More

    4 μύθοι για τους νοσηλευτές/τριες

    4 μύθοι για τους νοσηλευτές/τριες

    Γνωρίζοντας το σύστημα υγείας πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι νοσηλευτές είναι το κλειδί για την ποιοτική ιατρική περίθαλψη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να σώζει ζωές σε τακτική βάση. Χωρίς  τους νοσηλευτές, είναι απίθανο πολλοί από εμάς να έχουμε την ποιοτική θεραπεία στα νοσοκομεία και στις κλινικές.

    Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μειώνουν στο ελάχιστο τι προσφέρουν οι νοσηλευτές και δεν τους δίνουν τον ίδιο σεβασμό με τους γιατρούς. Παρά τις πολλές προσπάθειες απαλλαγής από τα στερεότυπα για το επάγγελμα του νοσηλευτή, αρκετοί μύθοι συνεχίζουν να παραμένουν. Ίσως σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τον τομέα νοσηλευτική αλλά έχετε ακούσει κάποια πράγματα ( στερεότυπα) που σας έχουν δημιουργήσει κάποιες αμφιβολίες. Μην αφήσετε αυτές τις κοινές παρανοήσεις σχετικά με το επάγγελμα να σας εμποδίσουν να εξερευνήσετε την νοσηλευτική. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης επεκτείνεται γρήγορα, δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες για εξειδίκευση σε ολόκληρο τον κλάδο. Τώρα που υπάρχουν εκατοντάδες εξειδικεύσεις στο πεδίο, είναι σαφές ότι οι ευκαιρίες είναι άφθονες. Με τη σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση, μπορείτε να κατευθύνετε τη νοσηλευτική καριέρα σας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση θέλετε. Σε αυτό το άρθρο, θα καταρρίψουμε μερικές από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με τη νοσηλευτική. 

    1. Η νοσηλευτική είναι γυναικείο επάγγελμα

    Φαίνεται ότι η νοσηλευτική περίθαλψη αφορά κυρίως τις γυναίκες, αλλά αυτό δεν ισχύει. Το επάγγελμα είναι επίσης πολύ ελκυστικό και για τους άνδρες, επειδή η τεχνική πλευρά έχει ενισχυθεί. Μελέτες από το Πανεπιστήμιο Purdue δείχνουν ότι όλο και  περισσότεροι άνδρες εισέρχονται στο επάγγελμα. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί αναδύονται συνεχώς νέες μέθοδοι εργασίας που απαιτούν περισσότερα  τεχνικά προφίλ και δημιουργούν  πρόσθετες προκλήσεις, και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. 

    Αν και μπορεί να είναι αλήθεια ότι στα παλιά χρόνια, οι γυναίκες κυριάρχησαν στον τομέα της νοσηλευτικής, ωστόσο, αυτό που συνήθως προσελκύει τους ανθρώπους να ασχοληθούν με την νοσηλευτική είναι η εσωτερική επιθυμία να υπηρετούν, να  βοηθούν και να επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων σε καθημερινή βάση. Αυτή η φιλοδοξία δεν είναι  αποκλειστική για τις γυναίκες, αλλά μάλλον καθολική. Ένα καλό παράδειγμα είναι η τρέχουσα πανδημία, όπου άνδρες και γυναίκες συνεισέφεραν μαζί στη φροντίδα ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Η μάχη ενάντια στο COVID-19 αφορούσε λιγότερο τη διάκριση λόγω φύλου και περισσότερο τη φροντίδα. 

    2. Η νοσηλευτική εκπαίδευση είναι εύκολη

    Δεν πρέπει να υποτιμάτε την πολυπλοκότητα του προγράμματος νοσηλευτικής σχολής. Αποτελείται από ένα εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών, αφού συνδυάζει θεωρία και πρακτική .Χρειάζεται πολλή εξάσκηση, αφοσίωση, δεξιότητες και εκτεταμένες γνώσεις που αποκτήθηκαν από μαθήματα νοσηλευτικής, καθώς και την πρακτική άσκηση για να αποκτήσετε το πτυχίο νοσηλευτικής σας. Αφού τελειώσετε με τοις σπουδές σας, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάτε να μαθαίνετε. Η νοσηλευτική είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται συνεχώς αναδιαμορφώνοντας κανόνες, κανονισμούς,  διαδικασίες και πληροφορίες. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάτι που μαθαίνετε τον πρώτο μήνα των σπουδών σας να τροποποιείται  και να αλλάζει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου σας. Αυτό το επάγγελμα απαιτεί συνεχή εκπαίδευση και επομένως δεν θα σταματήσετε ποτέ να μαθαίνετε νέα πράγματα. 

    Αυτές τις μέρες η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης γίνεται πιο καινοτόμα και συχνά εφαρμόζεται η τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι ευέλικτοι και γρήγοροι μαθητές. Για παράδειγμα, καμία ποσότητα μελέτης δεν μπορεί να μας προετοιμάσει για μια έκτακτη κατάσταση όπως η τρέχουσα πανδημία. Ωστόσο, οι νοσηλευτές έχουν δείξει ότι είναι ανθεκτικοί, προσαρμόσιμοι και γρήγοροι στην απόκτηση καινούργιων γνώσεων ακόμη και στις πιο δύσκολες και απαιτητικές κατάστασεις. 

    μύθοι

    3. Oι Νοσηλευτές είναι ο «Υπηρέτης του Γιατρού»

    Οι γιατροί συχνά αναπτύσσουν το ιατρικό σχέδιο περίθαλψης, γράφουν τις συνταγές και επιβλέπουν τη συνολική πρόοδο ενός ασθενούς. Ωστόσο, οι νοσηλευτές  είναι αυτοί που φροντίζουν και ελέγχουν τον ασθενή κάθε ώρα και μέρα. Αυτές τις μέρες, οι νοσηλευτές έχουν μεγαλύτερη ευθύνη από ποτέ. Έχουν περισσότερη αυτονομία και σε περιπτώσεις όπου ο χρόνος είναι περιορισμένος, οι έμπειροι νοσηλευτές έχουν εξουσία στη λήψη αποφάσεων. 

    Στις Κάτω Χώρες, εργαζόμαστε σε μια οριζόντια ιεραρχία. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμαστε ομαδικά και ο καθένας έχει τα δικά του καλά καθορισμένα καθήκοντα και ευθύνες. Οι γιατροί αναμένουν ότι οι νοσηλευτές θα είναι πιο αυτόνομοι και θα λαμβάνουν αποφάσεις ή συστάσεις για τη φροντίδα των ασθενών. Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να «κάνουν check–in» σε περισσότερους ασθενείς και οι νοσηλευτές να  παρέχουν αξιολογήσεις στους γιατρούς σχετικά με τις αλλαγές στην κατάσταση του ασθενούς. Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι η απόφαση για τον τρόπο περίθαλψης του ασθενή λαμβάνεται συλλογικά από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αφού οι νοσηλευτές είναι αυτοί που γνωρίζουν τα πάντα για τους ασθενείς ( ιστορικό, πρόοδος).  

    4. Η νοσηλευτική έχει ελάχιστες πιθανότητες επαγγελματικής ανάπτυξης

    Χρειάζεται μια ολόκληρη ομάδα επαγγελματιών για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης ενός έθνους και οι νοσηλευτές διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη νοσηλευτική. Η νοσηλευτική έχει πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη καθώς ένας μεγάλος τομέας μαθημάτων εξειδίκευσης αλλά και μεταπτυχιακών σπουδών διατίθενται στην Ολλανδία. 

    Στο αρχικό στάδιο της νοσηλευτικής σας καριέρας, θα πρέπει να ξεκινήσετε με τα βασικά της φροντίδας των ασθενών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η προοπτική της σταδιοδρομίας σας περιορίζεται σε αυτό. Καθώς εξελίσσεστε ταχύτατα και αρχίζοντας να εξειδικεύεστε, θα είστε σε θέση να αναλάβετε περισσότερη ευθύνη, όπως να είστε υπεύθυνοι για τους θαλάμους και να βοηθήσετε τους γιατρούς να προτείνουν κατάλληλη θεραπεία. Μετά την εγγραφή στον BIG (E.N.N.E της Ελλάδας) και αφού λάβετε την άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, μπορείτε να επιλέξετε να συνεχίσετε ως γενικός/ή νοσηλευτής/τρια ή να αρχίσετε να ειδικεύεστε σε διάφορους κλάδους νοσηλευτικής. 

    Οι νοσηλευτές μπορούν επίσης να επιλέξουν να διακλαδωθούν και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, μπορείτε να εργαστείτε ως  ιατρικός σύμβουλος ή σύμβουλος για ασφαλιστικές εταιρείες ή ακόμη και να αναλάβετε εκπαιδευτικό ρόλο. Επιπλέον, μπορείτε να εμπλακείτε σε λειτουργικούς ρόλους όπως η διοίκηση ή ακόμη και να προχωρήσετε σε συμβουλευτικό ή ανθρώπινο ρόλο. Οι ευκαιρίες σταδιοδρομίας για νοσηλευτές είναι άφθονες. 

    Πηγή : https://emtg.nl

    - Advertisement -spot_img

    Leave a reply

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ