More

  Άδεια ειδικού σκοπού: Την Τετάρτη η ρύθμιση για γονείς παιδιών που νοσούν από κορονοϊό

  Η ρύθμιση για την άδεια ειδικού σκοπού αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ

  Την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου αναμένεται να έρθει η νομοθετική ρύθμιση για την επικαιροποίηση του πλαισίου που προβλέπεται για τις άδειες των εργαζομένων γονέων με παιδιά – μαθητές που νοσούν από κορονοιό, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

  Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, η σχετική ρύθμιση αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ ώστε σε αυτή να συμπεριληφθούν και οι γονείς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια από το άνοιγμα των σχολείων την περασμένη Δευτέρα. 

  Αυτό που θα αλλάξει με την νέα ρύθμιση είναι το εύρος της συγκεκριμένης άδειας, η οποία είχε προβλεφθεί μεν το 2020 (άρθρο 16 του Ν. 4722/2020) για ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά για 14 ημέρες τότε, καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ ήταν εντελώς διαφορετικά στις πρώτες φάσεις της πανδημίας. Παράλληλα, θα προβλέπεται πως η άδεια ειδικού σκοπού θα δίνεται ανεξάρτητα από το αν κλείνει ή όχι το σχολικό τμήμα.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η», με την νέα ρύθμιση θα προβλεφθεί πως οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID-19 των παιδιών τους, θα δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ανάλογα με τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Η νέα ρύθμιση θα μπορεί έτσι να «κουμπώσει» στο τρέχον αλλά και σε κάθε επόμενο κύμα της πανδημίας (εφόσον χρειαστεί) ανάλογα με τις εκάστοτε προβλέψεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

  Στην παρούσα φάση η ειδική αυτή άδεια θα είναι τουλάχιστον 5νθήμερη, όσο, δηλαδή, διαρκεί και η τρέχουσα καραντίνα του ΕΟΔΥ για τους νοσήσαντες από λοίμωξη Sars Cov-2. Η άδεια θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού.

  Την νέα αυτή τουλάχιστον 5νθήμερη άδεια θα δικαιούνται γονείς:

  • βρεφών,
  • προνηπίων και νηπίων,
  • μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικό και Γυμνάσιο), και
  • παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και ατόμων με αναπηρία.

  Η χρηματοδότηση της ειδικής αυτής άδειας θα είναι μεικτή στον ιδιωτικό τομέα. Τα 2/3 θα καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εξετάζεται αν θα υπάρχει και συνεισφορά του εργαζόμενου με τμήμα της άδειας αναψυχής του. Πάντως, η άδεια για τους γονείς παιδιών που νοσούν, όπως είχε νομοθετηθεί το 2020 (άρθρο 16 του Ν. 4722/2020) δεν προέβλεπε συνεισφορά του εργαζόμενου, αλλά απλά επιμερισμό του κόστους ανάμεσα σε εργοδότη (2/3) και κράτος (1/3).

  Οπως αναφέρουν, βέβαια, ειδικοί εργατολόγοι, η ΚΥΑ που θα καθόριζε τη φόρμουλα κάλυψης του 1/3 των αποδοχών της άδειας από τον τακτικό προϋπολογισμό δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Οι εργοδότες υποχρεούνται, άλλωστε, να δηλώνουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας αυτής, καθώς και τη διάρκεια αυτής, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ο τρόπος δήλωσης της άδειας στο «ΕΡΓΑΝΗ». Προφανώς τώρα θα προχωρήσει και στην πράξη η εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης.

  Η άδεια ειδικού σκοπού

  Συνεισφορά του εργαζόμενου με 1 ημέρα άδειας αναψυχής ανά κυλιόμενο 4ήμερο (2 ημέρες πληρωμένες από τον εργοδότη, 1 ημέρα επιδοτούμενη από το κράτος και 1 ημέρα από την άδεια του εργαζόμενου) προβλέπει η λεγόμενη «άδεια ειδικού σκοπού», η οποία εφαρμόζεται, όμως, μόνο όταν αναστέλλεται η λειτουργία του σχολικού τμήματος, κάτι που για να συμβεί με τις παρούσες τουλάχιστον οδηγίες απαιτείται να νοσεί το 50% +1 των μαθητών.

  Η νέα άδεια που έρχεται τώρα θα αφορά γονείς παιδιών που νοσούν, ανεξάρτητα από το αν θα κλείνει το σχολικό τμήμα ή όχι.

  Παραδείγματα για τις δυο άδειες

  Παράδειγμα 1:

  • Σχολική τάξη με 25 μαθητές. Οι 10 νοσούν με κορονοϊό αλλά η διασπορά περιορίζεται.
  • Το σχολικό τμήμα δεν κλείνει.
  • Οι γονείς των 10 μαθητών είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να κάνουν χρήση της νέας τουλάχιστον 5νθήμερης άδειας που θα πληρώνεται κατά 2/3 από εργοδότη και 1/3 από κράτος (εξετάζεται η συμμετοχή του εργαζόμενου με τμήμα της άδειας αναψυχής).

  Παράδειγμα 2:

  • Σχολική τάξη με 25 μαθητές. Νοσούν οι 15.
  • Το σχολικό τμήμα κλείνει
  • Ολοι οι γονείς μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού που προβλέπει 2 ημέρες πληρωμένες από τον εργοδότη, 1 ημέρα επιδοτούμενη από το κράτος και 1 ημέρα από την άδεια του εργαζόμενου.

  Σε κάθε περίπτωση, για τους εργαζόμενους του δημοσίου η άδεια καλύπτεται προφανώς εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη που είναι το δημόσιο. Αν και η άδεια θα εφαρμοστεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δεν είναι σίγουρο πως οι φόρμουλες θα είναι πανομοιότυπες. Στο Δημόσιο φαίνεται πως υιοθετείται ένα μοντέλο που προσεγγίζει περισσότερο αυτό της «άδειας ειδικού σκοπού», δηλαδή 3 ημέρες πληρωμένες από τον εργοδότη (το Δημόσιο) και 1 ημέρα από την άδεια αναψυχής του εργαζόμενου.

  - Advertisement -spot_img

  Leave a reply

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

  ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ