More

    Αλλαγή πλεύσης για το ΕΣΥ: Ολόκληρη η συζήτηση για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια υγεία

    «Δεν είναι απλά μια προγραμματική δέσμευση. Είναι εθνική επιταγή, η κορυφαία μας πολιτική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της παρουσίασης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ενώ ακολούθησε διεξοδική συζήτηση – Τι περιλαμβάνει το Νέο ΕΣΥ – Δείτε όλη την παρουσίαση και τη συζήτηση που ακολούθησε.

    «Δεν είναι απλά μια προγραμματική δέσμευση. Είναι εθνική επιταγή. Είναι η κορυφαία μας πολιτική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της παρουσίασης, επισημαίνοντας: «Πρόκειται για ένα νέο ΕΣΥ με αξία τη ζωή, που θα εμπνέει σιγουριά, αξιοπιστία και κύρος. Που θα σέβεται τις προτεραιότητες και τα όρια κάθε πολίτη. Που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του».

    «Η πανδημία λειτούργησε σαν μεγεθυντικός φακός»

    «Στη χώρα μας, η πανδημία λειτούργησε σαν μεγεθυντικός φακός. Φώτισε τις διαχρονικές ανεπάρκειες του Συστήματος Υγείας και ανέδειξε ξεχασμένες αλλά πολύ βασικές υγειονομικές ανάγκες. Ο μεγεθυντικός αυτός φακός, ανάγκασε ακόμα και αυτούς που μέχρι χθες απαξίωναν το ΕΣΥ, να ανακαλύψουν τη σημασία του και να αντικρίσουν την αλήθεια κατάματα», επισήμανε εισαγωγικά ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας: «Χωρίς ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα Δημόσιας Υγείας, καμία κοινωνία δεν μπορεί να είναι δίκαιη και ασφαλής, χωρίς ισότητα στη φροντίδα, χωρίς αλληλεγγύη στους ευάλωτους, χωρίς δικαιοσύνη στην ιεράρχηση των αναγκών, καμία κοινωνία δε μπορεί να προσφέρει το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας στα μέλη της».

    Παρακολουθήστε ολόκληρη την παρουσίαση από τον Αλέξη Τσίπρα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) – διαβάστε τους άξονες αναλυτικά παρακάτω – και τη σχετική συζήτηση:

    «Η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να υπόκειται στους κανόνες της αγοράς»


    «Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια κυριάρχησε η αντίληψη του λιγότερου κράτους παντού, ακόμη και στο χώρο της υγείας. Η πανδημία όμως με οδυνηρό τρόπο μας έκανε να αναλογιστούμε ξανά ότι υπάρχουν όρια στη κυριαρχία της αγοράς. Η ανθρώπινη ζωή, για παράδειγμα, δε μπορεί να υπόκειται στους κανόνες της, διότι η αξία της είναι ανεκτίμητη, δεν αποτιμάται. Δεν είναι στατιστικό μέγεθος σε ισολογισμούς κερδών και απωλειών», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και σημείωσε: «Η αξία της ζωής, δε μπορεί παρά να είναι πάνω από τα κέρδη. Γι’ αυτό και παντού στον κόσμο, τις μέρες της κρίσης, πλούσιοι και φτωχοί, προσέτρεξαν στις δομές των δημόσιων συστημάτων υγείας για να γιατρευτούν» 

    Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας στην παρουσίαση της πρότασης για το Νέο ΕΣΥ

    Μετά την παρουσίαση του προγράμματος για το νέο ΕΣΥ, ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τον Αλ. Τσίπρα, τον πρώην Υπουργό Υγείας και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ανδρέα Ξανθό την αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας, Δώρα Αυγέρη, την καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τον καθηγητή Αιματολογίας της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, τον καθηγητή της Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλο, τον καθηγητή Ιατρικής του Harvard, Όθωνα Ηλιόπουλο, τον ομότιμο καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, την Πρόεδρο του Συλλόγου Ρευματοπαθών «ΕΛΕΑΝΑ», Αθανασία Παππά, την Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έβρου και αναπληρώτρια Γραμματέα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Εύη Ορφανού και την ΠΕ νοσηλεύτρια του ΠΑΓΝΗ, Κατερίνα Κεραμά.

    Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

    Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) 

    Τα θεμέλια του σχεδίου βασίζονται σε τρεις συγκεκριμένους άξονες:

    Πρώτος άξονας:

    Ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό. Αυτή η μεταξύ μας συμφωνία θεωρεί τους εργαζόμενους θεμέλιο λίθο του ΝΕΟΥ ΕΣΥ.  Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει μεταρρύθμιση.

    Προϋπόθεση για την ενίσχυση του συστήματος αποτελεί η γενναία αύξηση των απολαβών των εργαζόμενων στο χώρο της δημόσιας υγείας.
    Αλλά και η πολύ αυστηρή τήρηση των νόμων απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.

    Ο δεύτερος άξονας:

    Η γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. που είναι στο 7% του ΑΕΠ. Πριν όμως από αυτά, κατά το πρώτο έτος του ΝΕΟΥ ΕΣΥ, προβλέπεται μία ένεση ζωής ύψους περίπου 2 δις € από τον Εθνικό προϋπολογισμό και επιπλέον 1 δις από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος οικονομικός «χώρος» για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση.

    Τρίτος άξονας:

    Η αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του Συστήματος.  Η αύξηση των δαπανών δεν είναι από μόνη της ικανή συνθήκη.  Αν δε θέλουμε να σπαταλήσουμε αλλά να επενδύσουμε πόρους, πρέπει να σχεδιάσουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησής τους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η εσωτερική ανακατανομή των πόρων με βάση τις διεθνείς οικονομικές μελέτες και πρακτικές. Πόροι που θα αξιοποιούνται για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.Νέο ΕΣΥ

    Τα πέντε κομβικά σημεία

    Ο Αλέξης Τσίπρας ανεφέρθηκε επιγραμματικά στα πέντε κομβικά σημεία του προγράμματος.

    Σημείο πρώτο: Οι ανθρώπινοι Πόροι.

    Το ανέφερα και πριν. Επίκεντρο στο ΝΕΟ ΕΣΥ είναι ο άνθρωπος. Ο ασθενής από τη μία. Αλλά και ο εργαζόμενος στο Σύστημα Υγείας από την άλλη.

    Γιατί για να έχει παρόν και μέλλον το ΕΣΥ, πρέπει να δώσουμε προοπτική στους ανθρώπους του, αλλά και σε αυτούς που θέλουμε να το στελεχώσουν.

    Το Σχέδιό μας, λοιπόν, προβλέπει:Νέο ΕΣΥ

    – Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας!) χωρίς να αντικατασταθούν.

    – Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

    – Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.

    – Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ

    – Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές

    – Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000€.

    – Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.

    – Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο Καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.Νέο ΕΣΥ

    Σημείο δεύτερο: Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Το δεύτερο σημείο αυτής της επανάστασης-με-σχέδιο στον χώρο της Υγείας, έχει να κάνει με την γενναία ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Ως προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, επισημαίνω:

    -Τον τριπλασιασμό δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.

    -Την εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

    -Τη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

    -Το Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

    Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, που αφορούν κυρίως τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και η Σχολική Υγειονομική Φροντίδα, με τη συγκρότηση των Σχολικών Ομάδων Φροντίδας Υγείας (Σ.Ο.Φ.Υ.) με ειδικευμένους παιδοψυχολόγους και νοσηλευτές στα σχολεία  της χώρας, συμπληρώνουν την Πρώτη Βαθμίδα.

     Στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνονται:

    -Η Ανάπτυξη κρεβατιών ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    -Η λειτουργική επάρκεια των Νοσοκομείων της περιφέρειας ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά Νοσοκομεία.

    -Η ανάπτυξη νέων ειδικών νοσοκομειακών δομών (Ογκολογικά, Καρδιοχειρουργικά, Παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες.

    -Η επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ, με πανελλαδικό δίκτυο διακομιδής ασθενών με χερσαία, εναέρια αλλά και πλωτά πλέον μέσα.Νέο ΕΣΥ

    Σημείο τρίτο: Φαρμακευτική πολιτική και ΕΟΠΥΥ

    Τρίτο κομβικό σημείο της μεταρρύθμισης, η Φαρμακευτική Πολιτική:

    -Με εγγυημένη πρόσβαση ΟΛΩΝ των ασθενών στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες.

    -Με στήριξη της εγχώριας έρευνας.

    -Με καθοριστική μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο για τους χρόνια πάσχοντες.Νέο ΕΣΥ

    Σημείο τέταρτο: Ο ΕΟΠΥΥ

    -Με διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το ΣΥΝΟΛΟ του πληθυσμού.

    -Με πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες, γιατί όπως δεν κάνει διακρίσεις η ασθένεια, έτσι δεν κάνει διακρίσεις και η Πολιτεία απέναντι στον ασθενή.

    -Με κάλυψη νέων υπηρεσιών, όπως η οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά και ενήλικες.Νέο ΕΣΥ

     
    Σημείο πέμπτο: Εθνικές οριζόντιες στρατηγικές

    Και έρχομαι στο πέμπτο κομβικό σημείο του ΝΕΟΥ ΕΣΥ, που είναι οι Εθνικές Οριζόντιες Στρατηγικές για ένα νέο Χάρτη Υπηρεσιών Υγείας:

    Και πρώτα απ’ όλα, αξιοποιώντας τα διδάγματα της πανδημίας,

    Η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή της Υγείας.

    Με συγκρότηση σύγχρονου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης.

    Με αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και ανάπτυξη των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας.

    Με ενίσχυση της Ιατρικής της Εργασίας, της επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας.   

    Με φροντίδα υγείας για τους ευάλωτους πληθυσμούςΝέο ΕΣΥΝέο ΕΣΥΝέο ΕΣΥΝέο ΕΣΥΝέο ΕΣΥΝέο ΕΣΥΝέο ΕΣΥΝέο ΕΣΥΝέο ΕΣΥΝέο ΕΣΥ

    - Advertisement -spot_img

    Leave a reply

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ