Εξελίξεις αναμένονται εντός του Οκτωβρίου όσον αφορά την τύχη του υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού που είναι στους Οργανισμούς και τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών επειδή είναι ανεμβολίαστοι. Το καθεστώς αυτό τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2021, αρχικά έως τον Μάρτιο του 2022 και στη συνέχεια δόθηκε παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Ωστόσο, σε προχθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε να εννοηθεί ότι η αναστολή ίσως λήξει και νωρίτερα. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι η «ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ότι θα το εξετάσουμε τον Δεκέμβριο. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι να παρθεί η απόφαση εντός του Οκτωβρίου. Η κατεύθυνση που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι ότι θα εξετάσει τα δεδομένα της πανδημίας. Εάν τα δεδομένα δεν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου (σ.σ. της αναστολής), θα επιστρέψουν. Εάν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου, θα παραμείνουν σε αναστολή. Η θέση που έχουμε αποφασίσει κυβερνητικά είναι ότι ακολουθούμε την πανδημία».

Προσφυγή στο ΣτΕ

Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας νέα προσφυγή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με την οποία ζητείται να ακυρωθεί η παράταση της αναστολής άσκησης καθηκόντων που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ με την υπ’ αρ. 1684/2022 απόφασή του έχει απορρίψει ανάλογη προσφυγή η οποία αφορούσε την πρώτη περίοδο της αναστολής εργασίας. Όπως δήλωσε στο makthes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υφίσταται εκ μέρους του υπουργείου Υγείας «υποχρέωση μίας συνολικής επαναξιολόγησης του μέτρου από το νομοθέτη με την λήψη υπόψιν των διαρκώς ανανεούμενων επιστημονικών παραδοχών για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας καθώς και των συνεπειών από την θέση σε αναστολή καθηκόντων των εργαζομένων στην λειτουργία των δομών υγείας».

“Γι αυτό το λόγο, πιστεύουμε ότι μετά την πλήρη και καθολική άρση όλων των περιορισμών και των μέτρων για τον κορωνοϊό από τον Μάιο 2022, η παράταση της αναστολής άσκησης καθηκόντων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κριθεί δικαιολογημένο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω του κορωνοϊού”, τονίζει ο κ. Γιαννάκος. Προσθέτει δε, ότι τα μέτρα έχουν χαλαρώσει ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία.

Λιγότεροι από 2.000

Όταν ανακοινώθηκε τον καλοκαίρι του 2021 από την κυβέρνηση ότι όσοι υγειονομικοί αλλά και κάθε άλλη ειδικότητα εργαζομένων στις δομές του ΕΣΥ είναι ανεμβολίαστοι θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών, ο αριθμός τους υπερέβαινε τους 10.000. Ωστόσο, έως την 1η Σεπτεμβρίου οπότε τέθηκε σε ισχύ αυτό το καθεστώς ο αριθμός μειώθηκε περίπου στις 7.000. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο “σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εκτός ΕΣΥ είναι περίπου 1.700. Στο διάστημα αυτών των 13 μηνών οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει είτε επειδή έχουν εμβολιαστεί είτε επειδή νόσησαν”. Υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι επέστρεψαν λόγω νόσησης, αλλά μετά την πάροδο του εξαμήνου, τέθηκαν και πάλι σε αναστολή. “Για τον λόγο αυτόν ο αριθμός τους δεν είναι σταθερός. Πάντως το τελευταίο διάστημα όσοι βρίσκονται σε αναστολή δεν έχουν υπερβεί τους 2.000”.

Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο ΑΧΕΠΑ είχαν τεθεί αρχικά σε αναστολή τον Σεπτέμβριο του 2021 95 άτομα, σήμερα είναι επτά έως δέκα. Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο από τους αρχικώς 120, σήμερα είναι σε αναστολή περίπου είκοσι με τριάντα.

“Μαύρα”, γονείς και Εκκλησία

Σε όλο το χρονικό διάστημα της αναστολής οι υγειονομικοί δεν εισέπρατταν ούτε ένα ευρώ από το μισθό τους. “Αυτό είναι απαράδεκτο”, σημειώνει ο κ. Γιαννάκος. “Ακόμη και όσοι καταδικάζονται για κακουργηματικές πράξεις, ακόμη κι αυτοί εισπράττουν το 50% του μισθού”, επισημαίνει και προσθέτει πως “με δύο πρόσφατες αποφάσεις των διοικητικών εφετείων της Πάτρας και της Τρίπολης, κρίθηκε ότι η μη καταβολή του 50% του μισθού δεν είναι νόμιμη”. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει παράλληλα πως “αναλόγως της νέας απόφασης του ΣτΕ οι συνάδελφοί μας θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τους μισθούς της περιόδου αναστολής εργασίας”.

Στο ερώτημα “πως βιοπορίζονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι επί 13 μήνες δεν έχουν καθόλου εισόδημα” η απάντηση που δίνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Χρήστος Τζελέπης είναι πως “η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Άλλον τον στηρίζουν οι γονείς του, άλλος έχει έναν μισθό στο σπίτι από την/τον σύζυγο. Υπάρχουν επίσης αρκετοί οι οποίοι κάνουν άλλες περιστασιακές δουλειές προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια χρήματα. Φυσικά αμείβονται ‘μαύρα’ καθώς δεν μπορούν να δουλέψουν νόμιμα, με ένσημα κ.λπ.”.

Μιλώντας στο makthes.gr ανεμβολίαστη υγειονομικός η οποία βρίσκεται σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών εδώ και 13 μήνες και η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της ανέφερε ότι “μεγάλη στήριξη μας παρέχει και η Εκκλησία. Κυρίως προσφέροντας τροφή και σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμη και χρήματα”. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Γιαννάκο “ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν μείνει σε καθεστώς αναστολής επί ένα χρόνο. Οι περισσότεροι, οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι, κάποια στιγμή νόσησαν και εργάστηκαν έστω για ένα εξάμηνο, μέχρι που έληξε το πιστοποιητικό νόσησης”.

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ