
Του Χρήστου Ζαρκινού
Το τέλος των περιοριστικών μέτρων καθώς πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι αποφασίζει η κυβέρνηση, αίροντας κάποια μέτρα και επιστρέφοντας έτσι σε μια κανονικότητα . Ωστόσο η ανασφάλεια στην εργασία και η ανεργία θα συνεχίζει να βαθαίνει.
Από την 15η Μαΐου, ανοίγει ο τουρισμός και αίρονται οι περιορισμοί στις υπερτοπικές μετακινήσεις. Τα μαγαζιά στην εστίαση είναι πλέον ανοικτά με ταυτόχρονη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας.
Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια. Δάσκαλοι καθηγητές και μαθητές καλούνται να προσέλθουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ.
Έτσι, η κατάσταση ανησυχίας φαινομενικά́ έχει τελειώσει (πλην αδικαιολόγητα αν λάβει κάνεις υπόψη τα αρνητικά επιδημιολογικά́ δεδομένα, δηλαδή τον τεράστιο αριθμό́ θανάτων και κρουσμάτων), αλλά́ όχι η κοινωνική́ κρίση και η εργασιακή́ ανασφάλεια, που συνεχίζει να βαθαίνει. Οι μεγάλες εταιρείες εκμεταλλευόμενες την κατάσταση προχώρησαν σε απολύσεις (ή θα προχωρήσουν μετά το τέλος των αναστολών), παρά το γεγονός ότι σε όλη την πανδημία συνέχισαν να έχουν οφέλη από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των τραπεζών, επωφελούμενες του προγράμματος «Ηρακλής 1» που συνέβαλε στην καθοριστική μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40%, του προγράμματος «Ηρακλής 2» καθώς και του ταμείου ανάκαμψης. Παρόλα αυτά το 2020 υπολογίζεται ότι γύρω στους 3.700 τραπεζοϋπαλλήλους τέθηκαν εκτός τραπεζών. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απομακρύνσεων των τελευταίων χρόνων , ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων στόχος είναι η απομάκρυνση άνω των 3.000 εργαζομένων εντός του 2021, σπεύδοντας οι τραπεζίτες να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για μείωση προσωπικού του νέου νομοσχεδίου.
Συνδικαλιστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα διαμορφωθούν δυσμενέστερες συνθήκες για τους εργαζόμενους με την άρση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Μπορεί οι εργοδότες να δεσμεύονται για διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων σε ίσο χρόνο με τη διάρκεια των αναστολών, αυτό όμως δεν τους αφαιρεί τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν εργαζόμενους, που είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, από άλλους χαμηλότερα αμειβόμενους
Η κατάσταση τους επόμενους μήνες είναι άκρως ανησυχητική εάν ληφθούν υπόψη οι αντεργατικές-μεταρρυθμίσεις που η Κυβέρνηση ετοιμάζει, απελευθερώνοντας τις απολύσεις, την κατάργηση του 8ωρου κτλ, προκειμένου να λάβουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Υπενθυμίζεται, ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανεργία στην Ελλάδα το 2021 θα διατηρηθεί στο 16,3%, «το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ το 2022 θα μειωθεί ελαφρά στο 16,1%, καθώς θεωρεί ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα ανακάμψει αργά.
Για να μπορέσει το Ελληνικό κράτος να λάβει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκή βοήθεια από το ταμείο ανάκαμψης, η ΕΕ απαιτεί «μια ολοκληρωμένη και φιλόδοξη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και το ασφαλιστικό
Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση, αντίθετα, πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο κινητοποιήσεων στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς στις γειτονιές. Ένα μέτωπο αριστερών – ριζοσπαστικών πολιτικών δυνάμεων που θα βασίζεται σε ενωμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις, για να επιβάλουν την μη νομοθέτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου, για να επιβάλουν ευνοϊκότερες λύσεις υπέρ των εργαζομένων και, αυτή τη φορά, να κάνει το κεφάλαιο να πληρώσει την κρίση.
[…] Διαβάστε επίσης : Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, η κοινωνική κρίση μόλι… […]
[…] Διαβάστε επίσης : Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, η κοινωνική κρίση μόλι… […]
[…] Διαβάστε επίσης : Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, η κοι… […]
[…] Διαβάστε επίσης : Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, η κοι… […]