More

  Ακριβή η ολική επαναφορά των εργολάβων

  Ακριβή η ολική επαναφορά των εργολάβων

  Οικονομικές αλχημείες καταλογίζουν στον υπουργό Εργασίας οι επικεφαλής της ομοσπονδίας των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ

  Οικονομικές αλχημείες καταλογίζουν στον υπουργό Εργασίας οι επικεφαλής της ομοσπονδίας των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, παραθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ανάθεση της καθαριότητας σε εργολαβικές εταιρείες μέσω διαγωνισμού κοστίζει 25% ακριβότερα από την απασχόληση των 500 εργαζόμενων με συμβάσεις εργασίας ● Το ενδεχόμενο απευθείας ανάθεσης, οι ανακολουθίες του υπουργού Εργασίας και η αδιαφορία για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

  Για «οικονομικές αλχημείες» προκειμένου «να κάνει το μαύρο άσπρο» αναφορικά με το κόστος επανεισόδου των εργολάβων καθαριότητας στον ΟΑΕΔ, ύστερα από την πρόσφατη κατάργηση της δυνατότητας να γίνονται προσλήψεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, κατηγορεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων του Οργανισμού τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη.

  Με χθεσινή παρέμβασή τους ο πρόεδρος και ο γ.γ. του συνδικάτου, Γ. Μακράκης και Κ. Τηλιγάδας, ρωτούν ευθέως τον υπουργό πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα; «Οταν παρουσία του Διοικητή του ΟΑΕΔ μας ενημερώσατε, από κοινού, ότι το κόστος, το οποίο θα είναι το κέρδος του εργολάβου, θα είναι περίπου 25% αυξημένο; Οταν έναν μήνα μετά και αφού η κοινωνική κατακραυγή αυξάνεται συνεχώς, βγαίνετε με ανακοίνωση και ισχυρίζεστε ότι δεν ισχύουν ούτε αυτά που είπατε τότε περί 25% αύξησης, αλλά ότι, τελικά, οι εργολάβοι είναι φτηνότεροι; Ποιον κοροϊδεύετε; Τους εργαζόμενους στην καθαριότητα; Την κοινωνία;

  Την ατομική σας ευθύνη να λέτε την αλήθεια; Το δημόσιο συμφέρον που επικαλεστήκατε;», διερωτάται η Ομοσπονδία παραθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όχι μόνο το κόστος με τις αναθέσεις σε εργολάβους θα είναι υψηλότερο κατά 25%, αλλά ακριβώς επειδή δεν θα τελεσφορήσει ο διαγωνισμός, θα επιλεγεί στο τέλος η απευθείας ανάθεση, που αποτελεί την πλέον προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης.

  «Μόνο για μια δομή του ΟΑΕΔ και μάλιστα για τη Διοίκηση, τον μήνα Σεπτέμβριο η καθαριότητα κόστισε στον ΟΑΕΔ 7.900 ευρώ, με εργαζόμενους βάσει του υφιστάμενου συστήματος. Με τις αποφάσεις που ενεργοποιείτε, και την ανάθεση σε εργολάβους, για τον μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο η εργολαβία που, και λιγότερους εργαζόμενους θα έχει και θα δίδει λιγότερα χρήματα στους εργαζόμενους, θα στοιχίσει 20.683 ευρώ, δηλαδή 10.341,5 ευρώ τον μήνα. Αρα, για μία και μόνο υπηρεσία του ΟΑΕΔ, θα δώσετε από τα χρήματα του ελληνικού λαού σχεδόν 2.500 ευρώ παραπάνω κάθε μήνα για παροχή λιγότερων υπηρεσιών! Για μία μόνο Υπηρεσία».

  Σύμφωνα δε με την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, που ελήφθη κατά πλειοψηφία και μάλιστα μετά την πρώτη απόρριψή της, το κόστος με τους εργολάβους μετά τον διεθνή διαγωνισμό θα ανέλθει στα 15.500 ευρώ μηνιαίως για αυτήν τη μία υπηρεσία. «Φυσικά, το πιο πιθανό είναι να μην τελεσφορήσει ποτέ ο διεθνής διαγωνισμός και να πηγαίνουμε πάντα ή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με απευθείας αναθέσεις, κατ’ ανάγκη, κατά την αγαπημένη σας συνήθεια και άρα κατ’ επιλογήν σας» επισημαίνεται από την Ομοσπονδία.

  Οι δύο συνδικαλιστές δεν παραλείπουν να θυμίσουν ότι οι υπάλληλοι καθαριότητας με συμβάσεις εργασίας αμείβονταν με τον εισαγωγικό μισθό του Δημοσίου, ενώ οι εργαζόμενοι στους εργολάβους θα αμείβονται με ωρομίσθιο. «Αυτό σημαίνει πως δεν θα αμείβονται ούτε Σαββατοκύριακα ούτε αργίες. Θα αμείβονται μόνο για τις ώρες που θα τους χρησιμοποιεί ο εργολάβος. Αυτή είναι η αντίληψή σας για την εργασία και τους εργαζόμενους κ. Υπουργέ; Με αυτή την έννοια το κόστος μισθοδοσίας θα είναι πράγματι μικρότερο και τα κέρδη των εργολάβων θα είναι ακόμα περισσότερα, ακόμα μεγαλύτερα. Τα κέρδη των εργολάβων θα είναι τόσο μεγάλα όσο είναι και τα ψέματά σας».

  Υπενθυμίζεται ότι πριν από την ψήφιση του άρθρου 8 του ν. 4506/2017 οι 500 συμβασιούχοι στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ είχαν προσληφθεί με δημόσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν σε επαφή με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και είχε την κάλυψη των ομοσπονδιών των μόνιμων εργαζόμενων στα αντίστοιχα υπουργεία και δημόσιος φορείς (ΠΟΕΔΗΝ, Ομ. ΟΑΕΔ, ΟΙΥΕ κ.α.).

  Η σχετική πρόσκληση 1Α/2019 (ΣΟΧ) προέβλεπε τη δυνατότητα προσλήψεων ορισμένου χρόνου, διάρκειας 24 μηνών, χωρίς δυνατότητα ανανέωσής τους. Ομως με τον ν. 4765/2021 και ειδικότερα με το άρθρο 61 αυτού, καταργήθηκε η δυνατότητα άμεσων προσλήψεων και ο ΟΑΕΔ αποφάσισε να εφαρμόσει τη νέα κυβερνητική ρύθμιση που, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «υιοθετήθηκε –μεταξύ άλλων– για να περιοριστεί το κόστος για το Δημόσιο».

  Το υπουργείο επέμεινε, μετά την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «με τον τρόπο αυτό μειώνεται το συνολικό δημοσιονομικό κόστος, επιταχύνεται η διαδικασία πλήρωσης των αναγκαίων θέσεων και ενισχύεται η αποτελεσματικότητά της, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

  Αναιρώντας δε την παραδοχή που είχε εκφράσει προ μηνός ο κ. Χατζηδάκης, σε συνάντηση με τη διοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου επέμεινε πως «η ετήσια προϋπολογισθείσα δαπάνη του νέου διαγωνισμού –που αφορά στην πρόσληψη 541 εργαζομένων καθαριότητας– είναι 3,753 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικά χαμηλότερη από τη δαπάνη του διαγωνισμού του 2019 (για την πρόσληψη των 500 εργαζομένων στην καθαριότητα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) που αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ, ιδίως αν ληφθούν υπόψη αφενός οι επιπρόσθετες δαπάνες που επωμίστηκε ο ΟΑΕΔ για την προμήθεια ειδών καθορισμού, αφετέρου το διοικητικό κόστος της επιλογής και διαχείρισης του προσωπικού».

  Πηγή : www.efsyn.gr

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ