Συνθήκες φτωχοποίησης προκαλεί η κατάρρευση στα εισοδήματα των εργαζομένων
Ραγδαία πτώση του εισοδήματος και συνθήκες φτωχοποίησης για 1 εκατ. εργαζόμενους, που ζουν μέσα στην πανδημία με απολαβές μόλις 476 ευρώ (ο κατώτατος μισθός είναι 650 ευρώ), καταγράφει και επισήμως το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την πλήρη αποτυχία του προγράμματος “Συν-Εργασία”, που υποτίθεται ότι θα προστάτευε τους εργαζόμενους σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.
Η μελέτη του ΕΙΕΑΔ (Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, φορέα που εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας) καταγράφει ότι το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι ανέρχεται κατά μέσον όρο στα 476 ευρώ μηνιαίως και αντιστοιχεί στο 87% του καθαρού εθνικού κατώτατου μισθού, στο 71% του καθαρού εθνικού διάμεσου μισθού και στο 65% του καθαρού εθνικού μέσου μισθού.
Στην έκθεση σημειώνεται:
* Πρώτον, ότι οι μηνιαίες μισθολογικές απώλειες των εργαζομένων με αναστολή σύμβασης εργασίας (και για όσο διάστημα βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας) εκτιμάται πως ανέρχονται περίπου στο 30% έως 35%.
* Δεύτερον, ότι ο αριθμός των εργαζομένων που εντάχθηκαν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» είναι εξαιρετικά χαμηλός και συνολικά από τον Ιούνιο 2020, οπότε θεσμοθετήθηκε, δεν υπερβαίνει το 3,4% του συνόλου των μισθωτών (68.364 άτομα), με σημαντικές διαφοροποιήσεις ωστόσο ανά μήνα, αλλά και διαφοροποιήσεις ως προς τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που εντάχθηκαν σε αυτόν.
Επίσης ο μέσος όρος της μισθολογικής αναπλήρωσης του (μέρους του μισθού τους) από τον Μηχανισμό ανέρχεται στα 247 ευρώ μηνιαίως.
Η επιδημία αναστολών
1. Κατά την αρχική φάση της πανδημίας, Μάρτιο – Απρίλιο του 2020, οπότε επιβλήθηκε το πρώτο και αυστηρότερο lockdown, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή ανέρχονταν σε 992.443, που αντιστοιχούν στο 46,4% του συνόλου των μισθωτών της χώρας.
2. Κατά την ενδιάμεση φάση της πανδημίας, το εξάμηνο Μάιος – Οκτώβριος 2020, διάστημα στο οποίο σημειώνεται το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας κυρίως στους κλάδους του εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού (κλάδοι με την υψηλότερη απασχόληση), η πορεία του αριθμού των εργαζομένων σε αναστολή εργασίας παρουσιάζει αρχικά μια σταδιακή και σημαντική μείωση κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο του 2020, ενώ στη συνέχεια παρατηρείται σταδιακή αύξηση σχετικά μικρού μεγέθους.
3. Κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης, που αρχίζει τον Νοέμβριο του 2020 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα και σηματοδοτείται από ένα νέο lockdown (λιγότερο αυστηρό ωστόσο από το αντίστοιχο Μαρτίου – Απριλίου 2020), όπου υπήρξαν μικρά ενδιάμεσα διαστήματα υπό όρους ανοίγματος της αγοράς και κυρίως του λιανικού εμπορίου, ο αριθμός εργαζομένων με αναστολή σύμβασης εργασίας αυξάνεται δραστικά φτάνοντας τους 743.143 τον Νοέμβριο του 2020 και τους 532.208 τον Φεβρουάριο του 2021.
1,8 εκατ. εκτός εργασίας
Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ που παρουσίασε η ΑΥΓΗ της Κυριακής (1.3.2021), σύμφωνα με τα οποία η αγορά εργασίας προσομοιάζει πλέον με «ζόμπι», με 2 στους 3 οικονομικά ενεργούς να βρίσκονται σε κατάσταση ημιανεργίας και ανεργίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο και στο δεύτερο lockdown -που κρατάει σχεδόν πέντε μήνες και συνεχίζεται- εκτός εργασίας βρίσκονται σταθερά 600.000 έως 800.000 εργαζόμενοι, ενώ ακριβώς το ίδιο διάστημα ο ΟΑΕΔ δημοσιοποιεί τα στοιχεία για την ανεργία (δελτίο Ιανουαρίου), σύμφωνα με τα οποία οι άνεργοι φτάνουν τους 1.171.617.
Έτσι όσοι έχουν απολυθεί και όσοι έχουν μείνει άνεργοι φτάνουν στον απίστευτο αριθμό των 1,8 εκατ. που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς εργασίας, το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για την απασχόληση, που ήδη έχει επιστρέψει στη μνημονιακή περίοδο, όταν η ανεργία το 2013 είχε σκαρφαλώσει στο 27,8%. Κι αυτό καθώς κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα -που εδώ και έναν χρόνο μένουν εκτός- θα επανενταχθούν σε μια αγορά που θα ανοίξει σταδιακά μετά την άνοιξη.
Με τους ηπιότερους υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς οι απώλειες των θέσεων εργασίας που θα «αποκαλυφθούν» με τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της αγοράς υπολογίζονται από 200.000 έως 400.000, καθώς το 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Πηγή : https://www.avgi.gr