More

  Ανατροπές στην ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων

  Ανακρούει πρύμναν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό στην στρατηγική της για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), καθώς ενώ αυτή προσέφυγε στην διαδικασία διαμεσολάβησης, μέσω του ΟΜΕΔ, με ανοιχτή επιστολή της πριν από λίγο, προς ΠΟΞ και ΣΕΤΕ, ζητά την ανανέωση της Κ.Σ.Σ.Ε. ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ για 1 χρόνο ως έχει και όταν παρέλθουν οι σημερινές δύσκολες συνθήκες, να γίνει ουσιώδης συζήτηση για την ανανέωση της σύμβασης εκ νέου.

  Η στροφή της ΠΟΕΕΤ γεννά εύλογα ερωτηματικά, καθώς αφενός η ηγεσία της επέλεξε να στείλει την διαδικασία στην διαμεσολάβηση και αφετέρου απευθύνει την σημερινή επιστολή και στον ΣΕΤΕ, ενώ η ΠΟΞ είναι ο φορέας με τον οποίο διαπραγματεύεται, χρησιμοποιώντας μάλιστα και tweet του πρόεδρου Γιάννη Ρέτσου, το οποίο κρατούσε ίσες αποστάσεις και “νουθετούσε” και τις δύο πλευρές. Έγραψε ο κ. Ρέτσος στο tweet: “Η διαχρονικά υπεύθυνη στάση ξενοδόχων-ξενοδοχοϋπαλλήλων, έχει κρατήσει έως σήμερα ρυθμισμένες τις εργασιακές σχέσεις στα ξενοδοχεία. Αυτό πιστεύω θα επιβεβαιωθεί & πάλι. Οι συνθήκες της πανδημίας, με αναστολές & ανασφάλεια, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν & από τις δύο πλευρές”.

  Πηγές της ΠΟΞ αναφέρουν μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη, ότι η Ομοσπονδία, σεβόμενη την θεσμική διαδικασία, θα την ακολουθήσει, υπενθυμίζοντας ότι η τακτική που ακολουθείται, έχει ψηφισθεί ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΕΤ, η ΠΟΞ με ανακοίνωσή της είχε υπογραμμίσει ότι  «Όταν στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης κάποιοι δεν πίστευαν ότι οι εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο θα παραμείνουν ρυθμισμένες, εμείς τους διαψεύσαμε (και οι δύο πλευρές, ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ) και διατηρήσαμε ζωντανή την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων. Όταν το 2018 επανήλθε ο θεσμός της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων και τότε επίσης, κάποιοι δεν πίστευαν πως η σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα επεκταθεί.

  Τους διαψεύσαμε ξανά, τιμώντας την υπογραφή που είχαμε βάλει. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει εμπράκτως αποδείξει την πίστη της και το σεβασμό της στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για το λόγο αυτό δεν θα εμπλακούμε σε κανενός είδους χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων. Οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας δεν πρέπει να προσφέρονται για επικοινωνιακά παιχνίδια. Επιφυλασσόμαστε ωστόσο να τοποθετηθούμε, ελπίζοντας να μη χρειαστεί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεσολάβησης στην οποία θα προσέλθουμε όπως πάντα καλόπιστα, ευελπιστώντας να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους να ξεπεράσουμε μαζί και αυτή την πρωτόγνωρη για όλους μας υγειονομική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας, «γονατίζουν» τον ξενοδοχειακό κλάδο».

  Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1973 ανελλιπώς, υπάρχει σε ισχύ ΣΣΕ μεταξύ ΠΟΕΕΤ και ΠΟΞ και είναι η πρώτη φορά που από την 1η Δεκεμβρίου, δεν υπάρχει σύμβαση!!! Τι λέει η ΠΟΕΕΤ Η ΠΟΕΕΤ στην επιστολή της αναφέρει τα εξής: “Εμείς οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία εκφράζουμε τη λύπη μας και τον προβληματισμό μας για το γεγονός πως μετά από πολλά χρόνια η κλαδική μας σύμβαση έχει καταλήξει στη μεσολάβηση (ΟΜΕΔ). Από την αρχή των διαπραγματεύσεων, προσήλθαμε καλόπιστα στο τραπέζι του διαλόγου και με αίσθημα ευθύνης και ρεαλισμού προτείναμε την ανανέωση της σύμβασης με τους ίδιους όρους αμοιβής και εργασίας για ένα ακόμη χρόνο ώστε να ξεπεράσουμε σαν κλάδος το πρόβλημα της πανδημίας.

  Κύριοι, Θεωρούμε πως αυτή τη στιγμή που η Πατρίδα μας μετρά κάθε μέρα 100 νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού με δεδομένο πως και η επόμενη σαιζόν θα είναι κι αυτή δύσκολη, όπως σωστά επισήμανε ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. κ. Ρέτσος σε δημόσια ανάρτηση του, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την ανασφάλεια και τις αναστολές σύμβασης και επειδή η πλειοψηφία από εμάς ζούμε με ανασφάλεια και με 534 Ευρώ εδώ και σχεδόν 8 μήνες, σας προτείνουμε και δημόσια πλέον: Την ανανέωση της Κ.Σ.Σ.Ε. ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ για 1 χρόνο ως έχει και όταν βγούμε από αυτές τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, να γίνει μια ουσιώδης συζήτηση για την ανανέωση της σύμβασης εκ νέου. Όσο μας αφορά την ευθύνη και υπευθυνότητα που δείξαμε τόσα χρόνια, την ίδια επιδεικνύουμε και τώρα με αυτή την πρόταση.

  Δεν μπορούμε να συζητήσουμε και πόσο μάλλον να δεχτούμε μείωση στους μισθούς μας και στα εργασιακά μας δικαιώματα κάτω από αυτές τις συνθήκες! Σας καλούμε λοιπόν να εγκαταλείψετε τις μαξιμαλιστικές σας απαιτήσεις ώστε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την προσπάθεια που κάνουμε εμείς σαν εργαζόμενοι να επιβιώσουμε με την πενιχρή οικονομική βοήθεια που λαμβάνουμε από το Κράτος!

  Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε πως οι χιλιάδες υπάλληλοι σας φέτος τα Χριστούγεννα δεν θα έχουν ούτε τα απαραίτητα καθώς η διαδικασία στο ταμείο ανεργίας που μόλις ξεκίνησε θέλει 40-50 μέρες για να ολοκληρωθεί και να πάρουμε την πρώτη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. Αποσύρετε λοιπόν την πρόταση σας για μειώσεις μισθών για να επανέλθουμε στην κανονικότητα με ομαλότητα!!!”. Σημειώνεται ότι σε δελτίο Τύπου η ΠΟΕΕΤ στις 2 Δεκεμβρίου, ανέφερε τα εξής:

  “Με απίστευτο κυνισμό η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η αναστολή σύμβασης για τον μήνα Δεκέμβριο σε όσους τη δικαιούται θα επανέλθει στα 534,00 Ευρώ (φαίνεται πως τα 800 € του Νοεμβρίου ήταν πυροτέχνημα) και ακόμα χειρότερα για τους εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό παρόλο τις πιέσεις μας για παράταση του μέτρου αυτού μέχρι και τον Δεκέμβριο. Μέχρι στιγμής δεν μας το δίνει η Κυβέρνηση.

  Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, πως το αίτημα μας για την κάλυψη των εργαζομένων είχε βρει ευήκοα ώτα, φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο είχε διαφορετική άποψη! Για τους εποχικά εργαζόμενους σε χειμερινά ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, τα οποία δεν θα ανοίξουν φέτος ΔΕΝ υπάρχει καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους σ΄ αυτά καθώς ούτε τα 534,00€ μπορούν να πάρουν ούτε στο επίδομα ανεργίας μπορούν να μπουν.

  Η κατάσταση στον ΟΑΕΔ θα μπορούσε να ήταν για γέλια αν οι στιγμές που ζούμε δεν ήταν τόσο τραγικές. Καμία απολύτως συνεννόηση τα κεντρικά με τα κατά τόπους γραφεία! Κάθε νομός και άλλη απάντηση και στη μέση οι εργαζόμενοι χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν. Οι συνάδελφοι μας στην Εστίαση βρίσκονται στο σημείο της απόλυτης φτώχειας!

  Εποχικά εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει απολύτως τίποτα μιας και δεν είναι λέει δικαιούχοι υποχρεωτικής επαναπρόσληψης άρα δεν μπορούν να κάνουν αίτημα αναστολής σύμβασης, όσοι δεν βρήκαν δουλειά φέτος και κατάφεραν να πάρουν το έκτακτο επίδομα ανεργίας Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο από τότε έχουν να δουν εισόδημα ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών έχουν να βάλουν μεροκάματο στο σπίτι τους από την περυσινή σαιζόν. Εργαζόμενοι σε αίθουσες ψυχαγωγίας και νυκτερινά μαγαζιά που δουλεύουν 2 φορές την εβδομάδα δεν έχουν μπει στις ρυθμίσεις και δεν ξέρουν πότε και πόσοι θα ξαναδουλέψουν.

  Εργαζόμενοι σε Καζίνο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα είναι ξανά σε αναστολή και δεν φαίνεται φως στο τούνελ γι αυτούς όσο η πανδημία είναι σε έξαρση! Όλοι αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν ή με 534€ ή με 400€ ή με 0 €. Ενώ οι υποχρεώσεις κυρίως οι φορολογικές δεν μειώνονται καθόλου απεναντίας συσσωρεύονται μιας και είμαστε στο τέλος του έτους.

  ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ!!!! Κάνουμε έκκληση σε κάθε καλόβουλο βουλευτή κόμματος ειδικά αυτών που εκλέγονται σε τουριστικές περιοχές να πιέσουν την Κυβέρνηση να δώσει λύση ΤΩΡΑ. Η Ομοσπονδία μας καθημερινά ασκεί πιέσεις, κάνει παρεμβάσεις, ώστε να βρεθεί λύση για τους χιλιάδες εργαζόμενους που εκπροσωπούμε!! Κάνουμε έκκληση σε κάθε φορέα να σταθεί δίπλα μας σ΄ αυτό το δύσκολο αγώνα που κάνουμε 8 μήνες τώρα για να ανακουφίσουμε τους συναδέλφους μας. Για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας! Για να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειες μας! Για να μπορέσουμε να πάμε κι εμείς τα παιδιά μας βόλτα με το ποδήλατο την Κυριακή!”.

  Το ιστορικό Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις μεταξύ ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ, που πραγματοποιήθηκαν μετά την λήξη της κανονικής διάρκειας της ΣΣΕ, από τον Αύγουστο, ήταν δύο και δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία, καθώς η ΠΟΞ πρότεινε μειώσεις μισθών, τις οποίες αρνήθηκε να συζητήσει η ΠΟΕΕΤ κατά την διαπραγμάτευση, επιλέγοντας να ζητήσει διαμεσολάβηση.

  Η μετενέργεια της ΣΣΕ έληξε στις 30 Νοεμβρίου και αναμένεται ακόμη να οριστεί από τον ΟΜΕΔ ο διαμεσολαβητής. Η απόφαση του διαμεσολαβητή θα δεσμεύσει τις δύο πλευρές και η όποια αμφισβήτηση, μπορεί να είναι μόνο στα δικαστήρια, ενώ η παραπομπή σε διαιτησία, προϋποθέτει την συμφωνία και την δύο πλευρών, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Η προηγούμενη ΣΣΕ Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο 2018 είχε υπογραφεί η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που έληξε και ρύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, μετά την αποδοχή σχετικής πρότασης μεσολάβησης στο πλαίσιο του ΟΜΕΔ.

  Η συμφωνία ήταν διετούς ισχύος, αναδρομικά από 1/1/2018 έως 31/12/2019 και προέβλεπε μεταξύ άλλων, την αύξηση κατά 1,5% του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία από 1/1/2018 και την επιπλέον αύξηση κατά 1,5% από 1/1/2019. Ήταν η τέταρτη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, από το 2012, η οποία διατήρησε το σύνολο των επιδομάτων και των θεσμικών διασφαλίσεων των προηγουμένων Συμβάσεων και για την τρίτη, κατά σειρά, που προέβλεπε αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Επιπλέον, ήταν η πρώτη φορά που συμφωνήθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού και στις δύο χρονιές ισχύος της Σύμβασης.

  Όπως είχε αποκαλύψει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις 15 Ιανουαρίου 2020, οι δύο πλευρές, ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ, πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση, για τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο. Η συνάντηση έγινε μετά το προβλεπόμενο εξώδικο που απέστειλε στην ΠΟΞ η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ και ήταν αναγνωριστική, χωρίς να τεθούν συγκεκριμένα θέματα αυξήσεως μισθών, θεσμικά, κ.λπ., τα οποία θα τεθούν στην επόμενη συνάντηση, η οποία αναμένεται να οριστεί άμεσα.

  Η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έληξε στις 31.12.2019 και σύμφωνα με το νόμο, η ισχύς της παρατάθηκε για ένα 3μηνο (μετενέργεια), και τον Φεβρουάριο, μεσούσης της μετενέργειας, συμφωνήθηκε η παράταση για έξι μήνες, μετά από πρόταση της ΠΟΕΕΤ, μέχρι 31 Αυγούστου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ΠΟΞ είχε προτείνει η παράταση να ισχύσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή σε ισχύ βρίσκονται οι τοπικές ΣΣΕ σε Ρόδο, Ηράκλειο και Χανιά.

  Πηγή: https://money-tourism.gr

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ