τίτλο ειδικότητας για να τους έχουν του χεριού τους ή δέσμιους που θα καλύπτουν τρύπες μία ζωή. Να μη διανοηθούν αυτούς που ξεζούμισαν κυβερνήσεις-διοικητές-διευθύνουσες να τους βγάλουν αδιάβαστους.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ